Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z koroną w tle 15:41, 21 cze 2021

Do góry
Chce posadzić drzewka liściaste w miejscach zaznaczonych na czerwono... ma ktoś jakieś podpowiedzi? Gleba sucha i mega piaszczysta... jedyne co do głowy mi przychodzi to brzozy ale może jest coś innego godnego uwagi na takie miejsce? Pod drzewkami myślałam nad kosodrzewiną i sesleria jesienna. Tam gdzie czerwony prostokąt, będzie ławeczka gabionowa.
Ogród z koroną w tle 22:58, 20 cze 2021

Do góry
Rabatka brzozowo stipowa... nie było mnie w maju więc jeszcze foto z tulipsami jedno no może dwa - bo te tulipsy to jakoś mi się tak spodobały...

maj 2021

Tulipsom mówimy "bye" a witamy czosneczki... No uwielbiam to zestawienie...
Brzozy, stipy, bukszpany, cisy (na wszelki wypadek gdyby buxy padły, czosneczki, i jeżówka Vintage Wine
Jak narazie wszystko zgodnie z planem - przekwitły tlupanki, zaczynają czosneczki i liczę, że jeżówka da czadu jak już czosnek padnie... no zobaczymy..
czerwiec 2021...
Ogród z koroną w tle 22:44, 20 cze 2021

Do góry
Troszku mnie tu nie było ale już jestem Klon kaprysił. Obcięłam chore gałązki, spryskałam Topsinem i powiedziałam MU, że albo się dzwignie albo no trudno... Nie wiem jak to jest w Waszych ogrodach jest ale ja do pewnych roślin mam ogromne serce ale mam i takie, że rozstania bywają jakoś tak mniej bolesne Wszystkie trawy, cisy, brzozy, buki i graby będę ratować do ostatniej suchej gałązki... )) Tyle w temacie Klonika
Ptasi gaj 13:46, 19 cze 2021

Do góry
Elu, u nas na razie dwie brzozy niedomagają, tam też za dużo wody stało. Jedna brzoza może się już nie wylizać.
Właśnie koparka wykopała pod dren, będzie co robić w najbliższych dniach.
I pod suche oczko wykop też jest.
Muszę pomyśleć. Nie chce mi się umeczać, potem pod tymi brzozami trzeba będzie kac wodę, żeby coś rosło...
Sporo różności u Ciebie, ładne róże...
Ptasi gaj 13:36, 19 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Pięknie to wygląda. Coraz częściej zastanawiam się czy nie zostawić brzóz tak w trawie, jak u Ciebie. Dam im tylko żywopłot i niech rosną.

Ilekroć zaglądam do Twojego ogrodu lub Hani to się nie mogę nadziwić, że niektóre rośliny są już takie duże, a sadzimy małe wypierdki.

U nas na działce cień jest po 16.00.
Pozdrawiam Elu

Te brzozy mają 14 lat, ale na początku przez prawie 2-3 lata nie rosły. Posadziłam je w wodzie. Jak sądziłam to był rok bardzo suchy a następne lało i teren podmokniety. Dopiero jak zrobiliśmy drenaż brzozy ruszyły.
Myślałam że trzeba będzie przesadzać, ale nie było gdzie wszędzie mokro.
Brzozy ładne, ale te liście grabienie codziennie kilka worków liści.

Po co obrabiać teren przy brzozach bezsensu,za kilka lat korzenie przy nasadzie pnia będą bardzo grube i podnoszą brzozy.

U nas się chmurzy,ale raczej burzy nie będzie.

Słońce piecze róże prześcieradłem przykryłem bo się płatki spiekają. Trochę róż

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:15, 17 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Po Twoim ogrodzie cały dzień można się niespiesznie przechadzać i napawać Żurawkom dobrze u Ciebie. Wszystko pięknie. Ty u Juzi patrzysz na brzozy, ja u Ciebie na sosny Naj!

Martka, ostatnio właśnie zaczynam dostrzegać także szczegóły i skupiać sie na nich. Ogród jest dość duży i nie ma opcji, by szybko mieć wszędzie busz, zatem dostrzegać zaczynam te miejsca, które są bliskie ukończenia (?!) i sie nimi zachwycać .
Za sosnami w ogrodzie nie przepadam. Wyglądają dobrze do pewnego momentu, potem dolne gałęzie sie zwieszają i wyglada to smutno i tak jakość żałośnie... Trezba je usuwać i na jakiś czas to wystarcza, a potem powtórka . No i szyszki... teraz jest ich masa... I żółty pył... No, ale są i robią klimat w ogrodzie, dają cień wiec je akceptuję .
W Kruklandii 23:33, 16 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Brzozy za tobą chodzą?

Mi dzisiaj przyjechało 11 szt. Ale takich małych to jeszcze nie miałam. Do kolan. Razem z doniczką. hehe
No i na aukcji napisane było Jacquemonti Doorenbos i teraz nie wiem, bo mi się wydawało że to dwie różne odmiany??? I że Doorenbos jest niższy a ta druga wyższa?
A ja nie chcę 20m drzew!
Czekam na odpowiedź od sprzedawcy...

Juzia, nie chodzą, ja mam w ogrodzie 6 brzóz właśnie takich ogromnych, jakich Ty nie chcesz . Lubię je .
W temacie odmian moja wiedza jest znikoma. A te nowe mikrusy to na nową działkę?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:06, 16 cze 2021

Do góry
Po Twoim ogrodzie cały dzień można się niespiesznie przechadzać i napawać Żurawkom dobrze u Ciebie. Wszystko pięknie. Ty u Juzi patrzysz na brzozy, ja u Ciebie na sosny Naj!
W Kruklandii 21:48, 16 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Pokazujesz róże, a ja widzę brzozy . Jestem fanką twoich brzóz. Mają piękny pokrój i są idealnie wkomponowane.

Brzozy za tobą chodzą?

Mi dzisiaj przyjechało 11 szt. Ale takich małych to jeszcze nie miałam. Do kolan. Razem z doniczką. hehe
No i na aukcji napisane było Jacquemonti Doorenbos i teraz nie wiem, bo mi się wydawało że to dwie różne odmiany??? I że Doorenbos jest niższy a ta druga wyższa?
A ja nie chcę 20m drzew!
Czekam na odpowiedź od sprzedawcy...
W Kruklandii 21:37, 16 cze 2021

Do góry
Pokazujesz róże, a ja widzę brzozy . Jestem fanką twoich brzóz. Mają piękny pokrój i są idealnie wkomponowane.
Zielone drzwi w Kruklandii 10:03, 15 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Kobieto, masz krzepę! I git!
Z thujami pojdzie łatwo, najgorsze kopanie pod brzozy i rozgarnianie stosików... A i tak najlepszy efekt będzie po położeniu obrzeży, co nie?

Pod brzozy i inne rośliny.
33 kosodrzewiny czekają, a jeszcze muszę domówić.
O trawskach nie wspomnę

Nooo... wystarczy położyć obrzeża, wysypać żwir i korę... i już jakoś tak ładniej
Zielone drzwi w Kruklandii 22:57, 14 cze 2021

Do góry
Kobieto, masz krzepę! I git!
Z thujami pojdzie łatwo, najgorsze kopanie pod brzozy i rozgarnianie stosików... A i tak najlepszy efekt będzie po położeniu obrzeży, co nie?
Ogród Basi i Romka 23:26, 12 cze 2021

Do góry
Zwykły cement, piasek i dałam odrobinę torfu dla koloru, jako formy doniczki plastikowe wyłożone streczem ale chyba worek na śmieci byłby lepszy, i do dwóch wkleiłam kijki z brzozy, najpierw te kijki taki wianek jakby zrobiłam i obklejałam je zaprawą jedną podobną już mam z zeszłego roku i nawet przezimowała z rojnikami na dworze

To ta stara, ma trochę więcej torfu i jest ciemniejsza pudełko po butach było formą

W Kruklandii 15:09, 10 cze 2021

Do góry
Kawa napisał(a)
Juzia bardzo ładnie nawet z tymi poczochrańcami!
chociaz jedna rzecz nie perfekcyjna

brzozy super
zazdraszczam

Nie jedna!
Poczochrane są kulki na kijach, ale też cisy i serby by się przydało przyciąć.
No i bukszpany. Cała masa bukszpanów

Tylko coś czuję, że ciąć będę dopiero w sierpniu...
W Kruklandii 12:34, 10 cze 2021

Do góry
Juzia bardzo ładnie nawet z tymi poczochrańcami!
chociaz jedna rzecz nie perfekcyjna

brzozy super
zazdraszczam
W Kruklandii 09:08, 10 cze 2021

Do góry
Ja tam nie widzę żadnych ubytków w lawendach Ale noszę okulary
Bardzo porządnie u Ciebie
Brzozy pięknie wyglądają. Bardzo lubię te drzewa
W Kruklandii 08:06, 10 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Brzozy robią już konkretny cień.
Jest gdzie odetchnąć

. Czy wiesz jaka to odmiana tych brzóz ? U Ciebie są takie gęste, przycinasz je? Planuję zrobić zagajnik brzozowy za domem.
W Kruklandii 21:28, 09 cze 2021

Do góry
Brzozy robią już konkretny cień.
Jest gdzie odetchnąć

Nawożenie roślin w dużym ogrodzie. Jak to ogarnąć? 09:08, 09 cze 2021

Do góry
W jaki sposób nawozić rośliny w dużym ogrodzie z dużymi rabatami bylin takich jak szałwia, lawenda, wrzosy, liliowce, przywrotniki, paprocie. Oprócz tego trawy jak seslerie jesienne, różne odmian miskantów, rozplenic itp. Są też miejsca w bukszpanami i iglakami jak sosny górskie, sosny czarne, wejmutki, cisy, mikrobioty i liściaste brzozy, klony, magnolie.

Przy bardziej wymagających roślinach jak np. różaneczniki, róże, hortensje czy trawnik jest oczywiste, że trzeba poświęcić im więcej czasu i zadbać o odpowiedni nawóz i pH. Ale jak ma się to w pozostałych rabatach? Przy rabatach bylinowych ściółkowanych przekompostowaną korą gdzie mamy ogromną ilość sadzonek ciężko technicznie i czasowo odgarnąć każdą z nich i podać nawóz mieszając z glebą pod każdą rośliną.

Na jednym z filmie "Zielonego Pogotowia" na YouTubie widziałem jak Pan Grzegorz nawoził rośliny na swoim dużym ranczo pogłównie sypiąc wszędzie nawóz granulowany YaraMila Complex. Nawóz rozrzucał wszędzie (na roślinę, pod roślinę, na korę, nie mieszając z podłożem). Twierdził, że to co spadnie na ściółkę i tak się rozpuści i nawóz dotrze do korzenia, jak coś zawiśnie na roślinie to też z czasem spadnie. Czy takie rozwiązanie jest wystarczające czy może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby w dużych ogrodach? Proszę o wszelkie rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies