Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

markrk 13:17, 04 wrz 2016

Witam, mam pytanie do Was o wertykulator spalinowy- do wyboru mam jeden z dwóch, oba posiadają taki sam silnik TECUMSEH 3,5 km
i tak :
- jeden jest z koszem drugi bez, czy kosz jest niezbędny?
- w wertykulatorach są inne noże, pierwszy ma nóż takie blaszki o grubości 1 mm a drugi jakby płaskownik o grubości 2 mm (czerwony na zdjęciu)
który z tych wertykulatorów chodzi o noże będzie lepszy ?
Kolejne pytanie chodzi o silnik tecumsech jezeli chodzi o awaryjnośc, silniki w wertykulatorach wyglądają identycznie tylko że są inne modele BH153 (starszy wertykulator) i BH 135 (młodszy wertykulator) który z tych modeli jest lepszy ?
dołączam zdjęcia

Pozdrawiam Marek
Gicek 14:38, 04 wrz 2016

Witam!Od 3 lat walczę w letnim sezonie z przesychającymi plamami na trawniku.Mam nawadnianie automatyczne,koszę co tydz. i raz w m-cu staram się nawozić.Dodam,że teren jest równy i ziemia ogrodowa 10cm na całej powierzchni.Mimo wszystko trawa czesto ma widoczne wszystkie odcienie zieleni.Czy ma ktoś może pomysł gdzie leży przyczyna?Czy jest sens robić wertykulacje na jesień czy wystarczy wiosną?

Gardenarium 19:43, 04 wrz 2016

Przyczyna zapewne leży w "martwych polach" czyli niewydolnym, lub wadliwie zaprojektowanym nawadnianiu, tutaj wody dociera najmniej albo wcale.

Inna przyczyna. gruz pod trawnikiem i woda wsiąka błyskawicznie.

Włącz nawadnianie i zaobserwuj czy na linii wypływu wody istniejące budowle nie zasłaniają i woda nie dolatuje. Gdyby były zraszacze dolewające pewnie wszystko by było ok, a tak niestety, porażka.

Takie mi się nasuwają powody.

Instagram Ogrodowiska
Mantis 10:03, 05 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)
W pobliżu drzew ewidentnie jest za sucho, deszcz nie dociera, korzenie wypijają wodę, Postaw wachlarz i dolewaj. Daj nawóz jesienny jak nieco odżyje i znowu podlej.

Czy robić wertykulację? pewnie robić, przed nawożeniem i przed laniem wody.

Dziękuję
kolcero 13:57, 05 wrz 2016

markrk napisał(a)
Witam, mam pytanie do Was o wertykulator spalinowy- do wyboru mam jeden z dwóch, oba posiadają taki sam silnik TECUMSEH 3,5 km
i tak :
- jeden jest z koszem drugi bez, czy kosz jest niezbędny?

Ja kosz zdemontowałem: efektywnośc niewielka, i jakość też. Trawnik wymagał i tak ręcznego dograbiania.
markrk 19:56, 05 wrz 2016

kolcero napisał(a)

Ja kosz zdemontowałem: efektywnośc niewielka, i jakość też. Trawnik wymagał i tak ręcznego dograbiania.

a które noże lepsze, mam na myśli nowe jedne jak i drugie?
Adam11 20:26, 05 wrz 2016

Witam,
mam podobny problem z przerzadzającą się trawą i pustymi miejscami. Częściowo jest to spowodowane zapewne źle zaprojektowanym systemem nawadniania. Jednak zacząłem dodatkowo nawadniać takie miejsca. Wertykulowałem. Dosiewałem trawę. Nawóz. Nawadnianie. Ostatnio praktycznie co tydzień mocno pada deszcz. A trawnik dalej w kiepskim stanie. Trawa rośnie słabo, za to chwasty znacznie lepiej. Ostatnio źdzbła zrobiły się cienkie.
Gdzie jest błąd w tym wszystkim?
Z góry dziękuję

Gardenarium 22:38, 05 wrz 2016

Tu gdzie brązowe łaty może w końcu przenawoziłeś i trawnik padł? No bo dolewany, niby zadbany a takie fiasko? Tylko brak wody, lub przenawożenie może spowodować takie spustoszenie. Ale tego ja nie wiem co zrobiłeś że się tak stało. Powinieneś wiedzieć.

Instagram Ogrodowiska
brunetka2 16:23, 06 wrz 2016

Witam . Mam pytanie , mój trawnik nie jest w dobrej kondycji , pojawiło sie sporo chwastów . Chciałam zrobić oprysk żeby sie ich pozbyć , ale myślę też o jesiennej wertykulacji . Czy mogę zrobić te dwa zabiegi jeden po drugim ? Jeśli tak w jakiej kolejności ??? Pozdrawiam
Gardenarium 17:59, 06 wrz 2016

Najpierw pozbądź się chwastów, Gdy padną skoś trawnik i zrób wertykulację.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies