Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Przerwa na kawę 10:39, 04 wrz 2019

Do góry
Zima - grudzień 2021
Wizytówka - Przerwa na kawę 10:38, 04 wrz 2019

Do góry
Zima - ogród nocą. styczeń 2021
Wizytówka - Przerwa na kawę 10:38, 04 wrz 2019

Do góry
Jesień - kwiatowo-jarzębinowo

Wizytówka - Przerwa na kawę 10:32, 04 wrz 2019

Do góry
Jesień - listopad-grudzień 2021
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:14, 04 wrz 2019

Do góry
Witam,

proszę o radę co wsadzić do donic aby zasłonić taras.
Pierwotnie miał być bambus ale już mi nie pasuje.
Chciałbym aby było coś zimozielonego.

Dziękuję z góry i pozdrawiam Ewa

Ogród w mieście-ogrodzie 10:11, 04 wrz 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:09, 04 wrz 2019

Do góry
Chwasty w trawniku 09:34, 04 wrz 2019

Do góry
Witam wszystkich Pierwszy raz piszę choć od kilku miesięcy Was podczytuję i dużo się dowiedziałam, bo początkująca jestem. Przeczytałam całe 144 strony tego wątku i niestety nadal nie wiem co rośnie na moim trawniku. Chciałam uniknąć oprysku i od wiosny usuwałam ręcznie - jednak coraz bardziej połaciowo się rozrasta. Niestety wczoraj skosiłam i nie zrobiłam zdjęcia „przed”, ale może ktoś rozpozna? Będę bardzo wdzięczna. To nieduża roślinka, jednak wypiera powoli trawę i zaczyna się rozrastać w kępki. Trochę podobna do rdestów ale liski jakby inne.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:29, 04 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Wg mnie - niewiele
(Kasiu, wiesz, że ja tylko po starej znajomości na takie żarty sobie pozwalam)
Ze wszystkich rzeczy które mogłaś sobie zaplanować bliżej tarasu wybrałaś akurat najmniej dekoracyjny: kompostownik
Czemu nie po drugiej stronie warzywnika, w rogu?

Asia, wiesz że ja tylko po starej znajomości Ci wybaczam .

A tak na poważnie - dzięki za głos. Ja oczywiście oglądam teraz masę rożnych projektów i zafiksowałam się na takim, gdzie właśnie domek ogrodnika zasłaniał sobą widok z tarasu na warzywnik. Ukrycie za nim kompostowników to już mój pomysł . I wydawało mi się, że po pierwsze 10m od tarasu to wystarczająca odległość a po drugie od strony tarasu tych kompostowników nie byłoby kompletnie widać.
Konstrukcja miałaby wyglądać tak (R - rośliny, K - kompostwoniki):

Ale, oczywiście pod wpływem Twoich słów i w ramach odklejania się od swoich, jedynie słusznych koncepcji, pomyślałam, że mogłabym ten domek ogrodnika z kompostownikami przenieść w inne miejsce. W rogu działki chcę mieć mini zagajnik brzozowy (3 brzozy) i z tego nie zrezygnuję . Nie wiem jak mogłabym to połączyć z domkiem ogrodnika i kompostownikami nie robiąc z nich centralnego miejsca wśród brzóz...
Na razie wymyśliłam, żeby ten domek postawić przy granicy południowej - tam za ogrodzeniem biegnie droga. Wzdłuż ogrodzenia będzie mieszany żywopłot z naszych tuj, serbów i choin, bo potrzebuje raczej szczelnej przesłony tym bardziej, że w linii prostej patrząc z tarasu mam dom sąsiada (na planie na czerwono) oraz po prawej posesję zbieracza (na czarno), która po wycięciu lilaków ukaże się w pełnej krasie. Zatem domek ogrodnika z ukrytymi kompostownikami musi być odsunięty od ogrodzenia bardziej, by zmieścił się tam żywopłot.

A może masz inny pomysł???
Ogród bez reguł 09:23, 04 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Jak wiesz, ja się uczę z książek, fotografii też tak się uczyłam.
Polecam "szkołę fotografowania" wydaną parę lat temu przez National Geographic. Zwięzła, krótka i genialnie wyjaśnia wszystko co musisz wiedzieć zarówno o technice (przesłony, czasy naświetlania, głębia ostrości) jak i o kompozycji zdjęć (reguła trójpodziału, linie prowadzące).
Tylko nie wiem jak z jej dostępnością.

Książkę znalazłam i dobrałam jeszcze tego samego autora Krajobrazy. Oprócz tego mam jeszcze taką:

Wreszcie będę wiedziała, co do mnie piszą

Asia, jeszcze Cię wykorzystam do nauki : robisz projekty w paincie. Czy tam można zrobić "kratkę", czy muszę ją jakoś zaimportować ? bo znaleźć nie mogę tej kratki...

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:55, 04 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Munstead Wood

Alez piekna ta Twoja MW!!
Moja cierpiała w upały i listki ma poparzone a teraz zaczyna kwitnąć powtórnie ,ale nie ma tak pięknego pokroju.
Scinasz ją wiosną czy teraz?Gdzies już o to Ciebie pytałam, ale zgubiłam się gdzie

Hoteliki dla owadów wieszasz pod dachem czy na otwartej przestrzeni?
Hortensjowo 08:54, 04 wrz 2019

Do góry
Red Barony grają pierwsze skrzypce

Klon Jordan jeszcze nie taki ładny jak u Anuli, ale się przyjmuje

Już jesiennie...

Moja ulubiona lantana, roślina niezawodna, kwitnie cały sezon. Zdjęcie trochę niezbyt udane, ale roślinka fajna. Będzie też w przyszłym roku.

Hortensjowo 08:49, 04 wrz 2019

Do góry
Hortensjowo 08:46, 04 wrz 2019

Do góry
Hortensjowo 08:45, 04 wrz 2019

Do góry
Hortensjowo 08:43, 04 wrz 2019

Do góry
Porcja fotek z dzisiaj
Tajemniczy Ogród 08:33, 04 wrz 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Motywatora sobie strzeliłam Czuję niemoc, a powinnam brać się za powiększenie rabaty pod domem za domem Dąbek błotny czeka już miesiąc na wsadzenie Dwa lata różnicy...

Jest pięknie. Uwielbiam połączenie Green Jewel z szałwią i trawami/turzycami
Moja działka na Dębowym Lesie 08:29, 04 wrz 2019

Do góry
Mam pytanko.Czy sadzicie już tulipanki do ziemi ??

dalia White Star

dalia henrietta

Dalia Avignon

Tajemniczy Ogród 08:29, 04 wrz 2019

Do góry
Motywatora sobie strzeliłam Czuję niemoc, a powinnam brać się za powiększenie rabaty pod domem za domem Dąbek błotny czeka już miesiąc na wsadzenie Dwa lata różnicy...
Pszczelarnia 08:19, 04 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wszystkim zaglądającym

Mogłabym mieć rabatkę z samej seslerii jesiennej, szałwi np. Schwellenburg, astra frikartii 'Breslau' albo 'Moench' i rozchodnika jakiegoś albo bodziszka. Może wtedy byłaby mniej obsługowa?

A jest bardzo obsługowa?
To mój ulubiony widok z Twojego ogrodu

Wynik rozważań osiowo-widokowych - prima sort.

A koło buksów to do host polecam jeszcze bodziszka korzeniastego (nie do zdarcia). I carex ice dance, mimo że wilgociolubny, u mnie też znakomicie daje radę z minimalnym podlewaniem. Te dwie byliny zostają na zimę, w przeciwieństwie do host.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies