Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:06, 18 wrz 2016

Do góry
Mogą być pęcherznice - te mniejsze odmiany i oczywiście derenie białe, kolorowe odmiany - patyki zimą będą wystawały ze śniegu i wpisują się w ideę ogrodu preriowego.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:57, 18 wrz 2016

Do góry
Przeklejam jakby co

beata_m napisał(a)
Oluś mam pytanie, wiesz co to za trawka na tym pinie?
https://pl.pinterest.com/pin/223631937723118653/

leon60 napisał(a)

wygląda na jakiś carex ale pewności nie mam

To nie zimujące u nas Sisyrinchium, czyli miecznica, pochodzi z rodziny kosaćcowatych. Anglia i te rejony.
Moja codzienność - ogród Oli 08:55, 18 wrz 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
Oluś mam pytanie, wiesz co to za trawka na tym pinie?
https://pl.pinterest.com/pin/223631937723118653/

leon60 napisał(a)

wygląda na jakiś carex ale pewności nie mam

To nie zimujące u nas Sisyrinchium, czyli miecznica, pochodzi z rodziny kosaćcowatych. Anglia i te rejony.
Co by tu posadzic.....? 08:27, 18 wrz 2016

Do góry
jacekg80 napisał(a)

Mam pytanie. Czy trawe ktora usuwam moge przekopać do gory korzeniami czy ja usunąć całkowicie?

W żadnym wypadku nie wyrzucaj, odwracaj zielonym do zielonego, rób pryzmę, szybko powstanie żyzna ziemia darniowa i będzie do sadzenia.
Schody 08:17, 18 wrz 2016

Do góry
Robili nam te schody i w ich interesie było nie zdradzać tajemnic zawodowych i ja to rozumiem. Tu nawet nie chodzi o dobry uczynek, a o pracę i utrzymanie się na rynku jako dobry fachowiec.

Wiem jedno, poprzedni wykonawcy dali taką fugę, że na balkonie zaczęła kruszeć i przeciekać, dobrze że mamy przyklejony EPDM. Aktualni wykonawcy nacinali fugę i wypełniali nową, właściwą fugą. Teraz jest wszystko szczelne. A salonie też nam wymieniali fugi, nie brudzą się i mają kolor marmuru.
Kalmia szerokolistna 08:10, 18 wrz 2016

Do góry
Kalmia płytko się korzeni, jeśli w nią wrastają korzenie innych krzewów, to zapewne brak jej wilgoci. Kwaśne podłoże - ważne czy to sam torf czy dana jest próchnica kwaśna ze spróchniałym obornikiem, aby podłoże stało się żyzne?

Powinno być próchniczne a nie suchy torf, który z trudem namaka, bo gdy wyschnie staje się suchym "wiórem": nie przyjmującym wody.

Kalmia nie znosi także zbyt głębokiego posadzenia, tak jak różaneczniki.
Popraw jej warunki glebowe i wilgotnościowe, a z pewnością zacznie lepiej rosnąć i wyglądać. Dodam, że to krzew wolno rosnący, więc nie spodziewaj się półmetrowych przyrostów.
Lawenda - Lavandula 22:34, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem twoja lawenda jest jeszcze młodziutka. Ja bym pozwoliła jej teraz powoli rozkwitać, widać że pokazują się kwiaty.

Zetniesz wiosną dość nisko, wtedy się zagęści i zapewne zakwitnie obficiej.

Dziękuję za poradę! Pozdrawiam serdecznie Danusiu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:14, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może to https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/458-ogrod-preriowy-spotkanie-z-natura

Szefowo od tego się zaczęło plus twoja realizacja jakiegoś ogrodu w tym stylu.Tak sobie myślę,że do mojego domu i łąki w koło to by u mnie najbardziej pasowało.Boję się,że z zielskiem sobie nie poradzę i tyły tej rabaty miałyby krzewy w typie pęcherznic i innych i zglupialam czy tak może być.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:01, 17 wrz 2016

Do góry
adom1206 napisał(a)
Danusia jakich błędów nie popełniać planując rabatę preriową?w myśl zasady mądry polak przed szkodą
Twój ogród to mistrzostwo świata Danusiu.Szkoda że do mojej zabudowy taki styl nie pasuje.

Może to https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/458-ogrod-preriowy-spotkanie-z-natura
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:01, 17 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
To ze bukszpany cisy przyciete na żyletę to standard, juz mnie to nawet nie dziwi
Ale ich zdrowa soczysta zielen i czerń konwalnika wzbudzają moją zazdrość

To światłocień w moim ogrodzie sprawia że czerń błyszczy a zieleń soczystą jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:59, 17 wrz 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

Czyli najlepiej szukac jej miejscówki nasłonecznionej od ok 12-13 do wieczora?
hm, a gdyby tak posadzić od południa, ale po bokach byłaby na tyle osłonięta innymi roslinami, że słońce docierałoby w najsłoneczniejszym okresie roku powiedzmy od godziny 10-11 do 16-17? Nogi osłonięte kulistym iglakiem. Da rade?
Musze moją gdzieś przesadzić, bo bidula coś słabo kwitnie

Jak sie stworzyło TAKI ogród to nic dziwnego, ze się kocha

Albo ma za mało wody, albo światła. Albo jedno i drugie. Twój pomysł dobry, ale o wodzie pamiętaj
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 17:56, 17 wrz 2016

Do góry
Najlepiej drzewko otoczyć pętlą pojedynczą lub podwójną dalej od pnia np. pół metra lub nieco bliżej. W miarę wzrostu drzewa można odsunąć od pnia. Teraz po posadzeniu powinno podlać bryłę. Ale po pniu nie może lecieć.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:54, 17 wrz 2016

Do góry
Tam gdzie masz rury ziemia od kopania jest też wzruszona, a nie zbita i to też jest przyczyną lepszego wyglądu. Miejsca gorsze podsyp nawozem jesiennym teraz i dobrze podlej.
Schody 17:28, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kamieniarz teraz robi w Szwajcarii, za chiny ludowe nie chciał podać nazwy.

Trudno. Kiedyś on też będzie w potrzebie. Dobre uczynki zawsze do nas wracają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzmieliny niech zostaną. Pod nie teraz pasują rozplenice o czarnych kłosach, ale potem będzie zbyt cieniście. Może bordowe żurawki takim pasem wokół placyku?

A pod śliwą dwie hortensje w nogach np. odmiana 'Bobo' niska. Będzie pięknie.

Bardzo dziękuję Danusiu, zrobię jak radzisz, bordowe żurawki pod Trzmieliny , 2 x bobo pod sliwę , natomiast z prawej strony od placyku rzecz ma się następująco.:

Ta zdobyczna hortensja to anabelle, tylko zdziczała, jak mi powiedziano w centrum ogrodniczym. Tymczasowo wysadziłam ją tu,bo miała goły korzeń,idzie na drugą stronę ogródka. Z tyłu za płotem rosną trzy świerki serbski. Zakupiłam 5 hortensji limelight, dokupię miskanta gracillimusa i w szpalerze pod płotem posadzę. Przed hortensjami z lewej myślałam o jakiejś trawie, może rozplenicy.Powstalby mi taki trójkąt, może żwirek tu dać i kulki bukszpanowe ?Dalszą część rabaty widać na moim głównym wątku. Zapraszam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:47, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zwykle napiszę zdanie:

Kocham mój ogród i pracę w nim.

Jak można nie kochać takiej perełki...
Miłość uskrzydla, i niesie nas przez świat radosnym i spełnionym
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:26, 17 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój patent zna już sporo osób, kiedyś o tym pisałam albo pokazywałam na Święcie Róż. Mam w garażu patyczki od storczyków, takie ładne i długie. Odgarniam nimi trawę Hakonechloa i wbijam poza ramki z kostki,trawa się chowa. Po koszeniu patyki wyjmuję. I po kłopocie.

Niezły patent. Rabata ta ciągle mnie zachwyca
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:26, 17 wrz 2016

Do góry
Minęły 3 lata odkąd ten wspaniały świat Ogrodowiska pożarł mnie całkowicie i zostawił trwały ślad w moim sercu i umyśle...
Każdy rok przynosił ogromne zmiany - w moim małym zielonym świecie... Choć styl pozostał - bo jest częścią mojej osobowości - to ilość zmian w moim ogrodzie jest wręcz powalająca...
Dziś wiem że jest tak jak ma być... Trochę dziko, trochę poukładanie, bardzo tajemniczo z mnóstwem... niespodzianek
Nowy wątek zaczynam momentem, który zrobił na mnie piorunujące wrażenie, momentem od którego gdy patrzę na skaleczone dłonie i kładę się z bolącym kręgosłupem to w myślach kołaczą mi się cudownie uzdrawiające słowa Danusi...

Gardenarium napisał(a)
Tobie Kasiu rady niepotrzebne bo jesteś doskonała w tym co tworzysz..."

Danusiu dziękuję, dodałaś mi skrzydeł a umysł napełniłaś spokojem i pewnością siebie...
Życzę Ci dalszych sukcesów Ogrodowy Czarodzieju

Ciasny, ale własny 09:15, 17 wrz 2016

Do góry
Danusi propozycja
Gardenarium napisał(a)

Trzmieliny niech zostaną. Pod nie teraz pasują rozplenice o czarnych kłosach, ale potem będzie zbyt cieniście. Może bordowe żurawki takim pasem wokół placyku?

A pod śliwą dwie hortensje w nogach np. odmiana 'Bobo' niska. Będzie pięknie.
Schody 08:42, 17 wrz 2016

Do góry
Kamieniarz teraz robi w Szwajcarii, za chiny ludowe nie chciał podać nazwy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies