Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:50, 01 wrz 2019

Do góry
Haniu specjalnie dla Ciebie.

Reszta pozniej, bo z komorki mi sie wolno wgrywaja fotki. Kupilam EM na liscie i lece pryskac co mi w lapy wlasnie a najpierw warzywa.

Ogród bez reguł 18:44, 01 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Za mną mordercze dwudniowe warsztaty fotograficzne w Wojsławicach. Sporo zrozumiałam i ogarnęłam, znacznie więcej przede mną. Na pewno nie był to zmarnowany czas. Teraz jeszcze książki Makadamii, może jeszcze jeden kurs - i jest szansa na przyzwoite zdjęcia.

Bardzo udane
Ptasi gaj 18:43, 01 wrz 2019

Do góry
Chce pokazać moja druga bugenwille na wsi

Wiosna są zolte teraz kwitna

Rozpoznawanie bylin 18:39, 01 wrz 2019

Do góry
Jeszcze jedna:

Rozpoznawanie bylin 18:37, 01 wrz 2019

Do góry
Proszę o pomoc w rozpoznzniu:

Przerwa na kawę... 18:28, 01 wrz 2019

Do góry
I ogrodnicze pomyłki. Jakiś czas temu kupiłam hortensję Pastel Green. Ale nie dawał mi spokoju kształt jej kwiatów. Jakiś taki za duży. W necie zdjęcia ograniczone do przebarwień. Na O odmiana niezbyt popularna. Dla przypomnienia oto owa sadzonka nazwana PG

Ostatnio jak Kasia Mrokasia była u mnie to wpadłyśmy do tego samego sklepu i była znowu hortensja oznaczona Pastel Green ale zupełnie inna. Czerwone łodygi. Płaskie małe kwiaty. Oto ona

Pytanie - która jest prawdziwa a która pomylona?

Skłaniam się ku tezie że ta pierwsza to Pinky Winky a ta druga to Pastel Green. Chyba, że znowu co innego...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:28, 01 wrz 2019

Do góry
Susza, ale nie aż tak okrutna jak w ub roku i dzięki temu ogród się trzyma ładnie mimo 3tyg nieobecności. A plus taki że trawa nie wybujała więc szybciutko się ją skosiło.
Werbenki super, ale niebawem pójdą do koleżanek i je będą cieszyć. Sadzonek mam sporo więc i u mnie coś zostanie.

Wykorzystałam wolne popołudnie i już róże mocno przyciełam, a gertrudę rozpiełam na ogrodzeniu. Nic tylko czekać na następne kwitnienie

Zasadziłam też 3 sadzonki winogron przytarganych z domu rodzinnego. Podróżowały bez grama ziemi[w wilgotnym kocyku], i sadzonki nie najmłodsze, ale pełnia nadziei że się im uda.
Winogrona kupione 2 lata temu mają pierwsze owoce ale nie są tak smaczne jak te z domu.

Powój polny strasznie znów przeszedł od sąsiada :/.

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:26, 01 wrz 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Takiego olbrzyma mowa o Bugenwilli nigdy sie nie doczekam nie ten klimat. Chociaz jak tak dalej będzie to kto wie. Moje też kwitną. Lawendowy zapach. Moja siostra też zachwycona. Właśnie te pustynie nawodnione pomarańcze rosną. A my w powijakach wodnych. Kłócimy się że soba. Zwariowany kraj.

Miluś u nas nie gorzej też ok 35 stopni przynajmniej w Wawie.
Moja bajka 18:22, 01 wrz 2019

Do góry
Cudne miejsce, nigdy mi się nie znudzi
Moja bajka 18:19, 01 wrz 2019

Do góry
Nie ogrodowo, ale muszę Wam to pokazać, bo sama jeszcze nie wierzę

Dostałam puchar za zajęcie 3-go miejsca w swojej kategorii wiekowej, na teasie 15,5km z Opatowa do Ujazdi. Meta w malowniczych ruinach zamku Krzyżtopór.
Igunia wbiegła ze mną na metę i poprosiłam by to Jej założyli medal. Ale miała rodość

Wielka, wielka niespodzianka. W ten ukrop nie dałam z siebie wszystkuego. Na teasie wiele podbiegnięć. Jak wywołali mbie po puchaar, to w pierwszej chwili pomyślałam, że to chyba pomyłka.
Ptasi gaj 18:15, 01 wrz 2019

Do góry
O! Gobasiu zjechałas. Wysyłaj.

Siedzę przed oczkiem i pisze. Teraz jest dobrze ciepło cicho woda pluszcze żaby walczą między sobą o terytorium. Jedna siedzi i gapi sie na mnie.

Wnerwiona jestem na wodę w oczku czego taka zielona mimo zastosowanych środków do klarowania tydzień temu.

Ogród bez reguł 17:49, 01 wrz 2019

Do góry
Za mną mordercze dwudniowe warsztaty fotograficzne w Wojsławicach. Sporo zrozumiałam i ogarnęłam, znacznie więcej przede mną. Na pewno nie był to zmarnowany czas. Teraz jeszcze książki Makadamii, może jeszcze jeden kurs - i jest szansa na przyzwoite zdjęcia.

A jutro powrót z wakacji … Ale ogródek czeka ! I ciekawe, co w nim
To są trofea wakacyjne

Pewnie się narażę szanownym koleżankom, ale nie kupuję tulipanów . Ograniczyłam się do Doll's Minuet - są niskie, nie trzeba ich wykopywać i lubią je owady. A nabyłam "maślane" krokusy - małpując Hanię - Gruszkę i jakieś mocno fioletowe. Dołożę do już posadzonych i zobaczymy...
BTW, czy ktoś wie, kiedy naprawdę sadzi się Anemone blanda i Anemone coronaria? I czy trzeba je wykopywać? Zdania "uczonych" są tak podzielone, ze już gooopia jestem
Przerwa na kawę... 17:43, 01 wrz 2019

Do góry
Jedna roślinka, która teraz ładnie kwitnie i ma upały za nic to milin. Kwiaty ma przeogromne. Mutant normalnie.
Zielony zakątek z Antonówką 17:41, 01 wrz 2019

Do góry

Jeszcze magnolia parasolowata - królowa ogrodu

Przerwa na kawę... 17:40, 01 wrz 2019

Do góry
U mnie w ogrodzie ogólna stagnacja i marazm. Lato i upał dają się we znaki. Inne sprawy w tej chwili też zajmują moją głowę. Więc ogród zszedł po prostu na drugi plan.
Platan zrzucił liście. Wygląda biednie i nic na razie nie przysłania. Mam cichą nadzieję, że to tylko dlatego, żeby się skupić na korzeniach i ze względu na otaczający gorąc.
Mój bidak. Listki nie wyglądają na zagrzybiałe. Choć też nie są równe kolorystycznie. Jak przeżyje to na wiosnę muszę od dołu go podciąć ze 2-3 gałązki. Wtedy korona formowałaby się na tej samej wysokości co umbra. Nowoczesna pergola na hamak czy huśtawkę między tymi drzewami jednak bardzo mi pasuje i coraz częściej myślę o realizacji pomysłu na wiosnę. I coś muszę zrobić z tarasem. Jak dalej takie upały będą to nie da się tu wysiedzieć. Chyba o markizie czas pomyśleć...

Posadzona metasekwoja i przesadzona umbra schną ciekawe czy odbiją. Tej drugiej to chyba nie byłoby mi szkoda gdyby odeszła w niebyt. Przysycha też dereń. Niestety wszystkie drzewa posadzone w tym roku ciężko mają z upałami. Mimo podlewania. Na przyszłość trzeba jednak ograniczyć się do sadzenia drzew na jesieni. Lub bardzo wczesną wiosną. Potem to loteria.

W myślach i na razie tylko z węży powstaje nowa rabatka z soliterem bukowym i trawami. Nie tak duża jakbym chciała ale na razie wystarczająca. Tam gdzie chciałam pod hortensjami. Wszechobecne w moim ogrodzie koło musi się pojawić... Więc plan jest by je tam wkomponować. Jakoś. Obawiam się, że dopiero jak buk przyjedzie to będę myśleć.

A brzoza znalazła niecodzienne miejsce. Wiem, że prawdopodobnie tego nie przeżyje ale latałam z nią po całym ogrodzie i tylko tu mi pasowała. Jedna sztuka to za mało na umieszczenie w rabacie a jednak więcej ich nie będzie. Rozsądek mówi mi, że za mały ogród aż na tak dużą różnorodność. A że jest to podobno odmiana nana czyli w teorii karłowa to może da radę. Listki też od upału przysuszone

Mam taką lampę w ogrodzie, że zdjęcia nie da się zrobić
Zielony zakątek z Antonówką 17:36, 01 wrz 2019

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 17:34, 01 wrz 2019

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 17:32, 01 wrz 2019

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 17:30, 01 wrz 2019

Do góry
Zachwyciły mnie też paprocie i wiele innych roślin oraz dbałość o detale dopieszczające

Zielony zakątek z Antonówką 17:28, 01 wrz 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies