Zrobiłam wczoraj fotki tego miejsca co drzewka szukam. I od razu rzuciło mi się w oczy, że miałaś rację z tym że drzewko o purpurowych liściach na tle thuj będzie za ciemne. Dla zobrazowania postawiłam klona ginnala, który będzie parę metrów dalej, za cisem. Chyba. I te jego jasne listki lepiej wyglądają niż ewentualne purpurowe.
Ale do rzeczy, na tej rabacie będzie cała rewolucja. Poza cisem i może jedną różą, wszystko wylatuje. Wycięłam wczoraj Margaret Hilling i zdemontowałam pergolę.
Mam nadzieję że coś widać na tych zdjęciach, bo słońce zachodnie jest z tej strony i bardzo oślepiało. Ale lepsze zdjęcia mogę zrobić dopiero w sobotę.
Widok na wejście do ogrodu. Ścieżka w trakcie prac. Bukszpanowy żywopłot zniknie, chcę hakonki.
Tak było przed usunięciem pergoli, którą potężna M.Hilling wyginała jak chciała

Widok z drugiej strony w trakcie wycinania róży
Usunięta pergola i przycięta róża
Przy okazji może ktoś zainteresowany tym potworem. U mnie miała za ciemno.
Przymiarki, ten klon będzie dalej w lewo, za cisem. Tutaj chcę coś małego. Kolumnowy lub pendula od 2metrów. Kula szczepiona raczej nie
Zaśmiecam ci takim brzydkimi fotkami. Ale jak widzisz pomoc bardzo potrzebna. Głębiej mam posadzone dwa buki tricolor. Generalnie to będzie długa rabata, chyba 15-20 metrów, na której chcę dosadzić hortensje, poprzecinane drzewami, z wypełnieniem z hakone, bergenii i host.
Wykrzeszesz coś z tych obrazków? Czy trzeba robić nowe?
Poprzeciwnej stronie planowanej ścieżki usuwam barwinek. Codziennie po kilka taczek. Masakra.