Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:27, 10 mar 2015

margi napisał(a)
Bogdziu dziękuję za poprzednią odpowiedz Zrobiłam pomiar kwasomierzem tuż przy korzeniach Rh i wyszło że jest 6-6,5
Muszę chyba zakwasić glebę ale czy wystarczy polać jakimś cudownym preparatem i zastosować oprysk florovitem czy potrzeba zrobić kolejną rewolucję na rabacie?

To za mało kwaśne podłoże dla rh. Ja bym Ci radziła posadzic je jeszcze raz do dobrze przygotowanego podłoża tzn ziemia zmieszana z kwasnym torfem, tylko on nie powinien byc z marketu bo tam rzadko bywa kwasne.Mozna ratowac sytuacje opryskami , siarka i innymi sposobami ale bedziesz sie meczyc z tym każdego roku a jeszcze bardziej rododendrony.
jankosia 20:38, 10 mar 2015

Tak sobie czytam i czytam o tych znikających krokusach i coś mi się przypomniało Po pierwsze piszę że nie mam krokusów ale z papierków odnalezionych wczoraj w garażu wynika, że jednak miałam i to całkiem sporo. Może razem z tulipanami sadziłam? To były czasy! A po drugie to fajnie o problemach z zanikaniem krokusów napisał ostatnio na swoim blogu Łukasz Łuczaj, myślę że warto przeczytać. Piszę z telefonu więc ciężko mi podlinkować ale adres był pewnie lukaszluczaj.pl

Bogdziu ja jestem na bieżąco i czytam tylko ciężko z telefonu się pisze, zawsze jakieś literówki się wepchną i mnie to potem denerwuje. Wiosnę masz śliczną, u mnie tylko wrzośce na razie, ale chyba na iryski to już długo nie będę czekać. U Marioli to kwitną w najlepsze, a to przecież nie tak daleko ode mnie I jakoś tak pusto się ostatnio zrobiło. Wiem że jak buchnie to będzie pięknie, ale na razie to tylko pusto Takie uroki bycia bylinowcem Pozdrawiam cieplutko
Bogdzia 20:38, 10 mar 2015

nina napisał(a)
Witam

Właśnie dzisiaj zabrałam się za pierwsze porządki przy rh i przyszłam podczytać co się tutaj dzieję

Sama zastanawiam się czy już mogę zrobić dolistny oprysk rh?
Już doczytałam,że śmiało można.Idę na nie z buszem w takim razie.Hmm chociaż on nie ma żelaza,tylko azot,poras i fosfor.Dać coś z żelazem czy busz?

Przez moment nie mogłam wykapowac co to jest busz, ale już mi sie przypomniało że czytalam bo osobiście nie znam . To chyba nawóz dla ogólu roślin wiec by go stosowac do rh trzeba by dodac coś kwasnego np nawozu do iglaków i właśnie żelazo jesli go nie ma.Obawiam sie ze jednak skład może nie byc odpowiedni dla rh ale nie wiem tego teraz , musze poczytac a nie mam czasu. Powiem tak ,nie jest dobrze jeśli za bardzo nawozimy rośliny bo one wtedy sa wybujałe ale wiotkie . Najlepiej jednak zastosowac coś specjalnego dla rh. Ostatnio kupilam jakiś żel ale jeszcze nie uzywałam ale np taki nawóz byłby dobry.

Bogdzia 20:41, 10 mar 2015

jankosia napisał(a)
Tak sobie czytam i czytam o tych znikających krokusach i coś mi się przypomniało Po pierwsze piszę że nie mam krokusów ale z papierków odnalezionych wczoraj w garażu wynika, że jednak miałam i to całkiem sporo. Może razem z tulipanami sadziłam? To były czasy! A po drugie to fajnie o problemach z zanikaniem krokusów napisał ostatnio na swoim blogu Łukasz Łuczaj, myślę że warto przeczytać. Piszę z telefonu więc ciężko mi podlinkować ale adres był pewnie lukaszluczaj.pl

Bogdziu ja jestem na bieżąco i czytam tylko ciężko z telefonu się pisze, zawsze jakieś literówki się wepchną i mnie to potem denerwuje. Wiosnę masz śliczną, u mnie tylko wrzośce na razie, ale chyba na iryski to już długo nie będę czekać. U Marioli to kwitną w najlepsze, a to przecież nie tak daleko ode mnie I jakoś tak pusto się ostatnio zrobiło. Wiem że jak buchnie to będzie pięknie, ale na razie to tylko pusto Takie uroki bycia bylinowcem Pozdrawiam cieplutko

Koniecznie musisz kupic znów krokusy i może ranniki i bedziesz miała wcześniej wiosne . Na bloga spróbuje zajrzec ale chyba nie dzis bo nawet lekarstw nie wzięłam taki dzis wypełnony mam dzień.
Bogdzia 20:41, 10 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Gdzie można kupić taki kwasomierz?

Na pewno w internecie i sklepach ogrodniczych.
Bogdzia 20:43, 10 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, śliczne krokusy i przebiśniegi zakwitły u Ciebie, u mnie jeszcze nie kwitną, ale już fioletowe pąki krokusów tuż, tuż. Pozdrawiam ciepło

Jak to mozliwe przecież u Ciebie cieplej , bardziej na południe. Myślę że to kwestia godzin i bedzisz nas zachwycac.
Bogdzia 20:45, 10 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Skończyło się na dobrych chęciach Nie wyrabiam czasowo.. i u Ciebie po raz pierwszy 6 stronek ... opuszczę

To mamy jednakowo tez nie mam kiedy zajrzec do Ciebie ale Muminka widziałam jak robi samolot na Twoich nogach,cukiereczek .
Bogdzia 20:46, 10 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, wiem. Staram się stosować do twoich rad, korzystam z twojego doświadczenia, tak, jak inni, co tu zaglądają. Ja naprawdę nie potrafiłam użyć wielu argumentów. Dlatego dziękuję za pomoc Wyślę ci coś na pv

Iwonko nie mozna nikomu narzucac swoich przekonań. Czasem trzeba pozwolic robic błędy.
Bogdzia 20:51, 10 mar 2015

Kasiek napisał(a)

Bozenko, kanie widze codziennie, chyba zrobila sobie tutaj swoje terytorium i wydaje mi sie ze chce upolowac mojego pieska ( wazy jakies pol kilo)Zaczyna znizac lot kiedy widzi ze pies jest sam w ogrodzie, odlatuje jak wychodze na Taras lub jak wiekszy pies ( dog niemiecki) stanie kolo maluszka. Mozliwe to jest?
Pamietam ze pare lat temu nad morzem, mewa porwala yorka i zadziobala go na wydmach...

Kasiu możliwe. Pilnuj pieska.One lubią zywic sie padlina lub na wysypiskach śmieci ale jak bedzie musiała to i zapolowac moze . Potrafi odbierac pokarm innym ptakom w locie. Woli sie nie napracowac i miec pokarm martwy ale....pilnuj małego.Taki piesek jest mniejszy od zajaca a drapieżniki na zające czesto polują. Tu jedynie jej wygoda troche chroni malucha. Możesz ja miesem podkarmic.np na tarasie pokaz w ręce mięso i rzuc i odejdz , powinna przyleciec.
jankosia 20:52, 10 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

Koniecznie musisz kupic znów krokusy i może ranniki i bedziesz miała wcześniej wiosne . Na bloga spróbuje zajrzec ale chyba nie dzis bo nawet lekarstw nie wzięłam taki dzis wypełnony mam dzień.

Ja pewnie ich nie kupiłam tylko w prezencie od cioci dostałam. Przyszła cała wielka torba rozmaitych pudełeczek z różnymi cebulowymi, głównie tulipanami i pewnie tam były też te krokusy... Tak grzebię przynajmniej w pamięci Pamiętam też że liczba tulipanów przekroczyła 300 a dzisiaj nie mam ani sztuki, ani jednego marnego tulipka. U mnie za dużo nornic jest na takie piękności. Tylko narcyzów i czosnków jakoś nie ruszają. Kiedyś namiętnie sadziłam też zimowity, bo ponoć nornice na nie chętne a to smakołyk który im szkodzi... Zżerały wszystko na bieżąco ale nie zauważyłam żeby ich było potem mniej Po prostu muszę sobie pewne rzeczy odpuścić