Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

zabaewa 20:43, 10 mar 2015

Właściwie nie mam kory. Trochę wysypałam pod tuje - ale raczej po to żeby zakwasić i ubrać na zimę niż po to żeby ściółkować. To robię kompostem. Tej zimy wyściółkkowałam rh i azalie trocinami - po cięciu drewna do kominka - czyli świeżymi. Muszę przyznać, że ladnie wszystkie się mają i wyglądajzą na zdrowe. Jeden rh był pozawijany włókniną i po jej zdjęciu jest taki "wymięty" trochę ale jak dostanie w liście wilgoci to pewnie wstanie.
szemusia 21:07, 10 mar 2015

Chyba nieopatrznie wywołałam Iwonko u Ciebie dyskusję dotyczącą kory. Ale przy okazji tyle informacji nowych się pojawiło
U mnie kora zostaje - ta grubsza na rabacie z kulkami bukszpanowymi. Wyrzucam korę drobno mieloną z miejsca, gdzie bardzo nawiewa mi liści. Za radami Bogdzi moje rh (sztuk 4) też bez kory...
makkasia 21:09, 10 mar 2015

kora to materiał który niesamowicie ciągnie azot szczególnie nie przekompostowany , ale też substancje znajdujące się w niej działają źle na młode rośliny
Kiedy sypiemy korę na glebę dobrze uprawianą przez długie lata ...nie zrobi jej krzywdy i działa wtedy w sposób prawidłowy i właściwy ale w ogrodzie gdzie nie ma równowagi, gdzie jest świeże zalożenie, korowe podłoże działa wrogo !!!
Iwonko świetne zakupy
Kacha123 21:14, 10 mar 2015

Iwonko mądre dyskusje u Ciebie, skorzystałam i ja, bo też będą u mnie rododendrony
Kamajla 21:31, 10 mar 2015

Gotowce są faktycznie drogie, a ja kupiłam tylko dwa maluszki do postawienia na schodach przed domem, jesienią przesadzę na rabatę. Resztę będę " rzezbić" z plantacyjnych
O korze poczytałam.
jalos 21:33, 10 mar 2015

Wpadłam wprost z wizytówki przywitać się i przekazać Ci Iwonka, że ślicznie u Ciebie w ogródku - mi równiez spodobało się połączenie berberysów z trawami a tu trafiłam na tak ciekawą dyskusję na temat kory, że z zainteresowaniem cofnęłam się kilka stron.
I dyskusja wasza trochę mnie stropiła, bo zamierzałam w tym roku pozbyc się żwirku z rabaty i wymienić go na korę, a teraz jestem zbita z tropu i nie wiem co mam zrobić. wydawało mi się, że z korą będzie lepirj dla roślin a wychodzi na odwrót.
Nie umiem sobie wyobrazić jak wygląda rabata podsypana kompostem, bo jestem kompletnie niedośiwadczona i raczkująca w ogrodowych sprawach - czy mogłabym poprosic Cię o jakies zdjęcie takiej rabaty? z gory dziękuję
Iwk4 22:01, 10 mar 2015

zabaewa napisał(a)
Jeden rh był pozawijany włókniną i po jej zdjęciu jest taki "wymięty" trochę ale jak dostanie w liście wilgoci to pewnie wstanie.

Ewuniu, wyczytałam, że można już nawozić dolistnie rh. Jeszcze nie zdążyłam, dziś tylko podlałam, bo jest sucho. Mam nawóz do rododendronów, jak będzie ładna pogoda, rozrobię i popryskam listki rh
Iwk4 22:05, 10 mar 2015

szemusia napisał(a)
Chyba nieopatrznie wywołałam Iwonko u Ciebie dyskusję dotyczącą kory. Ale przy okazji tyle informacji nowych się pojawiło
U mnie kora zostaje - ta grubsza na rabacie z kulkami bukszpanowymi. Wyrzucam korę drobno mieloną z miejsca, gdzie bardzo nawiewa mi liści. Za radami Bogdzi moje rh (sztuk 4) też bez kory...

Beatko, taka dyskusja wydaje się cenna, każdy może dla siebie wziąć cząstkę tego, co jest mu przydatne
Kora drobno mielona faktycznie rozdmuchiwana jest przez wiatr. Do tego te nieszczęsne liście
U mnie jeszcze sunia rozkopuje korę, więc utrapienie. Nieraz zgarniam z trawnika
Iwk4 22:06, 10 mar 2015

makkasia napisał(a)
kora to materiał który niesamowicie ciągnie azot szczególnie nie przekompostowany , ale też substancje znajdujące się w niej działają źle na młode rośliny
Kiedy sypiemy korę na glebę dobrze uprawianą przez długie lata ...nie zrobi jej krzywdy i działa wtedy w sposób prawidłowy i właściwy ale w ogrodzie gdzie nie ma równowagi, gdzie jest świeże założenie, korowe podłoże działa wrogo !!!

Kasiu, dołożyłaś cennych informacji. Tego nie wiedziałam. Dziękuję.
Iwk4 22:10, 10 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Iwonko mądre dyskusje u Ciebie, skorzystałam i ja, bo też będą u mnie rododendrony

Kasiu, cieszę się, że coś ci się przydało. Dobre takie podsumowanie tego, co wszyscy wiedzą i stosują u siebie, prawda?