Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 08:33, 28 sie 2019

Do góry
Wczoraj dopiero zobaczyłam palczatkę . No spodobała mi się nad wyraz

Ciekawam jej jesiennych przebarwień. Widać już początki. Skłaniam się do nabycia drogą kupna
Wzgórze chaosu 08:18, 28 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Boszszsz!!!!
Wygrałaś. Ja takiego czegoś nie mam...
Problemy z tujami 08:17, 28 sie 2019

Do góry
Witam,
mam problem z tujami, które od jakiegoś czasu płowieją i tracą kolor. Same gałązki na początku były sprężyste i giętkie, natomiast teraz jakby lekko usychały dodatkowo przesiadują na nim pająki (prawdopodobnie przędziorki) jednak nie jestem pewien. Pokazywałem zdjęcia w sklepie ogrodniczym, gdzie sprzedano mi siarczan magnezu na poprawę koloru oraz środek na przędziorki chmielowce i owocowe (nie pamiętam dokładnie) oraz ich kokony al niestety to nic nie dało. Wykonałem pełne 4 kuracje po 9 litrów z maksymalną dozwoloną dawką z opakowania mieszając to dodatkowo z mydłem himal. W między czasie deszcz nie padał zbyt często, mimo to po tygodniu pająki pojawiały się ponownie. Dodatkowo pojedyncze gałązki zaczęły usychać (być może to kot, których po wiosce kręci się sporo). Drzewka sadzone w zeszłym roku około maja. Podlewane w zeszłym sezonie codziennie po około 1h wężem kroplującym, gdzie każdy kroplownik podawał około 2litrów wody na godzinę. W tym roku podlewanie włączone co 2-3 dni po około 1,5-2h. Pod tujami kamyczki i czarna folia. Część zdjęć jest niewyraźna gdyż drzewka były przypadkowo sfotografowane. Zdjęcia drzewek wykonane między 07 maja, a 27 sierpnia.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji problemu,
pozdrawiam.

Ogród w remoncie 08:04, 28 sie 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Ale nie pryskasz niczym i nie odbija sie to na ich zdrowiu? Mam na mysli, czy przez te redze nie wygina?

Niczym nie pryskam i nie wydaje mi się by ta rdza jakoś wpływała na nie prócz oczywiście wyglądu. Z takich moich osobistych obserwacji i wniosków śmiałki nie powinny być sadzone pojedynczo jak i tam gdzie są na widelcu, no chyba, że zasłoni się dół innymi roślinami. Ja dopiero jak posadziłam je masowo zaczęłam je lubić a wcześniej prawie już miałam się ich pozbyć. A masowo, sama zobacz

Sorki za bałagan obok, ciągle przygotowuje się reszta
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 07:52, 28 sie 2019

Do góry
Mazan, dziękuję czym proponujesz pryskać Karate?

Czy pryskać już od razu?

Zdjęcia wyżerów:

Podobne mam też na wiśni Amonogawie:

Choroby i szkodniki iglaków 07:44, 28 sie 2019

Do góry
Z moją tują zaczęło dziać się niedobrze, czy da się ją uratować?

Mam jeszcze trzy takie sztuki, pozostałe są zielone i wyglądają tak:

Stary ogród zamkn. 07:30, 28 sie 2019

Do góry
MariuszG napisał(a)
A to zdjęcia najświeższe, bo dzisiejsze. Rabatę bylinową powinienem przewrócić do góry nogami tej jesieni, bo wszystko jest na niej nie tak jak należy

Tutaj ten trawnik kiszka niepotrzebny, wywalaj I lawenda na brzegu też.
Ogród do odnowy 07:14, 28 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Floks i sadziec Chocolate - tu palczatka Blue Heaven by pasowała

Gosiek jesteś genialna Chyba właśnie znalazłam miejscówkę dla Ovation, pod warunkiem, że coś jeszcze uda mi się przy sadźcach wcisnąć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:11, 28 sie 2019

Do góry
brysia napisał(a)

Jeszcze raz dziękuję za porady !

Nie mogłam się doczekać, więc posadziłam:
grab Monument (nie było fastigata, a pani w ogrodniczym mówiła że to jest prawie jedno i to samo) - w necie nic nie znalazłam na temat tej odmiany, możesz coś o nim powiedzieć?

Nie jestem przekonana do tych berberysów, ale posadziłam - najwyżej w przyszłym roku przesadzę - w końcu tym się zajmują ogrodnicy

W rogu przy rynnie, pomiędzy rozplenicami planuję wsadzić Gracilimusa, mam ogromy okaz do podzielenia, więc będzie jak znalazł.

Bluszcz puszczę na stodołę na obu ścianach.

czekam jeszcze na krokusy i potem wysypuję kamień.

Na dziś wygląda tak:

Mam obiekcje do Gracillimusa.. on strasznie wielki będzie i za kilka lat przydusi tam rozplenice. Ja bym dała Morning Ligt, rozjaśni płot i nie będzie tak wielki.
Monument jest ok.

Przytnij ten talerz z trzmieliny w kulkę, talerz źle wygląda. Berberysy tnij w kulki. Poprostu lawendy w pion bo każdą wiatr smaga w inną stronę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:09, 28 sie 2019

Do góry
Daria napisał(a)
Danusiu prośba o poradę.

na rabacie przed domem mam przewidziane 3 drzewa: graba wielopiennego (którego nigdzie nie mogę dostać ) i 2 klony Variegatum lub Flamingo (szczepione na wysokości 1,8 m).

Zastanawiam się czy można je tam posadzić skoro zaraz jest kostka - najmniejsza odległość 1m największa 1,5m. Od domu najmniejsza odległość to ok 6 m.

Jeśli nie ma ryzyka to czy można w zastępstwie graba posadzić grójecznika japońskiego, ewentualnie jakie inne drzewa?

Nie sadź żadnego z tych zaprojektoweanych drzew. Grab wielopienny będzie wyglądał jak chwast Może świdośliwa?

Klony jesionolistne to też "chwasty", ja w każdym razie od 20 lat zapomniałam o tych drzewach.

Grujecznika (nie grójecznika) warto posadzić, wielopniowego lub na pniu. POlecam.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 06:59, 28 sie 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Jolu, zobacz to taka hosta pachnąca, trochę zjedzona, ale liście ma duże limonkowe...

No właśnie te z białawymi kwiatami, niskimi, często są pachnące
Czasami nie wiemy co fajnego mamy w ogrodzie A u mnie hosty często się wysiewają.
Teraz robię powolną rewolucję zacienionych zakątków to spróbuję pogrupować hosty żeby pachnące były blisko ścieżek aby ułatwić wąchanie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:45, 28 sie 2019

Do góry
ren133 napisał(a)
Sesleria to jednak właściwy towarzysz dla szałwii

Cudne to zestawienie A to ksztaltne drzewko to co?
Wzgórze chaosu 06:20, 28 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Patrzę że byłam tu w lipcu gdy były początki znacznych rewolucji. Masz szczęście że szkielet ogrodu jest dojrzały na co wiele osób musi długo czekać. Strefa średnia i niska do obsadzenia to sama przyjemność Fajnie że teraz myślisz o kompoście roślinkom się przyda
Czytam dalsze losy...

To prawda, że szkielet to podstawa, niemniej niektóre rośliny tak głupio wsadziłam, że porażka. I nawet nie wiesz jak się męczę aby te strefy niskie i niższe jakoś przy wysokich wyglądały... Trudna sprawa, nieraz wychodzi komicznie. Czasem trzeba ten komizm zaakceptować bo wiemy, że będzie lepiej jak nowa roślina podrośnie, a czasem to latanie i kombinowanie. Najgorsze stare korzenie. Na takim froncie ostatnio walczyłam, leżąc na brzuchu pod krzakami. Korzenie nie były tu grube, ale niesamowicie splatane. A miedzy tym stara folia i sterty żwirku oblepionego gliną. Zdjęcie oddaje tylko kilka procent tej walki. W sumie nawet ładnie wygląda, ale uwierz, było hardcorowo
Moja bajka 06:03, 28 sie 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasiu goście uchwycili tyle "smaczków", nie wiem jak to robisz, ale masz niesamowity talent do dekorowania przestrzeni wokół siebie... I ludzi przyciągasz jak magnes, cudowne spotkania, niesamowita jesteś I tylko u ciebie nawet dziury w liściach wyglądają bajkowo Wyprawa na grzyby na wypasie, takie kubki w lesie - szacun
Podmiejski ogródek 05:49, 28 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No więc kicha: słońca nie było, światłocienia też, chcąc nie chcąc musiałam zrobić zdjęcia "uczciwe"

Uczciwie powiem, że zdjęcia "uczciwe" ukazują urokliwe rabaty i możesz być z siebie dumna kobieto Widziałam twoją relację z "Anglii" - fantastyczna inspiracja, też kiedyś muszę tam dojechać... Przepiękne zdjęcia robisz!
W ogródku emerytki 01:50, 28 sie 2019

Do góry
Te dwa miskanty kupiłam w Wojsławicach, oczywiście bez nazwy.

To jeden z nich, niedługo po posadzeniu / po lewej stronie /.

Teraz wygląda tak, urósł i chyba będzie kwitł

W ogródku emerytki 00:25, 28 sie 2019

Do góry
Czerwona róża kwitnie i ma trochę pączków.

Żółta też powtarza kwitnienie po podcięciu.
W ogródku emerytki 00:22, 28 sie 2019

Do góry
Lwie paszcze, w tle mrozy.

A to podwórko, kwitną ponownie ostróżki
I ruszyła rozplenica Hameln Gold, ale wątpię, czy doczekam się kwitnięcia.

Róża Alchymist kwitnie, choć dorwał ją mączniak

W ogródku emerytki 00:12, 28 sie 2019

Do góry
Ulubiony miskant Apache
I jeszcze takie ujęcie rabaty.
W ogródku emerytki 00:08, 28 sie 2019

Do góry
I z altanki.

Część moich begonii.

Powojnik Błękitny Anioł i dwa ostatnie kwiatki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies