Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Świerk serbski - Picea omorika 19:37, 04 maj 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Czy to coś co u mnie rośnie od dwóch lat to serb..?

Na pewno to nie serb, ale może to świerk Kaibab, tylko trochę zabiedzony?
Świerk serbski - Picea omorika 19:35, 04 maj 2015

Do góry
kris2682 napisał(a)
Jak daleko, szeroko sięgają korzenie swierka serbskiego? Chce obsadzici granice działki tym drzewem. Z trzech stron otaczają mnie ciągle uprawiane pola. W jakiej odległości od płotu sądzić aby sąsiedzi nie mieli problemów z oraniem?

Doczytałem na forum prawnym, że odległość żwyopłotu od granicy powinna wynosić połowę jego wysokości. Więc jeśli będziesz chciała puścić żywopłot na 4 metry posadź je 2 metry od granicy. Jeśli rolnicy nie będą za przeproszeniem upierdliwi i nie będa się czepiać to możesz je posadzić bliżej (pewnie płot ma fundament, więc jest to również zapora dla serbów).
Świerk serbski - Picea omorika 19:31, 04 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Witam,
sadziliśmy 2 dni temu świerki serbskie kopane z gruntu i zauważyłam, że na niektórych gałązkach igły są seledynowe, zamiast ciemnozielone, niektóre brązowieją.
Czy to osutka?
A jeśli tak, to czy mogę pryskać topsinem jeszcze w ten weekend, nie zaszkodzi to świeżo sadzonym serbom?

Mam też pytanie o serby, które sadziłam na jesieni, w marcu zostały popryskane miedzianem bo również pojawiały sie gałązki ze zbrązowiałymi igłami, teraz je pooglądałam z bliska i na korze mają taki czarny nalot, czy jest to pozostałość po oprysku?
Młode pączki wydają się jakby były zasuszone, chyba, że to jeszcze nie pora, żeby dawały oznaki życia?

Wygląda to dokładnie na osutkę. Wg mnie opryskaj je, ale najwyżej mniejszym stężeniem i obserwuj. Możesz też spróbować je wymienić na zdrowe w szkółce.

Nie wiem co to za czarny nalot, ale skoro minęło 1,5 tygodnia to może już doszłaś do tego co to może być? Aktualnie świerki powinny mieć nabrzmiałe pąki
Świerk serbski - Picea omorika 19:26, 04 maj 2015

Do góry
Fama napisał(a)

Witajcie,
Mam ogromną ochotę posadzić na tym klombiku przed moim domem od strony ulicy trzy świerki serbskie. (na planie oznaczony numerem 3) Problem w tym, że klombik jest dość mały- długość 6 metrów, a w najszerszym miejscu ma on 2,30 m. Jest to półkole - plan działki dobrze tego nie odzwierciedla. Serby tworzyłyby fajną zieloną ścianę dla mego ogrodu - a zimą robiły by za choinki bożonarodzeniowe. Jak myślicie, czy coś takiego ma sens? Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Wg mnie jest tu za mało miejsca na tak duże drzewa, one potem rosną wielkie i przechodnie mogą Ci je łamać. Spróbuj z odmianą Nana, one są mniejsze
W jakiej odległości sadzić? 19:21, 04 maj 2015

Do góry
gorpaw napisał(a)
Po zimie zauwazyłem że od środka moich tuji jest trochę zupełnie suchych gałązek. Czy to jest oznaka choroby ? Na zewnątrz tuje wyglądają zdrowo. Bardzo proszę Was o podpowiedź.

To normalne u nich, możesz je oczyścić, a jak nie to jesienią same spadną
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 19:19, 04 maj 2015

Do góry
Odmiana Columna wytwarza szyszki właśnie na pędach bocznych, więc możliwe, że są to właśnie te
Ściółkowanie róż 19:12, 04 maj 2015

Do góry
Sadząc rośliny zawsze jest to ryzyko, że pojawią się na nich szkodniki. Nie wiem czy tak jest z nawozem, który ma roślinie pomóc, ale ja bym zaryzykował jeśli masz do niego dostęp Rośliny powinny Ci się odwdzięczyć pięknym wyglądem
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:12, 04 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Dzięki Mateusz Najważniejsze by trzymać pion Ogród na razie stoi w kolejce - i niech stoi, skoro jakieś wielkie plagi go nie atakują

Nawet nie myśl o żadnych plagach, bo one w ogóle nie są potrzebne, w żadnym ogrodzie
Wisteria - glicynia, słodlin 19:07, 04 maj 2015

Do góry
A kiedy zamierzacie tynkować? Jeśli w tym roku to nastąpi posadziłbym wisterię w dużej donicy i dał jej jakiegoś kija lub wigwam
Rośliny okrywowe 18:54, 04 maj 2015

Do góry
Wg mnie lepiej prezentują się posadzone plamami po kilka sztuk obok siebie, posadzone naprzemiennie nie dadzą wg mnie dobrego efektu.

Pielęgnacja u mnie była minimalna - po prostu wyrywałem z niego chwasty i tyle Rozrastał się błyskawicznie, ale trzeba było go corocznie dzielić. Można po nich chodzić, ale w czasie kwitnienia nie radzę - po prostu zmiażdzysz kwiaty i będą wyglądać nieporządnie
Lawenda - Lavandula 18:50, 04 maj 2015

Do góry
agnieszka_sawa napisał(a)
Witam serdecznie

Mam posadzone w ogrodzie 45 szt.lawendy wąskolistnej.Zakochałam się w niej bez pamięci.Kwitła pięknie dwa sezony,a teraz jest 22.kwietnia i nie daje znaku życia.Co mogło się stać?!!Na zimę okrywam ją agrowłókniną,czy jest szansa,że jeszcze urośnie?

U mnie też odbiło kilka gałązek, u Madżenki (a ona z Wrocławia, biegun ciepła) też nie odbiły... Możesz poczekać jeszcze kilkanaście dni, a jak nie to czeka Cię wymiana... Wydaje mi się, że korzenie mogły zgnić w ziemi, która nie była przemrożona tej zimy.
Lawenda - Lavandula 18:48, 04 maj 2015

Do góry
brzydula napisał(a)
W zasadzie już miałam składać zamówienie na lawende ale jeszcze się Was poradze,którą z nich bardziej polecacie i jakie macie doświadczenia
1.Aromatico Blue
2.Hidcote Blue Strain
Którą z nich wybrać ??

Z tego co pamiętam Sylwia je miała - pierwszą na pewno, jednak w tym roku się z nimi pożegnała... Zapytaj jej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii#reply
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 18:46, 04 maj 2015

Do góry
Kachat - teraz najlepiej podziel kępki na mniejsze To najpewniejszy sposób

Karol, u mnie ledwie co je widać nad ziemią, wg mnie będą za słabe by wypuścić korzenie... Ale może Cię zaskoczą, to żelazne rośliny Z tego co pamiętam moje ukorzeniane w wodzie już po miesiacu trafiły do gruntu z własnymi korzeniami.
Tawułka - Astilbe 18:41, 04 maj 2015

Do góry
Na stronie wcześniej Danusia napisała
Gardenarium napisał(a)
Zaglądajmy na stronę główną

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/367-astilbe-delikatne-pioropusze

Rozmnażanie tawułek

Jest możliwe dzielenie starszych kęp, najlepiej jesienią, ale możliwe też wiosną. Wykopujemy całą bryłę i dzielimy nożem na kilka części. Zalecane jest też odmładzanie starych kęp co 4-5 lat, bo środek kępy zamiera.

Jeśli kępa byłaby brzydka, a pusty środek widoczny ja bym ryzykował Jeśli jednak liście go zasłoniły możesz ją zostawić w spokoju
Rozpoznawanie bylin 18:39, 04 maj 2015

Do góry
Powojnik (być może Negritanka), a to drugie wygląda jak róża - i widząc pąki snuję przypuszczenia, że to może być The Fairy
Hakonechloa macra 18:35, 04 maj 2015

Do góry
Myślę, że to miejsce będzie dla nich idealne Sadź
Kostrzewa sina - Festuca glauca 18:34, 04 maj 2015

Do góry
Wydaje mi się podpędzona, poczekaj aż minie ryzyko przymrozków. Będziesz mieć wtedy pewność
Cięcie traw i turzyc 18:31, 04 maj 2015

Do góry
Wydają sie ciut blade, ale daj im czas Jeśli w tym miesiącu nie ruszą to reklamuj.
Kompozycje z trawami w roli głównej 18:28, 04 maj 2015

Do góry
Ewa - to Red Baron
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2816-imperata-cylindryczna-imperata-cylindrica-red-baron
Tulipan - Tulipa 18:25, 04 maj 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies