Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Martka 00:20, 30 sie 2021

Joann, błagam, przemyśl dobrze katalpę, bo ona raczej rzadko wygląda dobrze. Szkoda zachodu. U Wiaan piękne, ale to do rzadkości należy z powodów, o których już wiesz. Duże drzewo już trudniej opryskać. U mnie na wsi katalpy są w większości ogrodów i wszędzie z brązowymi plamami w komplecie. To nie wygląda tak pięknie. Dziewczyny już pisały, że w połowie maja jeszcze gałęzie. Dla mnie minusem jest też to, że na jesień pozbawia nas doznań przebarwieniowych. Liście opadają i tyle, dość wcześnie zresztą. Skoro jest tyle ciekawych drzew, nie upierałabym się… ładna, ale problematyczna w większości przypadków, o czym nawet poczytasz w oddzielnym wątku o katalpie.
Wiaan 08:36, 30 sie 2021

Kuliste ładne są platany alphen's globe, z tym wypuszczaniem późno liści katalp to jest wkurzające to fakt, dobrze że mam też brzozy U mnie jest ok tak jak pisałam le sama gdybym miała ją opryskać to musiałabym zakupić plecak z tubą, bo inaczej nie ma szans
Agatorek 10:55, 30 sie 2021

Joann napisał(a)

A to dobrze czy źle, że nie kwitną?(że się tak głupio znowu zapytam)
Googluję i oglądam Wszystko fajnie tylko u mnie Ewuś to nic nie ma w tych szkółkach. Ja po prostu czasami jak wpadam i pytam o jakąś odmianę, to nawet spotykam się z takim zapytaniem "A to w Internecie pani wyczytała? Nie, nie mamy.". A pytałam o kolumnowe, wybór zerowy. Chyba pozostaną mi zakupy online.

Kulisty jeszcze może być Grujecznik glow ball .
Ja rzadko jeżdżę po szkółkach (daleko, brak czasu, a jak już jestem w Wawie, to często mam bagażnik zajęty zakupami, więc brak miejsca ) i kupuję online.
Jakbyś się zdecydowała na tego grujecznika, to mogę Ci podpowiedzieć sprawdzoną szkółkę, gdzie go widziałam (online).
Dorii 11:58, 30 sie 2021

Grujeczniki są super. I choć nadal nie popieram kolejnego kulistego drzewa to jest jeszcze tulipanowiec "Edward Gursztyn" ale tulipanowce chyba też późno startują.
Dorii 12:02, 30 sie 2021

A gdzie miało by być to drzewo bo troszkę nie nadążam. Przydałby się aktualny plan ogrodu dla rozeznania.
Roocika 12:56, 30 sie 2021

Dorii napisał(a)
Grujeczniki są super. I choć nadal nie popieram kolejnego kulistego drzewa to jest jeszcze tulipanowiec "Edward Gursztyn" ale tulipanowce chyba też późno startują.

Dosyć późo startują ale nie tak późno jak ambrowce. Nawet lepiej, bo lubi im ściąć liście jak grujecznikom jak się za bardzo pospieszą
Joann 00:01, 01 wrz 2021

BASIA8 napisał(a)
Ja długo broniłam się przed zakupem katalpy. Ale w tamtym roku byliśmy w ogrodzie pokazowym. Stała na środku sklepu jedna sadzonka taka bez szału. Mówię do Męża to jest właśnie katalpa która mi się podoba. Mąż od razu stwierdził to kupmy Ja. Pan który sprzedawał powiedział Nam że stoji już 3 rok i nikt jej nie chce. Nie jest rewelacyjnie rozkrzewiona ani szczepiona. Opuścił Nam na cenie. Bo stwierdził że pewnie się nie sprzeda. I tak oto stalismy się właścicielami pięknie rosnącej katalpy. Super kwitła. Narazie zdrowa.
Buziaki zostawiam.

Fajnie, że udało się Wam kupić w dobrej cenie, bo u mnie ceny katalp są bardzo wysokie. Niech rośnie i cieszy jak najdłużej
Joann 00:03, 01 wrz 2021

LIDKA napisał(a)

Moja w tym roku spała do 2 poł czerwca. I to jej majwiększa wada.

Pamiętam Lidko, jak pisałaś, że już drugi raz byś jej nie kupiła. Utkwiło mi to w głowie. Późny start może denerwować szczególnie wtedy, gdy posadzona jest w widocznym miejscu.
Joann 00:04, 01 wrz 2021

BASIA8 napisał(a)

Nasza też długo spała. Ale w końcu ruszyła. Już nawet podejrzenia były że trup

Dobrze, że nie wykopaliście wcześniej z tego powodu
Joann 00:08, 01 wrz 2021

Dorii napisał(a)

Nie za dużo tych kulek? Przemyśl dobrze zakup kolejnych

Dorii, słuszna uwaga. Trzy klony Globosum są jednak po prawej stronie, po lewej nie ma nic kulistego.
Przyczyniłaś się jednak do mojego stania w oknie salonu i gapienia się: kuliste czy kolumnowe?