Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:05, 10 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Chyba nieopatrznie wywołałam Iwonko u Ciebie dyskusję dotyczącą kory. Ale przy okazji tyle informacji nowych się pojawiło
U mnie kora zostaje - ta grubsza na rabacie z kulkami bukszpanowymi. Wyrzucam korę drobno mieloną z miejsca, gdzie bardzo nawiewa mi liści. Za radami Bogdzi moje rh (sztuk 4) też bez kory...

Beatko, taka dyskusja wydaje się cenna, każdy może dla siebie wziąć cząstkę tego, co jest mu przydatne
Kora drobno mielona faktycznie rozdmuchiwana jest przez wiatr. Do tego te nieszczęsne liście
U mnie jeszcze sunia rozkopuje korę, więc utrapienie. Nieraz zgarniam z trawnika
Ogródek Iwony 22:01, 10 mar 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Jeden rh był pozawijany włókniną i po jej zdjęciu jest taki "wymięty" trochę ale jak dostanie w liście wilgoci to pewnie wstanie.

Ewuniu, wyczytałam, że można już nawozić dolistnie rh. Jeszcze nie zdążyłam, dziś tylko podlałam, bo jest sucho. Mam nawóz do rododendronów, jak będzie ładna pogoda, rozrobię i popryskam listki rh
Ogród na glinie 21:56, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak się zastanawiam nad kupnym kompostem. Jeśli robią go z biomasy, którą my odstawiamy jako odpady, to ja takiego bym nie chciała
Ciekawe, jak produkowany jest taki do sprzedaży. Nigdy nie wiadomo, czy ktoś porażonych roślin nie wyrzucał tam ?

Małgosiu, ładnie dalej tworzysz. I podoba mi się, że jakoś wszystko w ogrodzie znajdujesz na swoje potrzeby, tak jak np. kulki

U mnie wywołałaś temat kory jako ściółki

Rozumiem że temat ściółki leci u ciebie
Jeszcze nie zaglądałam.
Wsadziłam kij w mrowisko?

Zdaje się, że zakłady typu zieleń miejska nie mają styczności z odpadami kuchennymi. Ale odchwaszczają, tną, przycinają, no i myślę, że na chore rośliny można trafić. Ja się chyba nie dam skusić na ten kompost.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:47, 10 mar 2015

Do góry
Ewuniu, na 300 się spóźniłam, miałam szansę na 301, ale zanim doczytałam, wylądowałam na 302
Więc spieszę się kwiatuszki wiosenne zostawić i gratki życzę.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:41, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, masz te bratki przed domem? Pięknie. Na projekcik czekam sobie, w poniedziałek zerknę, co zdecydowaliście?

Iwonko część jest przed domem, a część na tarasie
Jeszcze muszę obsadzić z boku dużą donicę przy tujce.Tam to chyba z 10szt,to nie wiem czy wystarczyNie wiem jeszcze w jakim kolorku i zwlekam.A może w końcu stokrotki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:40, 10 mar 2015

Do góry
I ja pozdrawiam wiosennie
Prawie - jak ogród 21:20, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Masz śliczne Ice Dance. Ja na nie choruję i chyba się skuszę i zamówię.

Jak mogę CI doradzić Iwonko, to nie szalej z ilością sadzonek przy kupowaniu. Ice dance bardzo łatwo się rozmnaża. Własną sadzonkę (fakt, dość pokaźną kępkę) kupiłam wiosną ubiegłego roku. Od razu podzieliłam na kilka sztuk. Jesienią znów dzieliłam. Widzę też, że rozchodzi się rozłogami.
Zgadza się- ładnie wygląda cały sezon
Mój ogród pod górkę... 21:06, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Teraz to mówisz? Trzeba było to Danusi napisać, zanim projekt ci zrobiła. A teraz najwyżej drugi ogród możesz tworzyć, tylko najpierw rozpocznij serial w tym, bo my wszyscy tu czekamy

Iwonko tu nie chodzi o same rośliny, ale też o temperatury i mentalność - cieplutko, bez pośpiechu z uśmiechem, przegryzając oliwki... Rozmarzyłam się.
Ogród na glinie 21:04, 10 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
A co się tyczy kompostu, to trzeba się tematem chyba zainteresować.
W sklepach workowanego kompostu nie ma. Ani żadnej próchnicy też nie spotkałam.
Jeśli jakiś zakład oczyszczania miasta ma, to mus namierzyć jak się takowy nazywa.
Trochę się obawiam, że to taki śmietnik, chore rośliny też tam wyrzucają pewnie. Ale ostatecznie w każdej ziemi można coś przytargać.

Tak się zastanawiam nad kupnym kompostem. Jeśli robią go z biomasy, którą my odstawiamy jako odpady, to ja takiego bym nie chciała
Ciekawe, jak produkowany jest taki do sprzedaży. Nigdy nie wiadomo, czy ktoś porażonych roślin nie wyrzucał tam ?

Małgosiu, ładnie dalej tworzysz. I podoba mi się, że jakoś wszystko w ogrodzie znajdujesz na swoje potrzeby, tak jak np. kulki

U mnie wywołałaś temat kory jako ściółki
Mój ogród pod górkę... 20:56, 10 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Chciałabym taki np. grecki klimacik z gajem oliwnym ... Ale niestety!

Teraz to mówisz? Trzeba było to Danusi napisać, zanim projekt ci zrobiła. A teraz najwyżej drugi ogród możesz tworzyć, tylko najpierw rozpocznij serial w tym, bo my wszyscy tu czekamy
Prawie - jak ogród 20:54, 10 mar 2015

Do góry
Masz śliczne Ice Dance. Ja na nie choruję i chyba się skuszę i zamówię.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:51, 10 mar 2015

Do góry
Gosiu, masz te bratki przed domem? Pięknie. Na projekcik czekam sobie, w poniedziałek zerknę, co zdecydowaliście?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 20:48, 10 mar 2015

Do góry
To nieciekawie zaczął się sezon
No cóż, coś za coś.
Rododendronowy ogród II. 20:46, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, wiem. Staram się stosować do twoich rad, korzystam z twojego doświadczenia, tak, jak inni, co tu zaglądają. Ja naprawdę nie potrafiłam użyć wielu argumentów. Dlatego dziękuję za pomoc Wyślę ci coś na pv

Iwonko nie mozna nikomu narzucac swoich przekonań. Czasem trzeba pozwolic robic błędy.
Rododendronowy ogród II. 20:41, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gdzie można kupić taki kwasomierz?

Na pewno w internecie i sklepach ogrodniczych.
Ogródek Iwony 20:38, 10 mar 2015

Do góry
Juzia, ja kompostu trochę uzbierałam, ale dziś przekopałam ziemię pod "ognistą rabatę". Sam piach. Jutro nałożę tam obornik i chyba cały kompost, co się przerobił. Na dokładanie do rabat już nie zostanie. A u mnie gliny w okolicy nie ma. Fajnie by było wymieszać ziemię, tzn mój piasek z gliną.

Sebku, ja mam 4 okazy i 2 miniaturowe. Najbardziej lubię je zimą, jak nie ma mrozów, bo pięknie zdobią rabatę. Oczywiście nie mówię o porze kwitnienia, kiedy zachwycają

Kamilko, pewnie dalej będziesz działać z projektem? Te gotowe kulki i stożki są piękne,ale cena trochę wysoka.
Ogródek Iwony 20:31, 10 mar 2015

Do góry
Mądre wypowiedzi wasze czytam. Olu, ja chyba tak samo zrobię.
Przyznaję, ze na rabatach minimalistycznych jak najbardziej kora super wygląda. Jest czysto i porządek. Ale przy nadmiarze roślin już robi się bałagan. Przy roślinach zadarniających też. Jak coś przekopuję, to mi kora znika. Trzeba dokładać Najgorzej, jak na to wszystko spadają liście i trzeba wybierać.
Lawendowy zawrót głowy 20:26, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, ja wzdycham do kulasków razem z Kasią. Donice stoją puste. Obsadziłam tylko donicę przed domem. Mam tam ciemierniki i bratki biało-niebieskie. Te nowe muszą poczekać jeszcze. Będą na tarasie, jeszcze tam nie siedzimy, to mogą poczekać na następny przypływ gotówki.

Iwka u nas zimno przymnrizki noca mysle ze nie ma co szalec jeszcze sama siebie stopuje
Lawendowy zawrót głowy 20:20, 10 mar 2015

Do góry
Jolu, ja wzdycham do kulasków razem z Kasią. Donice stoją puste. Obsadziłam tylko donicę przed domem. Mam tam ciemierniki i bratki biało-niebieskie. Te nowe muszą poczekać jeszcze. Będą na tarasie, jeszcze tam nie siedzimy, to mogą poczekać na następny przypływ gotówki.
Rododendronowy ogród II. 20:00, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu,wyczytałam, ze już można nawozić rododendrony dolistnie?
Masz śliczne krokusy. ja się z tych moich kilku cieszę

Po zimie krokusy to pierwsze kolory ,musza cieszyc i powinny byc w kazdym ogrodzie.Muszę jeszcze zobaczyc Twoja wizytówke ale nie wiem czy dzis mi sie uda.Pozdrówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies