Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Nety- moje marzenie 20:53, 02 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Wymiary rabatki od strony ulicy mamy. Czy mogłabyś przypomnieć, jak wygląda ta skarpa od strony placyku? Ile tam jest szerokości i jakiej wysokości spadek?
Jak widzisz nasadzenia dookoła placyka? Bo jeśli chcesz oddzielać go od ulicy i zacieniać, to na skarpie trzeba będzie zrobić nasadzenia cienioznośne: paprocie, hortensje, hosty itd. Pasuje Ci to?
Dobrze byłoby wiedzieć, co jest z drugiej strony chodnika (budynek czy rabatka?) i w jakim dokładnie miejscu rośnie ten buczek: bliżej placyka czy bliżej tarasu.

Rozgryziemy ten temat Netko, nie martw się, tylko konkretnych danych potrzebujemy

Asiu wracając do Twoich pytań. Skarpa ma 1,5m i jest dość ostra.

Po drugiej stronie chodnika jest rabata wzdłuż domu z hortensjami Anabel i różanecznikami. Buczek jest bliżej platanów póki co, ale jest zadołowany, więc można jeszcze ustalić do wiosny jego miejsce.
Placyk docelowo będziemy zadaszać. Ale tam bardzo bardzo mocno świeci słońce i przydałoby się coś do zacienienia, ale nie do takiego kompletnie szczelnego.
Tam gdzie są te trzy płytki kwadratowe, to taka przymiarka. To miejsce może być na nasadzenia (może tu trzeba drzewo posadzić a nie na górze) albo na trawę- do dyskusji.
Idąc ulicą widać ten placyk i coś do wysokości 1,5 m na skarpie byłoby wskazane.
A co do planowania całościowego... Przerasta mnie to..
Ogród Nety- moje marzenie 19:10, 02 lis 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Przeleciałam pierwszych kilkadziesiąt stron i kilkadziesiąt ostatnich. Wybacz, ale taki tu chaos że chyba muszę przysiąść od nowa. Nic nie wiem. Pomysły sypią się na lewo i prawo, ty przytakujesz, zaprzeczasz, przytakujesz... Ja nie mam pojęcia jaką ty masz działkę (chociaż plan widziałam) ani co lubisz bo co chwilę lubisz co innego Czy oprócz pojedynczych pinów na które natrafiałam masz gdzieś wrzucone hurtem twoje inspirki? Tak żeby człowiek wiedział mniej więcej o czym marzysz? Wiem że z racji zawodu lubisz porządek więc nie wiem czy coś pomogę bo ja mam wręcz przeciwnie Ale może namieszam skoro sama się o to prosisz

Postawy małża zazdroszczę

Hej hej
To może małe podsumowanie.
Plan działki najbardziej ogólny- widać posadowienie domu względem ogrodzenia i drogi i kształt działki. Naniesiona skarpa. Wysokośc skarpy 1,5,- tworzy dwa poziomy ogrodu. Dolny taras zajmuje duży trawnik, warzywnik, sad, garaż z drogą dojazdową i placyk do siedzenia. To część typowo rekreacyjna. Góra reprezentacyjna, ale z tarasem do siedzenia. Planujemy tylko część górną.
Działka na stoku północnym, południe od frontu domu.

I naniesione poprzednie rabaty

I obecny plan rabat:

Ulica na dole strony. Koło przy tarasie za duże na planie.

Ogród Nety- moje marzenie 17:08, 02 lis 2016

Do góry
Zdjęcie czarno-białe ale duże, żeby wypełniło prawie całą przestrzeń pomiędzy oknami

A wracając do ogródka, to wybacz Netko: będę Cię opieprzać i pouczać

Te wszystkie dylematy wynikają z tego, że próbujesz projektować ogród po kawałku. Robić po kawałku jak najbardziej można, ale projektować tylko od ogółu do szczegółu. Inaczej - sama widzisz - gubisz się w nadmiarze możliwości.
Bo prawda jest taka, że każda z podanych propozycji jest do zaakceptowania: i miskanty, i żywopłot, i dwa drzewka. Trzeba je zacząć eliminować biorąc pod uwagę nie tylko widok z tarasu ale też widok od strony placyka oraz tego buczka, którego na razie nie widać, ale który za parę lat będzie stanowił tam główny akcent.

Wymiary rabatki od strony ulicy mamy. Czy mogłabyś przypomnieć, jak wygląda ta skarpa od strony placyku? Ile tam jest szerokości i jakiej wysokości spadek?
Jak widzisz nasadzenia dookoła placyka? Bo jeśli chcesz oddzielać go od ulicy i zacieniać, to na skarpie trzeba będzie zrobić nasadzenia cienioznośne: paprocie, hortensje, hosty itd. Pasuje Ci to?
Dobrze byłoby wiedzieć, co jest z drugiej strony chodnika (budynek czy rabatka?) i w jakim dokładnie miejscu rośnie ten buczek: bliżej placyka czy bliżej tarasu.

Rozgryziemy ten temat Netko, nie martw się, tylko konkretnych danych potrzebujemy
Ogródek frontowy 13:55, 02 lis 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Zaczęłam myśleć nad obsadzeniem najwyższej skarpy wiecie jaka była moim marzeniem
http://jogardens.co.uk/tennis-court--landscaping#/i/3 chyba niestety jest to marzenie nieosiągalne. Przy takiej skarpie z tyloma gatunkami nie mam szans na utrzymanie jej w ryzach.
Zaczęłam się zastanawiać nad powrotem do pierwotnego planu czyli zrobienia szpaleru drzew ze "skarpetkami" Drzewa nad którymi się zastanawiałam to katalpa, klon 'Globosum', wiśnia 'Umbra' i robinia. Po przeczytaniu wątków o tych drzewach zrezygnowałam z robinie (ze względu na przemarzanie) i z katalpy. Klony takie zawsze mi się bardzo podobały i zawsze chciałam takie mieć w ogrodzie no i ślicznie się wybarwiają Wiśnie wydają się bardziej regularne Generalnie nie mogę się zdecydować które będą lepsze
Jakie Wy polecacie drzewa liściaste na szpaler mają rosnąć tu

skarpa z wystawą na wschód cały dzień słońce przynajmniej to co nad płot wystaje bo na ziemi cień już od 15-16.

Osobiście dałabym 3 wiśnie i 3 klony
Ogródek frontowy 21:24, 01 lis 2016

Do góry
Zaczęłam myśleć nad obsadzeniem najwyższej skarpy wiecie jaka była moim marzeniem
http://jogardens.co.uk/tennis-court--landscaping#/i/3 chyba niestety jest to marzenie nieosiągalne. Przy takiej skarpie z tyloma gatunkami nie mam szans na utrzymanie jej w ryzach.
Zaczęłam się zastanawiać nad powrotem do pierwotnego planu czyli zrobienia szpaleru drzew ze "skarpetkami" Drzewa nad którymi się zastanawiałam to katalpa, klon 'Globosum', wiśnia 'Umbra' i robinia. Po przeczytaniu wątków o tych drzewach zrezygnowałam z robinie (ze względu na przemarzanie) i z katalpy. Klony takie zawsze mi się bardzo podobały i zawsze chciałam takie mieć w ogrodzie no i ślicznie się wybarwiają Wiśnie wydają się bardziej regularne Generalnie nie mogę się zdecydować które będą lepsze
Jakie Wy polecacie drzewa liściaste na szpaler mają rosnąć tu

skarpa z wystawą na wschód cały dzień słońce przynajmniej to co nad płot wystaje bo na ziemi cień już od 15-16.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:08, 28 paź 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
nie che nic już mowic bo ta trawa nie popularna ale mam taka inspiracje...nie wejde bo nie mam teraz dostępu do pinetersta... masa śmiałka i obok masa stipy ..pięknie sie komponuje..tak jak trzcinnki i stipa ale nie wiem czy nie za wysoki jak to jeszcze skarpa

jak masz czas to wejdź do mnie na pinta i w garden tam gdzies będzie
Chyba 3 zdjecie zbrzozami
http://www.tuinplantenstekplek.de/a-28021057/stauden/stipa-tenuissima-federgras/

O to chodziło ?
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?view=modern-rectangular-pond-with-border-of-stipa-gigantea-and-echinacea-purpurea--view-to-countryside-beyond--&imageno=423722

Myślę nad tym śmiałkiem. Trzcinnik tam na pewno nie nerwe mam na niego posadziłam 60 sztuk i wszystkie maja rdze.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:00, 28 paź 2016

Do góry
nie che nic już mowic bo ta trawa nie popularna ale mam taka inspiracje...nie wejde bo nie mam teraz dostępu do pinetersta... masa śmiałka i obok masa stipy ..pięknie sie komponuje..tak jak trzcinnki i stipa ale nie wiem czy nie za wysoki jak to jeszcze skarpa

jak masz czas to wejdź do mnie na pinta i w garden tam gdzies będzie
Chyba 3 zdjecie zbrzozami
http://www.tuinplantenstekplek.de/a-28021057/stauden/stipa-tenuissima-federgras/
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:56, 27 paź 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Ale trawa z bagien i lawenda ?

No właśnie nie do końca mi to pasi i jak by to sadzićbo chyba jakimiś plamami i czy na jednej wysokości bo tam skarpa jest trzeba o tym pamiętać.

Ja nadal myślę o tej trzmielinie minimus i do tego ewentualnie jakieś trawy punktowo.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:48, 27 paź 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
zimozielona trzmielina minimus

Bardzo drobniutkie listki wiecznie zielone

Ona by bardzo pasował i śliczna jest tylko pewnie powoli rośnie co ? Dużo mi jej będzie potrzebne jakby coś bo ta skarpa spora. Ale pomysł super !
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:34, 24 paź 2016

Do góry
Hej, fajnie, że mnie odwiedziłaś Myślę, że będę przesadzała te kulki Danica co kilka lat Były posadzone jako obwódka skarpy od góry, ale strasznie przerastały trawą rozłogową z bardzo cienkim źdźbłem i ciągle był problem z pielęgnacją. Teraz mamy krawężnik, nad którym będzie przewieszał się hyzop. Mamy nawadnianie, ale będzie przerabiane (na skarpie rezygnujemy z głowic wynurzalnych na rzecz linii kroplującej). Dzięki za miłe słowa, dziś przespacerowałam się po ogrodzie i dostrzegłam ile jeszcze pracy przed nami Ale podobno przyjemności trzeba sobie dawkować Nadchodzący tydzień upłynie pod hasłem trap na skarpie, o ile pogoda pozwoli ...

Borbetka napisał(a)
Witaj Haniu. Ależ skarpa! Jest co robić. Ja nie mam niestety doświadczenia w obsadzaniu tego typu. Widzę tylko kulki Danica. Za 2-3 lata będą stanowiły dywan. Nie wiem czy będziesz to cięła. Ja bym zrobiła tylko z góry i na obrysie. Masz tam nawodnienie?
Dom nowoczesny, świetna przemiana skarpy przy domu. Lubię takie zmiany i będę kibicować.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:57, 21 paź 2016

Do góry
Dominiko, nie pojechałam dziś w delegacje, dlatego też udało mi się przeczytać caaały Twój wątek Kawałek ziemi masz do ogarnięcia i - muszę przyznać - nieźle sobie z nim radzisz Placyk kawowy odlotowy Skarpa z pierwszych zdjęć w porównaniu z aktualnymi, pierwsza klasa (a ponoć nic tam Ci nie chciało rosnąć )
W tym miejscu muszę podziękować Danusi za założenie portalu i przygarnięcie pod swoje skrzydła ogrodowych "zielonych"

Fajnie czytać na pierwszej stronie wątku: "kompletnie nie znam się na roślinach", a na setnej: "Host tam nie mogę posadzić, bo one lubią cień"

Gratuluję werwy do pracy Dominiko! Życzę większego bagażnika w aucie, a co! Kibicuję!
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 09:40, 21 paź 2016

Do góry
Witaj Haniu. Ależ skarpa! Jest co robić. Ja nie mam niestety doświadczenia w obsadzaniu tego typu. Widzę tylko kulki Danica. Za 2-3 lata będą stanowiły dywan. Nie wiem czy będziesz to cięła. Ja bym zrobiła tylko z góry i na obrysie. Masz tam nawodnienie?
Dom nowoczesny, świetna przemiana skarpy przy domu. Lubię takie zmiany i będę kibicować.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:51, 19 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jestem z kawą
u ciebie to wszystko z takim rozmachem, skarpa gigant, mur gigant, lampy mega goganty... przeginasz!

Wszystkie te giganty niedokończone...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:39, 19 paź 2016

Do góry
jestem z kawą
u ciebie to wszystko z takim rozmachem, skarpa gigant, mur gigant, lampy mega goganty... przeginasz!
Ogród w remoncie 08:58, 19 paź 2016

Do góry
Dziewczyny, jak robicie takie oznaczenia na zdjęciach ? Naniosłam u siebie plan dotyczący tej największej skarpy w Paint, ale tak równo to mi nie wyszło.

Asiu, skarpa u Ciebie faktycznie łagodna, nie to, co w moim ogrodzie, zazdroszczę. Ja chyba poszukam jeszcze inspiracji wśród górskich ogrodów, tam są takie spadki jak u mnie.

makadamia napisał(a)
Asiu, mówiłaś, że Ci przeszkadza to oczko, ale nie sądziłam że zdecydujesz się na usunięcie go. Myślałam, że bedziesz kombinować z przeróbką/zasłonięciem.

"Ogród w cieniu brzóz" to faktycznie idealna inspiracja dla Ciebie

A względem osi widokowych, to ja bym zaproponowała coś takiego:

W miejscu skarpy i oczka byłby wtedy trawnik. Nie za duży?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:46, 18 paź 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Aktualny stan skarpy, wiem, że nie jest to imponujące, ale mam nadzieję, że za rok będzie już jako tako wyglądać

Niestety bajzel jest nadal, ekipa sobie bimba. Co ja zrobię jak mi róże przyjdą? Miałam zamiar wsadzać je już na docelowe miejsce
No a co na tej skarpie jest?

Jeszcze mam parę sztuk czyśćca i miała być Perowskia, jak myślicie dosadzać?
Jest masa gatunków, ale traktuję to jako test. Zobaczymy komu będzie najlepiej. Paskudztwa i to, co nie przetrwa zostanie wyeksmitowane, a te które polubią to stanowisko zostaną dosadzone na dalszej części, jak tylko skarpa już będzie miała docelowy kształt.

Ale skarpisko...to ja ze swoją przy tarasie się chowam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:01, 18 paź 2016

Do góry
Witam, szukam pomysłów na aranżacje ogrodu tuż za bramą wjazdową (bramę kiedyś chcemy zmienić dlatego chcę się zająć przestrzenią od czerwonej linii do linii która tworzy choinka z pęcherznicą) Brama jest mniej więcej od wchodu, od południa jest skarpa porośnięta głównie leszczyną i klonami dlatego na tej części ogrodu panuje półcień. Między świerkiem a pęcherznicą jest przejście, przez które często biegają dzieci, zastanawiam się czy można jakoś sensownie dalej pociągnąć tą "ścieżkę"w kierunku bramy. Brakuje mi jednak wizji całości.
Bardzo wdzięczna będę za sugestie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:24, 17 paź 2016

Do góry
Asiu masz duszę artysty, więc wymalujesz tu piękny obraz. Skarpa będzie świetna, tylko wymaga czasu, a my ogrodnicy to wiemy .Nie wiem jaką masz perowskie, tą zwykłą? czy niską? Ta zwykła rośnie wysoko i jest dość wiotka i mogłaby się tam pokładać.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:23, 17 paź 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Asieńka SKARPISKO imponujące!
A rośliny jak najbardziej w moim stylu! Ja perowskię dałam między stipę oraz na moją kuchenną-podokienną-eksperymentalą rabatę. Tam to dopiero mam różnorodność. I szławie, i perwoskie, i miskant i overdam, kocimiętka, krwawnik, campanulla, czosnek, rozwar, rozchodnik i hosta... Trzeba się gdzieś przekonać

No skarpa u mnie jest ciężka do ugryzienia. Chwilę by mi zajęło wypunktowanie wszystkich jej wad :/ Mam nadzieję, że uda mi się w rezultacie natrafić na takie rośliny, które tą moją skarpę przynajmniej zniosą nie mówiąc o polubieniu
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:20, 17 paź 2016

Do góry
Aktualny stan skarpy, wiem, że nie jest to imponujące, ale mam nadzieję, że za rok będzie już jako tako wyglądać

Niestety bajzel jest nadal, ekipa sobie bimba. Co ja zrobię jak mi róże przyjdą? Miałam zamiar wsadzać je już na docelowe miejsce
No a co na tej skarpie jest?

Jeszcze mam parę sztuk czyśćca i miała być Perowskia, jak myślicie dosadzać?
Jest masa gatunków, ale traktuję to jako test. Zobaczymy komu będzie najlepiej. Paskudztwa i to, co nie przetrwa zostanie wyeksmitowane, a te które polubią to stanowisko zostaną dosadzone na dalszej części, jak tylko skarpa już będzie miała docelowy kształt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies