Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na tle lasu malowany 23:02, 18 sie 2019

Do góry
Ogród na tle lasu malowany 23:01, 18 sie 2019

Do góry
Wracam po długiej nieobecności z naręczem zdjęć prosto z gorącej Sycylii. Miałam okazję zwiedzać przecudne miasteczko - Taorminę, w której zawędrowaliśmy do ogrodów miejskich założonych przez Florence Trevelyan i choć moje zdjęcia nawet w połowie nie oddają uroku tych miejsc, to i tak miło popatrzeć na roślinność tak odmienną od naszej.

Ogród Małej Mi 2017 22:53, 18 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu jak zykle przepieknie u ciebie ale mnie by interesowalo co to za duze drzewo jest i ile ono ma juz lat?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:49, 18 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Też tak myślę. U nas przy rzekach buduje się gabiony z kamieni zabezpieczone siatką.

A taki dziś obrazek dla Cię: słoneczniki z trawami od drogi i całe zbocze słoneczników.

Słoneczniki łanami robią wrażenie jak kwitną
Ogród Małej Mi 2017 22:48, 18 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przepraszam, że nie zaglądam do Was, ale jeszcze chwilę muszę powalczyć z czasem

bajkowy widok. Pewnie zamiast na ławce siedzieć to bym się na nią gapiła. I na rybki dziś godzinę na huśtawce przesiedziałam gapiąc się na metasekwoję
W ogrodzie detale są ważne dla nas a tak naprawdę liczy się całość i to czy potrafimy się tym cieszyć, korzystać. Dlatego kupiłam wygodną leżankę na taras. I przestaję się przejmować, że coś, co innym zajmuje tydzień, u mnie ciągnie się już drugi miesiąc. Trudno. Doby nie rozciągnę i czasu nie zatrzymam. Pozdrawiam i macham. Zaglądam choć nie piszę. Bo czasu brak a na telefonie kiepsko się pisze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:43, 18 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
w taką pogodę uwielbiam się szwędać po ogrodzie

Po takim ogrodzie bardzo miło się szwęda
Moja działka na Dębowym Lesie 22:42, 18 sie 2019

Do góry
Anabell napisał(a)

Aniu!
znasz nazwy tych dalii i jeszcze jedna ciemno różowa z płatkami w środku z kremowym.

Piękne słoneczne ujęcie tych dalii, one są fotogeniczne, z każdej strony wychodzą urodziwe.
Widziałam rozchodniki też zachorowałaś na odmiany, mam jednego z wielu o ciemnych liściach, ale już zapomniałam nazwy patyczki zniszczyły się a jest ładny i kwiat ciemny amarantowy, inne zupełnie nie przyrastają.

Powiedz jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy kamieniach. wszystko ładnie utrzymane.

Ta dalia to Coralio Furiozo.
Tak, dalie są bardzo urodziwe, i fotogeniczne.A o którą ciemno różową z płatkami w środku z kremowym chodzi ??
Te dwie pierwsze to ta sama dalia Coralio Furiozo.
Pierwsze zdjęcie w fazie rozkwitania a drugie to w fazie pełnego rozkwitu.Piękna jest.

Tak zachorowałam na rożne rozchodniki.Chce trochę na niektorych rabatach pozmieniać.Ale one coś mi strasznie pomału rośną.
I nie wiem czy tak jest ??Czy to tylko tak u mnie ??
Przy kamieniach trawkę albo wyrywam ręcznie albo wycinam
nożycami akumulatorowymi. Trochę jest z tym zabawy.
Ale cóż kami sporo mam , bo tak mi się spodobało.

Na jedynym Hibiskusie Blue Chiffon nam dwa .Jedna gałązka jest z białym kwitem.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:38, 18 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Na pewno musze brzegi oczka podnieść do góry i zrobić jakis dodatkowy wał, zabezpieczający przed wodą, ale to już chyba nie w tym sezonie. Werbena jedyna siewka wzeszła właśnie na tym zamulisku.

Też tak myślę. U nas przy rzekach buduje się gabiony z kamieni zabezpieczone siatką.

A taki dziś obrazek dla Cię: słoneczniki z trawami od drogi i całe zbocze słoneczników.

Czubajkowy Ogród 22:27, 18 sie 2019

Do góry

I był prezent - ogrodowy Tak na pocieszenie, że nie mogłam się wybrać razem na wyprawę do ogrodów państwa Szmit, o czym bardzo marzyłam ... przyleciała wprost stamtąd do mnie ważka

Od razu uspokajam - po sesji została przeniesiona kawałeczek dalej, gdzie na tle zebrinusa jest bardziej widoczna.

No i kolejny taki czas dopiero za rok!
Zielony zakątek z Antonówką 22:26, 18 sie 2019

Do góry
Ziółka się suszą - cykoria podróżnik, krwawnik, wrotycz, kwiat mięty, dzika marchew, kalina, jarzębina, głóg, dzika róża, orzech włoski, słoneczniczek, jeżówka, marchew, pietruszka, pszenica ... liść hosty ... dzikie trawy

a w sobotę drobny zakup poczyniłam był tylko jeden :-\

Moja działka na Dębowym Lesie 22:25, 18 sie 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Znalazłem w necie przepis na rozmnażanie grzybów.
Potrzebne stare grzyby ( ja wziąłem prawdziwki) przepuściłem stare kapelusze przez maszynkę. Zmielone wrzuciłem o dużego słoja ( 5l) i zalałem deszczówką. Dodałem dwie łyżki cukru i zamieszałem. Dałem do ciepłego, ciemnego miejsca. Po tygodniu 100g na 10l wody i będę polewał w okolicach dębiny. Brat ma 13 ha lasu. Jest gdzie siać

no fiu, fiu.Ale przepis konkretny.Ja mam z 2 ary lasku.Też można wypróbować. I Debina tez jest.
Bardzo siękuje za ten przepis.

dalia AVIGNON

Druga taka sama ?? Czy podobna ??

Nowa NN

Moja działka na Dębowym Lesie 22:24, 18 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo dziękuje i ciesze się,ze ci się podobają.
Dalie

Aniu!
znasz nazwy tych dalii i jeszcze jedna ciemno różowa z płatkami w środku z kremowym.

Piękne słoneczne ujęcie tych dalii, one są fotogeniczne, z każdej strony wychodzą urodziwe.
Widziałam rozchodniki też zachorowałaś na odmiany, mam jednego z wielu o ciemnych liściach, ale już zapomniałam nazwy patyczki zniszczyły się a jest ładny i kwiat ciemny amarantowy, inne zupełnie nie przyrastają.

Powiedz jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy kamieniach. wszystko ładnie utrzymane.
Czubajkowy Ogród 22:22, 18 sie 2019

Do góry
Działkowe urlopowanie zakończyło się wczoraj radosnym koleżeńskim spotkaniem

Było grupowe działanie - zbieranie aronii, której jeszcze ptaki nie zdołały oskubać. Razem zawsze jakoś przyjemniej

I nawet byłam zdziwiona ilością, bo wydawało się, że na krzewie już właściwie niewiele dynda ... Sąsiadka nawet się zastanawiała, czego w tym roku moja aronia ma więcej - liści czy owoców Cóż, susza nie dla niej ...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:21, 18 sie 2019

Do góry
Tu już lekko przekwitające
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:13, 18 sie 2019

Do góry

KasiaBawaria napisał(a)

Piękny ten pierwszy widoczek ogrodowy :0
Hortensja tez piękna .
A co to za trawka ?
Widziałam ją gdzieś w ogrodzie i strasznie mi się spodobała .
Ale przyznam,że nie nie wiem co to jest za trawka.Jeszcze na nich się nie znam.
Czubajkowy Ogród 22:10, 18 sie 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:09, 18 sie 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:07, 18 sie 2019

Do góry
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:06, 18 sie 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Widzę piękne hostki
I piesio oczywiście tez
Czubajkowy Ogród 22:05, 18 sie 2019

Do góry
Jej, jak te dwa tygodnie szybko minęły! Dziwny to był urlop, bo z przyczyn rodzinnych mogłam jeździć na działkę tylko na 5 - 7 godzin i musiałam wracać. Ale i tak było mi tam bardzo, bardzo dobrze Miałam trudności, by usiedzieć w miejscu i co i rusz coś tam robiłam, ale nijak się to ma do wyobrażeń, jakie zawsze mi towarzyszą na początku każdego urlopu. Wydaje mi się bowiem, że przez tydzień lub dwa, to ja tam góry przeniosę, wyczyszczę, wypielę, przekopię ... normalnie cuda na kiju A potem żegnam działkę w stanie niemal jak sprzed urlopu No ale przecież musi być kiedyś ten czas, by się po prostu nacieszyć efektami wcześniejszej pracy, kolorami, śpiewem ptaków, szumem deszczu wśród liści (tak, bo nawet w deszczowy dzień pojechałam!), smakiem owoców, barwami nieba, zapachami, towarzystwem i samotnością Było mi bardzo dobrze! To jeszcze popatrzmy razem na tę pełnię lata

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies