Całkiem niespodziewanie nastał wrzesień a z nim do ogrodu zakradła się jesień. Hortensje nabierają kolorów na trawach pojawiają się kotki i wiechy...
Wrzosy i ziemowity pokazują swoje piękno.
Basiu, dziękuję w imieniu smagliczek
Kwiatuszki kwitną nawet do grudnia, chyba że będzie przymrozek.
Dzięki nim potwierdza się, że małe jest piękne
Zakwitła młoda sadzonka jeżówki
Moja najładniejsza jeżówka Delicious Candy.
Sanwitalia.
Witaj Ewo, dzięki
Tak, smagliczki są cudowne, wszystkim polecam
I co ciekawe, są bardziej bujne, jak rosną na ścieżkach w żwirku, gdzie nie ma ziemi
I jeszcze jedno porównanie
Przetacznik First Lady.
Mam tylko 3 kwitnące cynie, a sadzonek miałam kilkadziesiąt
A te mnie nie zawiodły, kwitną i kwitną
Podobnie szałwia omączona
A gaura znowu się obija
Plan wygląda dobrze. Tam gleba będzie raczej sucha, więc korzenie kruszyny pójdą w dół.
Jedyne co mnie zastanawia, czy nie za dużo będzie tam kolumn. Kruszyna i trzcinnik. Może zamiast trzcinnika ostrokwiatowego zastosować Calamagrostis brachytricha? Lub Calamagrostis varia?
W tym roku zwiedziłam ogród bez wody (właścicielka donosi wodę jedynie w karnistrach) i pięknie rosła tam właśnie kruszyna.
Hura
Zdjęcia się wgrywają
Chciałam Wam pokazać jak duża jest jedna sadzonka smagliczki.
Tu podniosłam jej łodyżki i mniej więcej widać, że jest jeden korzeń.
Smagliczki są jeszcze piękniejsze / zdj. z 28.08 /
A tu to samo miejsce z wczoraj.
Miło mi, że zajrzałaś do mojego wątku (wiem, w porównaniu z cała reszta ogrodowiska to akurat tylko klika wpisów).
Nawet nie słyszałam o czymś takim jak kolumnowa kruszyna. Już poczytałam, ze kwiatki sa miododajne czyli duży plus. Wysokość 2 metry to do 2/3 wysokości okna - z jednej strony trochę za nisko ale przy domu to chyba tak w sam raz z uwagi na korzenie. Tak sobie liczę, że przydałoby się zakupić minimum 8 sztuk.
Myślę teraz jak to wkomponować.
Dół przy krawędzi "donicy" jałowiec płożący prostrata (bo znosi zasadowe gleby).
W najszerszym miejscu czyli najbliżej ulicy może berberys Thunberga Coral.
Pomiędzy trawa ozdobna np. trzcinnik ostrokwiatowy.