Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

ren133 09:49, 24 mar 2015

Uważam, że róże super sprawdzą się przy tarasie. Dlaczego? Ślicznie prezentują się wtedy kiedy zaczynamy spędzać czas na świeżym powietrzu i ten zaaapach - możesz go czuć najbardziej tam, gdzie przebywasz najczęściej Ty i twoi goście

Front zapełniłabym bardziej zimozielonymi aby wczesną wiosną i zimą też prezentował się dobrze.

Ale nie musisz brać moich uwag bardzo pod uwagę bo ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia w pielęgnacji ogrodu.

Super podpowiada Ci nawigatorka - czuje ogród

Powodzenia
nawigatorka 17:07, 24 mar 2015

Kamajla napisał(a)

Ale to nie chodzi o to, że nie próbowałam po prostu coś nie trybi na łączach i rączka nie daje rady nanieść na papier tego co w główce...

Najważniejsze by ręką uzbrojona w łopatę potrafiła zrealizować co pomyśli głową
nawigatorka 17:11, 24 mar 2015

ren133 napisał(a)
Uważam, że róże super sprawdzą się przy tarasie. Dlaczego? Ślicznie prezentują się wtedy kiedy zaczynamy spędzać czas na świeżym powietrzu i ten zaaapach - możesz go czuć najbardziej tam, gdzie przebywasz najczęściej Ty i twoi goście

Front zapełniłabym bardziej zimozielonymi aby wczesną wiosną i zimą też prezentował się dobrze.

Ale nie musisz brać moich uwag bardzo pod uwagę bo ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia w pielęgnacji ogrodu.

Powodzenia

Tylko ta rabata to moim zdaniem nie jest frontowa-będzie tak długa ze koniec z wejścia do domu będzie ledwie widać a taknpowaznie to ten prostokąt przy ścieżce do domu musiałby mieć poza drzewem i skarpetami coś zzimotrwalego- trawy żurawki itp
I starym Ogrodnikiem tez nie jestem
lindsay80 17:33, 24 mar 2015

to prawda Asia, działka jest długa na prawie 52 m, a ta rabata, o której mowa bedzie mieć długość ok. 30 m więc z jej końca do drzwi frontowych jest spory kawałek.
Cieszę się, że rozszerza się lista roślin, bo ja będę bazować na tym szkielecie co wczoraj został ustalony, ale głowy sobie nie dam uciąć, że coś do tego zestawu gatunków nie dorzucę
Zresztą będę się dzielić zdjęciami z różnych etapów realizacji, pokażę przymiarki roślin to jeszcze będzie można coś zweryfikować.
A może to się zacznie dziać wcześniej niż myślałam, bo dziś zaczęli prace przy ogrodzeniu
Nieoczekiwanie też pojawia się zielone światło dla działań przy tarasie za kilka tygodni i w związku z tym pytanie, czy Ty kupowałaś krzaczki swoich róż w jakimś sklepie internetowym czy w lokalnych szkółkach?
lindsay80 17:55, 24 mar 2015

ren133 napisał(a)

Powodzenia

Renia, każda uwaga jest dla mnie cenna, liczę, że z tej burzy mózgów powstaną fajne realizacje.
Twoje uwagi jak najbardziej bardzo dobre, będzie więcej zimozielonych roślin i ładnie wyglądających przez cały rok trawek... jakoś je tam przemycę
nawigatorka 18:04, 24 mar 2015

lindsay80 napisał(a)
to prawda Asia, działka jest długa na prawie 52 m, a ta rabata, o której mowa bedzie mieć długość ok. 30 m więc z jej końca do drzwi frontowych jest spory kawałek.
Cieszę się, że rozszerza się lista roślin, bo ja będę bazować na tym szkielecie co wczoraj został ustalony, ale głowy sobie nie dam uciąć, że coś do tego zestawu gatunków nie dorzucę
Zresztą będę się dzielić zdjęciami z różnych etapów realizacji, pokażę przymiarki roślin to jeszcze będzie można coś zweryfikować.
A może to się zacznie dziać wcześniej niż myślałam, bo dziś zaczęli prace przy ogrodzeniu
Nieoczekiwanie też pojawia się zielone światło dla działań przy tarasie za kilka tygodni i w związku z tym pytanie, czy Ty kupowałaś krzaczki swoich róż w jakimś sklepie internetowym czy w lokalnych szkółkach?

Artemis i Nowalis kupowałam w Rosarium które bardzo polecam.a pozostałe u siebie. Może gdyby bluszcz był na słupku miscantem przed nim a później róża to tez nie byłoby źle.co myślicie?
lindsay80 19:03, 24 mar 2015

ja jestem na tak!
Hortensja 21:59, 26 mar 2015

dobry wieczór, przyszłam się przywitać w wątku bo coś mi się zdaje że mamy podobne upodobania ogrodowe
lindsay80 22:34, 26 mar 2015

miło Cię gościć, wpadaj jeśli tylko masz ochotę?
A czemu Twój wątek jest nieaktywny?
wodzyn 21:29, 29 mar 2015

Witaj,
Wpadam z rewizytą. Mieszkamy jakieś 35 km jedna od drugiej, przeleciałam pismo obrazkowe w Twoim wątku. Bardzo ciekawie się tu wszystko zapowiada, więc zaznaczam i będę podglądać.

Działki rzeczywiscie mamy podobne, ale u mnie najwięcej miejsca z tyłu a u Ciebie z boku domu.
No i u ciebie dużo więcej zrobione, u mnie cały przód czeka na rozkopanie w związku z kładzeniem bruku.

Pozdrawiam i będę wpadać