Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 00:16, 01 wrz 2021

wiklasia napisał(a)
Joann mnie ratuje dłuuuuuga rozbiegówka. Zanim przejdę do realizacji pomysłu to ... czasem następuje zmiana planów.
Myślę, że warto ze znaczącymi pomysłami (a takim jest moim zdaniem kupno i zasadzenie drzewa) przechodzić dwa/ trzy miesiące, dobrze przetrawić, przemyśleć i ... ruszać do działania, albo i nie .

Wiklasiu, czytałam o tym u Ciebie przy okazji dosadzenia kolejnego graba Oj, ile to Ci przynosi oszczędności! Oszczędzasz na czasie i na ewentualnych nieprzemyślanych zakupach Wszystko ma swoje plusy
Rozsądnie byłoby poczekać z zakupem drzew. Gubią mnie jednak szybkie zakupy (najpierw kupiłam graba, a dopiero teraz zastanawiam się, gdzie go posadzić). Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że chyba za długo czekałam na zmiany i dlatego teraz chcę wszystko na już.
Judith 00:18, 01 wrz 2021

Dorii napisał(a)
A gdzie miało by być to drzewo bo troszkę nie nadążam. Przydałby się aktualny plan ogrodu dla rozeznania.

Popieram!
Joann 00:19, 01 wrz 2021

Martka napisał(a)
Joann, błagam, przemyśl dobrze katalpę, bo ona raczej rzadko wygląda dobrze. Szkoda zachodu. U Wiaan piękne, ale to do rzadkości należy z powodów, o których już wiesz. Duże drzewo już trudniej opryskać. U mnie na wsi katalpy są w większości ogrodów i wszędzie z brązowymi plamami w komplecie. To nie wygląda tak pięknie. Dziewczyny już pisały, że w połowie maja jeszcze gałęzie. Dla mnie minusem jest też to, że na jesień pozbawia nas doznań przebarwieniowych. Liście opadają i tyle, dość wcześnie zresztą. Skoro jest tyle ciekawych drzew, nie upierałabym się… ładna, ale problematyczna w większości przypadków, o czym nawet poczytasz w oddzielnym wątku o katalpie.

Martko, wyleczyłam się. Ale jak tylko znowu coś brzdąknę o zakupie tego drzewa, sprowadź mnie na ziemię, proszę
Nawet nie wiedziałam, że nie przebarwia się na jesień
Joann 00:22, 01 wrz 2021

Wiaan napisał(a)
Kuliste ładne są platany alphen's globe, z tym wypuszczaniem późno liści katalp to jest wkurzające to fakt, dobrze że mam też brzozy U mnie jest ok tak jak pisałam le sama gdybym miała ją opryskać to musiałabym zakupić plecak z tubą, bo inaczej nie ma szans

Piękne te platany, ale u mnie w ogóle niedostępne. Myślałam o ich zakupie zanim kupiłam klony Globosum.
Wiaan, masz sąsiada na medal, najgorsze są choroby, a u Ciebie już jakby ten problem odchodzi
Joann 00:26, 01 wrz 2021

Agatorek napisał(a)

Kulisty jeszcze może być Grujecznik glow ball .
Ja rzadko jeżdżę po szkółkach (daleko, brak czasu, a jak już jestem w Wawie, to często mam bagażnik zajęty zakupami, więc brak miejsca ) i kupuję online.
Jakbyś się zdecydowała na tego grujecznika, to mogę Ci podpowiedzieć sprawdzoną szkółkę, gdzie go widziałam (online).

Dziękuję Aga, jak zdecyduję, na pewno skorzystam
Zakupy online sprawdzają się, choć też nie zawsze, przy zakupie traw, bylin, krzewów. Ale z drzewem już jest gorzej, bo nie każdy pieniek jest ładny. I tu lepiej zobaczyć "na żywo".
Ten grujecznik fajny
Joann 00:28, 01 wrz 2021

Dorii napisał(a)
Grujeczniki są super. I choć nadal nie popieram kolejnego kulistego drzewa to jest jeszcze tulipanowiec "Edward Gursztyn" ale tulipanowce chyba też późno startują.

Oj, to jak późno startują to nie ma co Tak mnie to zniechęciło po przeanalizowaniu tych katalp, że odrzucę od razu
Dorii, cały czas rozważam kształt tego drzewa.
Joann 00:33, 01 wrz 2021

Dorii napisał(a)
A gdzie miało by być to drzewo bo troszkę nie nadążam. Przydałby się aktualny plan ogrodu dla rozeznania.

Drzewo miałoby być posadzone tu, gdzie stoi teraz grab. Kupiłam go, ale zastanawiam się, czy go tu wsadzić czy nie wybrać kulistego (tak, wiem, to nie jest normalne)

A lepsze są rysunki przedstawiające plan ogrodu czy zdjęcia?
Joann 00:37, 01 wrz 2021

Roocika napisał(a)

Dosyć późo startują ale nie tak późno jak ambrowce. Nawet lepiej, bo lubi im ściąć liście jak grujecznikom jak się za bardzo pospieszą

Czyli ambrowce i tulipanowce późno startują. Za często nie czyta się o tym, o katalpie - nagminnie. Jej chyba nic nie przebije pod tym względem
Agatorek 00:50, 01 wrz 2021

Joann napisał(a)

Dziękuję Aga, jak zdecyduję, na pewno skorzystam
Zakupy online sprawdzają się, choć też nie zawsze, przy zakupie traw, bylin, krzewów. Ale z drzewem już jest gorzej, bo nie każdy pieniek jest ładny. I tu lepiej zobaczyć "na żywo".
Ten grujecznik fajny

A jakbyś kiedyś chciała mieć i katalpę, to mogę Ci wysłać . Tylko nie na pniu, taką zwykłą. Ale te zwykłe kwitną.
I się same rozmnażają. W sensie rozsiewają. Mam kilka doniczek jakby co (od mojej mamy, też nie wyrzuca roślin ). Jeszcze myślę, co z nimi zrobić (w ostateczności będę miała lasek katalpowy za płotem ).
Joann 00:58, 01 wrz 2021

Judith napisał(a)

Popieram!

Judith, już pytałam Dorii, co lepsze: zdjęcia czy rysunek ogrodu?

U mnie ciągle wszystko "w trakcie". Dziś czuję takie zmęczenie (bo popracowałam trochę), że przypomniały mi się słowa pani Danusi o tym, że praca w ogrodzie to praca bardzo ciężka. I dziś, jak tak sobie kopałam, przekopywałam, to przypomniały mi się te słowa.
Znów podnosiłam rabaty.
Wykopałam miskanty, które kiedyś rosły przy tarasie. Podzieliłam je w kwietniu i wsadziłam z doniczką w ziemi, bo sobie poradzić nie mogłam z korzeniami, jak wykopywałam.

Tak poradziła mi sprzedawczyni w szkółce. Celem ma być okiełzanie miskanta.

Pomiędzy wsadziłam jeżówki.

Klon się nie zaaklimatyzował w nowym miejscu Niestety, szykuję się na najgorsze.

Zmierzyłam odległość gracków od szmaragdów i tak, jak myślałam, jest to 80 cm (licząc od pnia tui) Co począć? Kolejne przesadzanie?