Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:39, 04 wrz 2016

Do góry
Skosić zmniejszając siłę ciągu kosiarki, jeśli jest taka opcja. A jeśli nie ma tej opcji to skosić normalnie, nie czekać kilka dni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:28, 04 wrz 2016

Do góry
Jeszcze takie mamy z ostatniego wyjazdu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:26, 04 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O!
Dziękuję za przypomnienie, że gazetę trzeba kupić
Pozdrawiam niedzielnie.

Mamy 33 rocznicę ślubu z Wiciem
Trzeba ją uświetnić

Danusia pozdrawiam serdecznie i życzę Wam jeszcze więcej miłości i pogody ducha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:21, 04 wrz 2016

Do góry
O!
Dziękuję za przypomnienie, że gazetę trzeba kupić
Pozdrawiam niedzielnie.

Mamy 33 rocznicę ślubu z Wiciem
Trzeba ją uświetnić

Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 09:17, 04 wrz 2016

Do góry
Zrobione.
Studnia w ogrodzie 08:11, 04 wrz 2016

Do góry
longinus_pl napisał(a)
Witam serdecznie. Mam taki oto konkretny problem do rozwiązania i proszę Was, znających się na rzeczy ludzi z większym doświadczeniem niż Ja o poradę w sprawie podłączenia pompy. Nie jest to jakaś skomplikowana sprawa lecz chcę się poradzić w sprawie doboru mocy i innych parametrów oraz miejsca ustawienia popy.
Jest to ogródek działkowy o powierzchni 310m2, na którym będzie w całości zasiana trawa i w przyszłym roku planuję posadzenie kilku drzewek owocowych. Na działce jest też szklarnia o powierzchni 18 m2 i nie chce mi się nosić już wody z ręcznej pompy w granicy działki. Może nawet pokuszę się doprowadzić wodę do środka i podłączyć kran w głównym pomieszczeniu altany. Chciałbym aby pompa nie pompowała wody cały czas lecz po zakręceniu kranu czy węża się wyłączała, coś jak hydrofor, ale czy nie za dużo chcę, będzie to do zrobienia?
Studnia jest stara, (jeden dren w ziemi oraz w całości rury stalowe – 1 cal) na działce nikt nic nie robił przez co najmniej 9 lat, pompę zajumali. Odkręcając zawór na rurach (na kolanku w studni) sprawdziłem ile jest wody i jak jest głęboka. Mam w planie pogłębić, przewiercić ręczną wiertnicą jeszcze raz w tym miejscu (wyjmując pionową rurę) na ok. 10 metrów i zrobić to w otulinie rury pcv o przekroju 160 mm. Czy ma to sens i będzie wystarczać do podlewania trawy i szklarni w lecie?
Druga sprawa to miejsce ustawienia pompy. Można ustawić ją w altanie bo tam kiedyś stała, podłączyć, piękne, szybkie i wygodne rozwiązanie za którym bym obstawiał Ja.
Lecz jest też możliwość ustawienia pompy bezpośrednio w studni, ale:
- musiałbym ją zaizolować, czyli wylać tam „posadzkę” bo woda nieraz sięgała rury poziomej,
- jakoś ją tam zmieścić
- podciągnąć prąd,
- no i zrobić jakieś zamykanie bo juma nie śpi, albo wyciągać i wkładać za każdym razem.
Ale to rozwiązanie podejrzewam jest lepsze dla działania pompy, chyba nie byłoby takich obciążeń aczkolwiek to tylko z 150 cm różnicy poziomów.
Istnieje jeszcze możliwość wpuszczenia do studni pompy głębinowej, zatapialnej.
Podpowiedzcie co byłoby najbardziej korzystne. Jeśli mój rysunek jest zbyt kraślawy i nie możecie go rozczytać to proszę pytać, pomogę.
Proszę o kulturalne wypowiedzi, bo czytając różnorakie fora cały sens przenosi się na relacje między forumowiczami co jest zbędne.
Dzięki od razu za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Michał.
Okno na pole w ogrodzie 19:01, 02 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może używaj nazw botanicznych, czyli Thuja plicata 'Zebrina' i Betula utilis 'Doorenbos'- wtedy będzie wiadomo o jakie rośliny chodzi.

Aby uzyskać poradę, która będzie miała znaczenie dla ogrodu i poprawi sytuację - podaj nam zdjęcia, bo inaczej się nie da. Pogadamy tylko sobie

Dokładnie o te rośliny mi chodziło. Zdjecie trudno jest mi zrobić poniewaz z jednej strony stodoła a z drugiej stare nasadzenia poprzedniego własciciela. Działka w kształcie koslawego trapezu.
1.Rozjechana gwiazda dom z garzem sasiadam gwiazdka to szkielet, prostokąty to zabudowania po prawej stodoła z cegły. Zielone kółka to Betula utilis Doorenbos. Za nimi jest puste pole które zmienia wygląd. Teraz rośnie tam nawłoć i zaczynaja wyrastac jakies krzewy. Po lewej czerwone jajo to tuje wierzby jodły do wycięcia po starym włascicielu, zbyt gesto posadzone.Działka ma 17 arów.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 17:51, 02 wrz 2016

Do góry
Mam doświadczenie, wygląda bardzo pstrokato, gargamel bym powiedziała, odradzam każdemu.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:45, 02 wrz 2016

Do góry
Daj na wstrzymanie i czekaj do koszenia.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:43, 02 wrz 2016

Do góry
A kto tak sypał ten nawóz co są zielone plamy żywego trawnika? Tutaj nie jest zapewne zagłodzony. Ja bym dała jeszcze normmalny nawóz, tylko skup się jak siejesz - bo zobacz co zrobiłeś ostatnio. Rzucałeś kurom?

OOOO! Mój 60-cio tysięczny post.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:41, 02 wrz 2016

Do góry
W pobliżu drzew ewidentnie jest za sucho, deszcz nie dociera, korzenie wypijają wodę, Postaw wachlarz i dolewaj. Daj nawóz jesienny jak nieco odżyje i znowu podlej.

Czy robić wertykulację? pewnie robić, przed nawożeniem i przed laniem wody.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:38, 02 wrz 2016

Do góry
Lać wodę.
Okno na pole w ogrodzie 16:26, 02 wrz 2016

Do góry
Może używaj nazw botanicznych, czyli Thuja plicata 'Zebrina' i Betula utilis 'Doorenbos'- wtedy będzie wiadomo o jakie rośliny chodzi.

Aby uzyskać poradę, która będzie miała znaczenie dla ogrodu i poprawi sytuację - podaj nam zdjęcia, bo inaczej się nie da. Pogadamy tylko sobie
Wrzośce - Erica 16:22, 02 wrz 2016

Do góry
Nie powinny tak wylegać, powinny być zwarte i gęste w formie jakby kopułki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:20, 02 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tworzenie rabaty

Danusiu, ta rabata jest zachwycajaca Jak wysokie te brzozy sadziliście? Mniejsze nie dałyby takiego efektu Ilu letnie?

Mata przeciw chwastom 09:25, 02 wrz 2016

Do góry
Usunąć i zastosować ściółkę z kory.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 02 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...)

Posłużę się cytatem : "Rób to co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować"

Jednak życie pokazuje, że jest inaczej, więc komu wierzyć?

Jestem na tym samym etapie pracy i życia
powtórzę za tobą "więc komu wierzyć?"

To się chyba nazywa "zmęczenie materiału". Ewidentnie potrzebny urlop... jakieś Karaiby, Bali, Hawaje... Nowa Zelandia. Na rok, tak by się mocno stęsknić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:28, 02 wrz 2016

Do góry
Dziękuję za odwiedziny.

Posłużę się cytatem : "Rób to co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować"

Jednak życie pokazuje, że jest inaczej, więc komu wierzyć?
Odczyn pH gleby pod trawnik 08:09, 02 wrz 2016

Do góry
Podsyp siarczanem amonu i dobrze podlej. Na Wyspach sezon jest dłuższy więc myślę że można. Lepiej dolewaj trawnik wodą, bo same deszcze to za mało.
Odczyn pH gleby pod trawnik 08:05, 02 wrz 2016

Do góry
Twierdzenie napisał(a)
Cześć wszystkim ogrodowiczom,
zamieszkuję w Irlandii, w ktorej to walcze z trawnikem.
Zasiany w sierpniu zeszłego roku, podlewany deszczami dosyć sowicie ładnie wzrósł jednak w niektórych miejscach po niedługim czasie zaczął żółknąć.
Poczekałem do wiosny i nawiozlem multinawozem tutejszym azotowo-potasowo-fosforowym (zdj w załączniku). I tak do miesiąca temu, jednak nic nie pomogło.
Kupiłem kwasomierz i po zamierzeniu ph gleby wychodzi max na miarce, czyli co najmniej 8.
I co począć dalej forumowicze, siarczan amonu w celu zakwaszenia, czy moze jest inny problem, którego nie mogę zdiagnozować?
Proszę o radę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies