Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Moja codzienność - ogród Oli 23:52, 24 mar 2015

Do góry
świetne tuje Ola, takie okazy... jest od razu na czym oko zawiesić, ciekawe za ile lat moje będą tych rozmiarów.
Mój ogród pod górkę... 23:43, 24 mar 2015

Do góry
cisy wymiatają, chyba się tam w końcu przejadę a tę odmianę klona też bardzo lubię.
Tu ma być ogród :) 19:03, 24 mar 2015

Do góry
ja jestem na tak!
Tu ma być ogród :) 18:04, 24 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
to prawda Asia, działka jest długa na prawie 52 m, a ta rabata, o której mowa bedzie mieć długość ok. 30 m więc z jej końca do drzwi frontowych jest spory kawałek.
Cieszę się, że rozszerza się lista roślin, bo ja będę bazować na tym szkielecie co wczoraj został ustalony, ale głowy sobie nie dam uciąć, że coś do tego zestawu gatunków nie dorzucę
Zresztą będę się dzielić zdjęciami z różnych etapów realizacji, pokażę przymiarki roślin to jeszcze będzie można coś zweryfikować.
A może to się zacznie dziać wcześniej niż myślałam, bo dziś zaczęli prace przy ogrodzeniu
Nieoczekiwanie też pojawia się zielone światło dla działań przy tarasie za kilka tygodni i w związku z tym pytanie, czy Ty kupowałaś krzaczki swoich róż w jakimś sklepie internetowym czy w lokalnych szkółkach?

Artemis i Nowalis kupowałam w Rosarium które bardzo polecam.a pozostałe u siebie. Może gdyby bluszcz był na słupku miscantem przed nim a później róża to tez nie byłoby źle.co myślicie?
Tu ma być ogród :) 17:55, 24 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Uważam, że róże super sprawdzą się przy tarasie. Dlaczego? Ślicznie prezentują się wtedy kiedy zaczynamy spędzać czas na świeżym powietrzu i ten zaaapach - możesz go czuć najbardziej tam, gdzie przebywasz najczęściej Ty i twoi goście

Front zapełniłabym bardziej zimozielonymi aby wczesną wiosną i zimą też prezentował się dobrze.

Ale nie musisz brać moich uwag bardzo pod uwagę bo ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia w pielęgnacji ogrodu.

Super podpowiada Ci nawigatorka - czuje ogród

Powodzenia

Renia, każda uwaga jest dla mnie cenna, liczę, że z tej burzy mózgów powstaną fajne realizacje.
Twoje uwagi jak najbardziej bardzo dobre, będzie więcej zimozielonych roślin i ładnie wyglądających przez cały rok trawek... jakoś je tam przemycę
Tu ma być ogród :) 17:33, 24 mar 2015

Do góry
to prawda Asia, działka jest długa na prawie 52 m, a ta rabata, o której mowa bedzie mieć długość ok. 30 m więc z jej końca do drzwi frontowych jest spory kawałek.
Cieszę się, że rozszerza się lista roślin, bo ja będę bazować na tym szkielecie co wczoraj został ustalony, ale głowy sobie nie dam uciąć, że coś do tego zestawu gatunków nie dorzucę
Zresztą będę się dzielić zdjęciami z różnych etapów realizacji, pokażę przymiarki roślin to jeszcze będzie można coś zweryfikować.
A może to się zacznie dziać wcześniej niż myślałam, bo dziś zaczęli prace przy ogrodzeniu
Nieoczekiwanie też pojawia się zielone światło dla działań przy tarasie za kilka tygodni i w związku z tym pytanie, czy Ty kupowałaś krzaczki swoich róż w jakimś sklepie internetowym czy w lokalnych szkółkach?
Tu ma być ogród :) 09:35, 24 mar 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

Ale to nie chodzi o to, że nie próbowałam po prostu coś nie trybi na łączach i rączka nie daje rady nanieść na papier tego co w główce...

i ja mam podobnie
Ogród Anety 09:06, 24 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no szykuje się Wam bardzo pracowity weekend, wiem coś o tym bo w październiku sadziliśmy 70 szmaragdów a Ty masz ponad 2 razy tyle - ale wyglądają pięknie.
Z czego są białe kule i gdzie kupiłaś?

Kule kupione gdzieś przez internet , nie są kamienne, puste w środku.
Tu ma być ogród :) 08:01, 24 mar 2015

Do góry
ja wolałabym bluszcz, ale miskant ładnie zapełniałby tą rabatę - mimo moich preferencji on teraz wydaje mi się lepszym wyborem
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:15, 23 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

oj to Ci zazdroszczę, my za drogę musieliśmy sobie zapłacić sami, jako że mieszkamy na końcu i najbardziej nam zależało.
Dopóki droga była w fazie rozmów i planów to wszyscy deklarowali, że będą się składać, a jak przyszło co do czego to się wypięli i sami musieliśmy zapłacić, a reszta dostała prezent, z jakiegoś powodu uznali chyba, że im się należy - i jak tu mieć dobre zdanie o takich sąsiadach? ;-(

Ja też mieszkam na samym końcu drogi i mam najdłuższy odcinek, ale droga jest naszą wspólną własnością i dlatego od samego początku ustaliliśmy, że wspólnie ją zrobimy. Założyliśmy na ten cel wspólne konto, na które 2 lata solidarnie co m-c odkładaliśmy ustaloną kwotę. No i się udało
Ale nie myśl, że chodzimy sobie po domach. Jesteśmy życzliwi i pozytywnie nastawieni, ale każdy szanuje swoją prywatność Z jedną rodziną jesteśmy bliżej, bo znamy się od przedszkola
Mam nadzieję, że tak miło będzie tu zawsze, jak nazwa ulicy wskazuje

Pozdrawiam
Typografia ogrodu 19:07, 23 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ważne, że do przodu!
U nas też zapadła decyzja o nawadnianiu realizowanym swoimi siłami, więc jak przyjdzie co do czego, będę Cię trochę męczyć w tym temacie.

Mam nadzieje ze będę umiała pomoc u nas elektro zawory dopiero w planach i nie ma nawadniania trawy ale to kiedyś.
Typografia ogrodu 18:46, 23 mar 2015

Do góry
ważne, że do przodu!
U nas też zapadła decyzja o nawadnianiu realizowanym swoimi siłami, więc jak przyjdzie co do czego, będę Cię trochę męczyć w tym temacie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:42, 23 mar 2015

Do góry
piękne zdjęcia - cudowna jest wiosna w Twoim ogrodzie!
Tu ma być ogród :) 18:37, 23 mar 2015

Do góry
róże... biorę pod uwagę właśnie białe (np. Swany) lub jasnoróżowe (np. the Fairy - bo ma ładny kolor, rośnie do 50 cm i powtarza kwitnienie)
Tu ma być ogród :) 18:22, 23 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ufff cieszę się że nie zostałam zlinczowana ta wersja w porównaniu do poprzednich jest też dość tania i myślę że mimo wszystko elegancka.a zdanie które przywołał to moje ulubione gdy chodzi o dom i ogród można na pewno o różach coś doradzi.a jaki kolor chciałabym przy tym ogrodzeniu? Jestem za białym oczywiscie

Wręcz przeciwnie, dziękuję Ci Kochana za poświęcony czas i pomysły.

Zakładając ten wątek liczyłam na szczere słowa i konstruktywne uwagi, a nie aprobaty moich pomysłów.
Staram się być mocno osadzona w rzeczywistości, wiem, że jeśli chodzi o projektowanie ogrodu, to talentu mi jakoś poskromiono
Czasami ciężko przełknąć krytykę, ale wtedy wolę się ugryźć w język i dłużej przemyśleć, zanim się na coś uprę
Spojrzenie z dalszej perspektywy zwykle pomaga.
Tu ma być ogród :) 14:42, 23 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
hmmm... i dochodzimy do konkluzji "czasem mniej znaczy więcej" podoba mi się!
Tylko może faktycznie trzeba tą rabatę zwęzić.
Będę tam z miarką biegać chyba dziś wieczorem
I o różach okrywowych mam zadanie więcej się dowiedzieć. Madżenka chyba takie ma.

Ufff cieszę się że nie zostałam zlinczowana ta wersja w porównaniu do poprzednich jest też dość tania i myślę że mimo wszystko elegancka.a zdanie które przywołał to moje ulubione gdy chodzi o dom i ogród można na pewno o różach coś doradzi.a jaki kolor chciałabym przy tym ogrodzeniu? Jestem za białym oczywiscie
Tu ma być ogród :) 14:10, 23 mar 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Mam nadzieję ze sie Edyta nie pogniewasz, ale mam pytanie do nawigatorki. Bardzo mi się spodobało co narysowałaś!Co byś proponowała zamiast róz okrywowych bo ja tę rabatę przypasowuje do mnie, ale róży tam nie chcę?

nie pogniewam się
Tu ma być ogród :) 14:04, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Róże są prawdziwie romantyczne, ale może znajdziesz jeszcze dla nich miejsce przy tarasie na przykład?

ren133, miło, że wpadłaś
Trafiłaś w sedno przy tarasie chcę róże z lawendą, rozplenicą Hameln.
Białe jak u nawigatorki
Może jakieś pnące, bo taras będzie miał pergolę.
To jest to miejsce, po lewej stronie rabata na zachód, po prawej, na południe.

I jeszcze zdjęcie z balkonu - widok na rabatę wystawioną na zachód przy tarasie

Ty też mówisz nie tym różom przy ogrodzeniu? jakie argumenty za taką decyzją?
Tu ma być ogród :) 13:22, 23 mar 2015

Do góry
kurcze, chyba pierwszy raz od powstania tego wątku, trochę się w nim zagotowało, wracam po pół godziny a tu 10 postów
Tu ma być ogród :) 13:20, 23 mar 2015

Do góry
hmmm... i dochodzimy do konkluzji "czasem mniej znaczy więcej" podoba mi się!
Tylko może faktycznie trzeba tą rabatę zwęzić.
Będę tam z miarką biegać chyba dziś wieczorem
I o różach okrywowych mam zadanie więcej się dowiedzieć. Madżenka chyba takie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies