Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 23:28, 07 wrz 2019

Do góry
Tydzień temu posadziłam w końcu piwonie, które czekały zadołowane w doniczkach. Trochę za długo czekały, bo korzenie poprzerastały doniczki i musiałam się bawić w rozcinanie. Wzorem Ani Małej Mi podsadzę je bodziszkami tylko jeszcze muszę powiększyć trochę rabatę. Jest w pobliżu domku, więc nie będzie to założenie łąkowe.

Dziś też był dzień na przesadzanie.
Dzwonki brzoskwiniolistne z cienia pod drzewami (moje pierwsze nasadzenia z własnoręcznie wyhodowanych sadzonek), w końcu powoli znajdują miejsce w łące. Wokół floksów i za rudbekią.

A teraz parę fotek.
Widok ogólny.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 23:22, 07 wrz 2019

Do góry
W kolejnych latach nie działo się zbyt dużo bo skupialiśmy się na wykończeniu domu który nawiasem mówiąc nadal skończony nie jest. Jednak co roku dochodziły jakieś rośliny.
Warzywniak

Lawenda najstarsza roślina w ogrodzie sadzona w 2014 roku razem z czosnkami

W cieniu - zacieniona 23:20, 07 wrz 2019

Do góry
Zostawiam dziwaczka...otwiera kwiaty nocą.
W cieniu - zacieniona 23:18, 07 wrz 2019

Do góry
Cięcie w 2016

...i obecnie 2019
W cieniu - zacieniona 23:15, 07 wrz 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Bardzo podoba mi się w Twoim ogrodzie, moje klimaty Mam chyba słabość do wiotkich hortensji, bo ta mnie też zauroczyła, jest taka delikatna, cudna. Chciałam zapytać jak duża rośnie docelowo ? Kupiłam i jest jeszcze nie wsadzona, zastanawiam się, czy będzie kwitła w półcieniu i z czym najlepiej ją skomponować ? Czym ja podpierasz ?

U mnie jest tylko półcień i dobrze sobie radzi.Słońce ją przypala.Tnę bardzo nisko,bardzo dobrze ukorzenia się z odkładów i z gałązek.Wysokość jest różna w zależności od cięcia,średnio powyżej kolan.Mam prowadzoną w kole i w szpalerze,mnie bardziej podoba się szpaler.Mam obsadzoną obwódką z bukszpanu...to druga moja miłość.Podpory różne...tutaj metalowy płotek.

Kwiatostany są ciężkie ,szczególnie po deszczu,w tym roku mimo podpór kilka się wyłamało.
W cieniu - zacieniona 23:03, 07 wrz 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Śliczne ujęcia: biała róża z różowym tłem ? , trawy, sadziec (chyba) ...

Tak,to sadziec od Ani Tre.
W cieniu - zacieniona 23:00, 07 wrz 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Cudownie Mój klimat pięknie dobierasz rośliny, rabaty nie wymuszone, nie pod linijkę tylko takie naturalne, taki elegancki gąszcz
Dobrze że wiesz czego oczekujesz od ogrodu, ja mam wątpliwości jeżeli chodzi o mój ogród, lubię wszystkie style - od nowoczesnego po romantyczny, barokowy (pisałam pracę z ogrodów barokowych, tak na marginesie ), naturalny, ale do tego potrzebna jest wielka działka podzielona na mniejsze tematyczne, kurcze, marzenie ...

Staram się utrzymać taki kontrolowany,trochę leśny bałaganik.Lubię też oglądać inne style,podobają mi się ale ten leży bliżej mojemu sercu.
W cieniu - zacieniona 22:55, 07 wrz 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Bogusiu a jakie to sa rady co do hibiskusa? U mnie jeden biały ma co roku dużo pąków ale mało kwitnie a sadziec masz też w cieniu?

Dostosowałam się do rad Z.,wiosną trochę nawozu i cięcie,potem dużo...dużo wody.Hibiskus i sadziec są w lekkim półcieniu,nie mam pełnego słońca na rabatach.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:47, 07 wrz 2019

Do góry
W oczekiwaniu na pierwszą trawę sierpień 2014

Dopiero co posadzony żywopłot że świerków serbskich zdjęcia z listopada i grudnia 2014

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:38, 07 wrz 2019

Do góry
W następnym roku już mieszkaliśmy i poznawaliśmy uroki tego miejsca

Mój pierwszy warzywnik

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:30, 07 wrz 2019

Do góry
Zanim powstał dom było tak

Malutki pod lasem 22:24, 07 wrz 2019

Do góry
Pierwsze zdjęcie z tej strony nieaktualne, plac zabaw już tam nie stoi Został przeniesiony na drugą stronę ogrodu, której tak szybko nie muszę obsadzić, bo nie mam tam okien sąsiadów. Został jeszcze dziś basenik, już nie zdążyliśmy go schować przed zmrokiem, choć wody już mało, bo konewkowałam dzisiaj z niego
Zaczęliśmy dziś kopać, tzn. M po pracy kopał, a ja wytrzepywałam ziemię, ciężko idzie, bo sucho.
Od modrzewia prostopadle do płotu będzie żywopłot z cisa, żeby przykryć garaż i zrobić tło rabacie. Zostawiłam na cis 70 cm. Widać na drugim zdjęciu namalowaną białą linię

No i bardzo mnie korciło przymierzyć brzozy
Latałam z nimi i nagle eureka, trzy po łuku z przodu i dwie z tyłu pomiędzy nimi.
Dla mnie fajnie, ale czekam na Wasze opinie

Przerwa na kawę... 22:13, 07 wrz 2019

Do góry
Udało mi się dziś dosłownie wyskoczyć rano na chwilę na targi ZtŻ. Normalnie poszłam na wagary
Stwierdzam nieobiektywnie, że jestem trochę wybredna i ogrodowo rozpieszczona bo nie było tam dla mnie jakiegoś wow. Owszem trochę roślin kupiłam ale w dużej części na wcześniej zaplanowaną rabatę i te co chciałam. Kupiłam bo było taniej lub ładne sadzonki. Zawiedziona jestem brakiem róż. Ale podobno to dlatego, że szkółkarze są w Kutnie. I nie wiem teraz czy jechać. Jak z tych mizernych tyle nawiozłam... Strach w moim wypadku gdzieś wyruszyć.
Wrzucam kilka zdjęć z targów - to co mi się uda.
W cieniu - zacieniona 21:48, 07 wrz 2019

Do góry
Jedną z moich ulubionych hortensji jest Hayes Starburst.

Bardzo podoba mi się w Twoim ogrodzie, moje klimaty Mam chyba słabość do wiotkich hortensji, bo ta mnie też zauroczyła, jest taka delikatna, cudna. Chciałam zapytać jak duża rośnie docelowo ? Kupiłam i jest jeszcze nie wsadzona, zastanawiam się, czy będzie kwitła w półcieniu i z czym najlepiej ją skomponować ? Czym ja podpierasz ?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:42, 07 wrz 2019

Do góry
miskant Beauty Queen

I bukiet z trawą łąkową.

Nawet bardzo ładna.I bardzo ciekawa jestem jak ona się nazywa ?
Ogród bez reguł 21:35, 07 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie pada od rana. Wczorajsze popołudnie w całości wykorzystałam na działania ogrodowe, a dzisiaj mogłam się poświęcić tym kuchenno-domowym. Kolejne słoiczki z sokiem pomidorowym zapełniły spiżarnię. Eksperymentowałam z lasagne z cukinią. Eksperyment był udany.

Zawilec, ciemnolistna paproć i brunnera- piękny tercet.

No to ja się dzisiaj obijałam . Upiekłam ciabatki, ugotowałam zupkę dyniową, połaziłam w mokrym ogrodzie. I było mi dobrze .

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:33, 07 wrz 2019

Do góry
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:21, 07 wrz 2019

Do góry
Hortensje ogrodowe przekwitają, ale nadal mają cudne kolory, tylko trochę "sprane " Mimo półcienia dało radę urosnąć proso. Posadziłam je jako wypełniacz, bo w zeszłym roku hortensje były dużo mniejsze

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:17, 07 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ok, to tylko fotka próbna. Z Chromu i Opery rzeczywiście nie można wgrywać fotek. Fotkę wgrałam w Edge. Trzeba napisać do admina.

A foteczka cudnej urody .
Mój ogrodowy pamiętnik 21:14, 07 wrz 2019

Do góry
Dosadziłam dwie hortensje ogrodowe: Hot Red oraz Mathilde Gutges (to ta fatalna sadzonka, o której ostatnio pisałam) do You & Me Forever i Diva Fiore. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem świadoma problemów z ogrodówkami ale chcę spróbować. Najwyżej będę liście podziwiać .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies