Najlepiej w terminie wiosennym, ale jak robiliśmy ogród zimozielony, to formowanie rozpoczęliśmy w sierpniu, ale tylko ucięte gałęzie najdłuższe a nastepne, właściwe formowanie wykonaliśmy w maju.
Oglądam i podziwiam Pani ogród, oraz inne ogrody na Ogrodowisku. "Próbuję" ciągle i niezmiennie przerabiać swój. Moje pytanie dotyczy stylu ogrodu, jak go zgrać z domem. Lubię swój dom i ogród, ale niestety jest to kostka z lat 70. Wiem, że można obrać wiele kierunków, ale zastanawiam się jak nie "zabrnąć" w tych moich poszukiwaniach, żeby nie było śmiesznie, czy tandetnie. Poprosiłbym o jakieś wskazówki lub "przekierowanie " odpowiedniej str.
Witaj Danusiu.
Przeglądnęłam wiele Twoich realizacji, przeczytałam Twoją książkę... i nie znalazłam tego czego szukam. Zatem zapytam osobiście: czy wykonywałaś kiedyś ogród ze znacznym spadkiem terenu... skarpą.. czy też ogród w terenie górzystym? (ps. Zimozielony ogród przy białym domu znam, co prawda jest tam skarpa w Twoim wykonaniu, ale reszta ogrodu jest równiutka jak boisko! - więc to mnie nie urządza)
I jeszcze jedno pytanie, z czego zrobione zostały schody w skarpie w/w ogrodzie?)
Proponuję moją książkę, akurat na ten temat możesz się wszystkiego dowiedzieć, lub zlecić mi projekt ogrodu płatny. Wtedy masz całościowo wszystko dobrane i ogarnięte, bez narażenia się na tandetę
Tak, wykonywałam ogród w terenie górzystym ze spadkiem kilka metrów, gdzie koparka jeździła po schodach, a teren został podzielony na płaskie odcinki. W poprzek odcinka zakładaliśmy odwodnienie liniowe, żeby nie przelewało się gdy leje deszcz.
Jeden najwyższy odcinek miał lekki spadek.
Schody wg tego zdjęcia zostały wykonane z monolitów granitowych. My zastaliśmy już schody zrobione. Nie robiliśmy ich, ale robiliśmy nawierzchnię artystyczną w tym ogrodzie z resztek granitowych płyt, pasków i kostek.
Dziękuje, książkę mam juz. Musze ja lepiej przeanalizować . Projekt to dobry pomysł, ale ma wiele roślin, drzew i pozbycie sie tego to byłby duuuuuzy problem.