Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 21:07, 07 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam

O popatrz, nawet nie wiedziałam,że te dalie tak się one nazywają kołnierzykowe.Fajnie
Ja raz jedną zostawiałam dalie w gruncie na zimę. I niestety zmarzła.Ale te Dalie Bishop są bardzo ciekawe. I spróbuje je wysiać i tak jak piszesz do gruntu lepiej.
Ja jeszcze nie mam tak uzo roślin do wiązania.
Także jest ok.Mogę dalie wiązać.

Pani Hortensja Limelight

Hortensja Vanille Fraise już w jesiennych barwach.
Jedna z 3 jakie mam.

W cieniu - zacieniona 21:05, 07 wrz 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

Ogród mam już od 40-tu lat,ale wcześniej rosły tylko drzewa...owocowe i iglaki.
Dopiero od 11-tu lat,po przejściu na emeryturę zaczęłam go zmieniać i wygląda teraz ...jak wygląda.

Cudownie Mój klimat pięknie dobierasz rośliny, rabaty nie wymuszone, nie pod linijkę tylko takie naturalne, taki elegancki gąszcz
Dobrze że wiesz czego oczekujesz od ogrodu, ja mam wątpliwości jeżeli chodzi o mój ogród, lubię wszystkie style - od nowoczesnego po romantyczny, barokowy (pisałam pracę z ogrodów barokowych, tak na marginesie ), naturalny, ale do tego potrzebna jest wielka działka podzielona na mniejsze tematyczne, kurcze, marzenie ...
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:04, 07 wrz 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Piękne masz hortensje
Nie czekaj aż rozchodniki przekwitną. Zetnij kilka do flakona do ozdoby a one szybko puszczą korzonki i hop na rabatkę. Ja mam w altanie przygotowane w trzech flakonach.
Pozdrawiam serdecznie

Agato, dziękuję Rozchodniki, zgodnie z Twoja radą już puszczają korzonki. Zdjęcie tak na szybko:
Mój ogrodowy pamiętnik 20:56, 07 wrz 2019

Do góry
Niektóre jeżówki brzydko przekwitają i korci je wyciąć. Ale niektóre są długo ładne, u mnie taka jest Hope.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:51, 07 wrz 2019

Do góry
Zielonkawo mi .

Mój ogrodowy pamiętnik 20:41, 07 wrz 2019

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 20:32, 07 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj słońce do 15 a potem już tylko deszcz. Zdążyłam więc trochę poplewić i posadzić aż 1 jeżówkę . Takżę roboty huk .
Coś pocykałam wykorzystując słoneczko.

Migawki z ogródka 20:24, 07 wrz 2019

Do góry
Zrobione. Jeszcze tylko dojdzie dąbrówka jako zadarniacz/wypełnienie.

Cały pas wzdłuż chodnika jest podzielony na 2 części: od furtki do starej bramy i od bramy do końca działki. Na tym pierwszym, krótszym są Sweet Dream, pnąca i 2 miskanty Memory. Na drugim dłuższym Lovely Fairy.
Mirkowy ogród (początki) 20:22, 07 wrz 2019

Do góry
Taką sobie dziś trawkę kupiłam Mega wielka będzie co dzielić
Mirkowy ogród (początki) 20:18, 07 wrz 2019

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 20:14, 07 wrz 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu, tawułek nie tnę, same gubią liście jesienią/ zapewne pytasz o tawuły spirea/
Te tnę kiedy mam czas. Najczęściej po kwitnieniu latem, i koryguję przyrosty wiosną. Najładniej wyglądają ze świeżym przyrostem.

Czas brać się za sekator-borówki do przycięcia i wycięcia niektórych pędów. Może dam radę, a jak nie, to wiosną.

Tak Haniu, doczytałam już ,że cięłaś tawuły , a nie tawułki
Tawuły i borówki- jak nisko je przycinasz, o ile skracasz?
Mirkowy ogród (początki) 20:14, 07 wrz 2019

Do góry
Żółty nie w modzie ale ja go lubię
Mój ogrodowy pamiętnik 20:11, 07 wrz 2019

Do góry
Hortensjom niebukietowym się zachciało jeszcze kwitnąć. Co tam jesień za pasem.

Mirkowy ogród (początki) 19:42, 07 wrz 2019

Do góry
Dzisiejsze fotki.Czas traw

Doświadczalnia bylinowo-różana 19:36, 07 wrz 2019

Do góry
Ok, to tylko fotka próbna. Z Chromu i Opery rzeczywiście nie można wgrywać fotek. Fotkę wgrałam w Edge. Trzeba napisać do admina.

W cieniu - zacieniona 19:36, 07 wrz 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Mnie się wszystko podoba. 40 lat, szmat czasu. Może jak przestanę pracować zawodowo to mój też zacznie wyglądać .

Wcześniej bywałam na Z.raz w tygodniu,czasami rzadziej.Teraz mam dużo czasu wolnego i nareszcie robię to co lubię najbardziej.Ostatnio ogródek rządził się sam,dopieszczałam domek{wymiana okien,malowanie,przemeblowanie kuchni i łazienki},ale widzę teraz,że ma się całkiem dobrze.W takim gąszczu chwasty nie rosną.Dzisiaj miałam podlewać,po południu zaczął padać kapuśniaczek i ogródek się nawodni.
W cieniu - zacieniona 19:25, 07 wrz 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wszyscy chwalą hortki, a ja ketmię. Cudna jest!

Też ją lubię.Wcześniej słabo kwitła,teraz dzięki radom Zbyszka kwitnie obficie.
W cieniu - zacieniona 19:22, 07 wrz 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale cudnie u Ciebie, tajemniczo, klimatycznie, widać, że wszystko przemyślane i zadbane, piękne te Twoje hortensje i zakamarki. Pozdrawiam serdecznie

Miejsca mam mało,staram się upchnąć to co lubię...i co chce u mnie rosnąć.
Mirkowy ogród (początki) 19:21, 07 wrz 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Werbena cudo..

Dzięki Ewo
Ogród bez reguł 19:05, 07 wrz 2019

Do góry
Tak dawno nie widziałam ogrodu w deszczu, że poleciałam dziś w pelerynie i kaloszkach i spędziłam ponad godzinę na gapieniu się . Nagle wypłowiała zieleń nabrała głębokiego szmaragdowego odcienia

Rośliny nabrały chęci do życia, sflaczała poza odeszła do lamusa

zobaczyć świat w kropli deszczu...? poproszę o okulary

moja barbula w stanie gotowości...

i odrobina koloru w pochmurny dzień

Czytałam, że dziewczyny mają problem z wgrywaniem zdjęć, więc szybciutko sprawdziłam u siebie - działa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies