Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek w którym klon osłupiał:) 18:24, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zawsze podobały mi się brzozy. Tylko u mnie piaski. Projekcik fajnie wyszedł

Dzięki Iwonko, plan tez mi się podoba aczkolwiek jeszcze nie jestem go pewna na 100%, być może muszę jeszcze do niego dojrzeć.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:53, 10 mar 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Ale piękne te brateczki!

Tak

noemi napisał(a)
Pięknie !

Dzięki Wam

bleebla napisał(a)
Kurna, teraz żałuję, że tych bratków nie kupiłam

następnym razem wezmę całą paletkę

Wieloszka napisał(a)
Kamilko, moje bratki też już rosną Wyobraź sobie, że jeszcze dokupowałam w casto Ze stokrotkami pięknie się komponują
Obejrzałam zdjęcia tulipanowca i platana - nie wiem co Ty masz do nich

muszę zajrzeć do Casto, może jeszcze dokupię...
tulipanowiec i platan ok, po prostu upewniałam się, czy coś powinnam z nimi zrobić

as226 napisał(a)
Pięknie

buziak Asiu

noemi napisał(a)
Na pamiątkę wspólnych wiosennych zakupów

Dzięki Magda

Iwk4 napisał(a)
Kompozycje wiosenne śliczne. piękne te bratki ze stokrotkami.
Tej fotki Kamilko nie skojarzyłam z tobą

Dzięki Iwonko
A tak, załapałam się na zdjęcie z zającami
Rododendronowy ogród II. 10:05, 10 mar 2015

Do góry
Bogdziu, na moim wątku zostałam przywołana do tablicy w sprawie stosowania ściółki pod rododendrony. Napisałam, że nie ściółkuję korą, jednak padł też glos na tak w sprawie ściółkowania. Czy mogłabyś zajrzeć do mnie i zaprać głos w tej sprawie jako doświadczony ogrodnik ?
Teraz jestem w pracy, jak wrócę, to poszukam twoje wypowiedzi z jesieni, uważam że twoje rady są bezcenne.
Ogródek Iwony 08:10, 10 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, każdy robi, jak uważa z tym ściółkowaniem, są różne szkoły.
Przesadzałam jesienią moje Rh, mają zwarty system korzeniowy, więc nie było problemem tak pokryć rabatę korą, by pod nimi jej nie kłaść. Tak robię, bo Bogdzia tak radzi. Zaczynała od młodych egzemplarzy, nabierała doświadczenia, obserwowała roślinki, wyciągnęła wnioski z obserwacji. Odkąd nie ściółkuje korą, jej rododendrony nie chorują. Młode egzemplarze też ma. Kamyczki by były faktycznie zabójcze.

To prawda, że każdy robi jak uważa.
Chodzi mi o to, że to co piszemy czytają też nowe osoby, które mogą przyjąć za pewnik ze RH nie lubią kory. Mieczysław Czekalski w książce "Różaneczniki" pisze, że jedną z podstawowych przyczyn niepowodzenia w uprawie różaneczników bywa nieściółkowanie gleby. Płytki system korzeniowy narażony jest na wysychanie i przemarzanie. Latem temperatura gleby pod ściółką jest niższa o 5 do-6 stopni niż gleby nieściółkowanej, w zimie zaś gleba zamarza później i płycej lub nie zamarza wcale. Pozwala to krzewom na uzupełnienie ubytków wody. Ściółka zmniejsza parowanie powierzchni gleby i wzbogaca ją w substancje organiczne.
Materiał na ściółkę powinien mieć odczyn kwaśny czyli liście dębowe, igliwie sosnowe i torf sfagnowy. Dodatkiem mogą być grube trociny sosnowe, wióry drzewne, korowina i inne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:38, 09 mar 2015

Do góry
Wszystko przeczytałam, pomysł z keramzytem w donicy do skopiowania, zakodowałam , że można ciąć hortki, pięknych snów życzę i jutro miłego dnia
I szukam dobrego towarzystwa do ciemierników. Dostałam od siostry i teraz nie wiem, do czego dołączyć
Makowo na Kociewiu 23:23, 09 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Zaczęłam przygotowywać miejsce dla borówek, które będę przesadzać

Jutro mam nadzieję, ze juz tutaj będą rosły

I jak, poradziłaś sobie z tą darnią? Ja nie dałam rady zrobić dziś wszystkiego, co było w planach
Ogródek Iwony 23:17, 09 mar 2015

Do góry
Kasiu, Ewuniu, miło mi. Cieszę się, że wizytówka przypadła do gustu. Teraz już nie będzie trzeba szukać fotek z ogrodu wśród wielu dyskusji
Ogródek Iwony 23:13, 09 mar 2015

Do góry
Małgosiu, każdy robi, jak uważa z tym ściółkowaniem, są różne szkoły.
Przesadzałam jesienią moje Rh, mają zwarty system korzeniowy, więc nie było problemem tak pokryć rabatę korą, by pod nimi jej nie kłaść. Tak robię, bo Bogdzia tak radzi. Zaczynała od młodych egzemplarzy, nabierała doświadczenia, obserwowała roślinki, wyciągnęła wnioski z obserwacji. Odkąd nie ściółkuje korą, jej rododendrony nie chorują. Młode egzemplarze też ma. Kamyczki by były faktycznie zabójcze.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 23:06, 09 mar 2015

Do góry
Kompozycje wiosenne śliczne. piękne te bratki ze stokrotkami.
Tej fotki Kamilko nie skojarzyłam z tobą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:02, 09 mar 2015

Do góry
I pomyśleć, ze trzymałam w ręku sześciopak ze stokrotkami i odłożyłam na miejsce. Teraz mnie skręca
Ogródek Iwony 22:51, 09 mar 2015

Do góry
Lewku, awatarek zmieniłaś Mnie to połączenie z miskantem w szkółce wpadło w oko. M już się przymierza, że co jakiś czas będzie miał co nieco do podziału, hi, hi. jak gracki się rozrosną. Berberysy dają śliczny kolor, tylko niestety kłują.

Kasiu, pozdrawiam
Ogródek Iwony 22:46, 09 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
1 raz słyszę, że Rh nie lubią ściółkowania korą

Małgosiu, wszystko wyczytałam u Bogdzi. Rododendrony nie lubią niczego na korzeniach, mają płytki system korzeniowy. Są zdrowsze, jak przy nich nie ma kory.
Tu masz link do filmiku. Od niego się zaczęła moja bytność na Ogrodowisku. W programie Bogdzia wszystko wyjaśnia.
http://majawogrodzie.tvn.pl/206,Rododendronowe-krolestwo-odc-492,odcinek.html
Rododendronowy ogród II. 22:40, 09 mar 2015

Do góry
Bogdziu,wyczytałam, ze już można nawozić rododendrony dolistnie?
Masz śliczne krokusy. ja się z tych moich kilku cieszę
Prawie - jak ogród 22:30, 09 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Mój teść zrobił to samo. Chwilowo nawet rzucił palenie, bo się bał!
Moja codzienność - ogród Oli 22:29, 09 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Kochani dziękuję porządek to kilka godzin biegania z grabiami, sekatorkiem i nożem do kantów oj będzie łyso jak wytnę suszki..

To ja chyba długo nie dam rady zrobić wiosennych fotek. Dziś 3 godziny wybierałam mało skutecznie liście z kory i kamyczków
Olu, masz na to jakiś sposób?
Prawie - jak ogród 22:28, 09 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I koniecznie podpisz. Najlepiej z datą.
M kilka lat temu miał nieciekawe zdarzenie. U swojego taty w warsztacie zawsze było coś do picia. Mysląc, że ma przed sobą oranżadę, zrobił 5 gul, gul, gul i dopiero jak połknął zorientował się, że to benzyna.
Bekał 2 tygodnie paliwem, jakby kto podłożył zapałkę, pewnie by się zapaliło jak u smoka wawelskiego. Zatrucie organizmu totalne .

Mój teść zrobił to samo. Chwilowo nawet rzucił palenie, bo się bał!
Prawie - jak ogród 22:26, 09 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Przelej do zakręcanych pojemników (słoików). Nie straci swoich właściwości. Przed użyciem koniecznie dobrze wymieszaj.
Wiosenne dekoracje urocze.
Pozdrawiam

I koniecznie podpisz. Najlepiej z datą.
M kilka lat temu miał nieciekawe zdarzenie. U swojego taty w warsztacie zawsze było coś do picia. Mysląc, że ma przed sobą oranżadę, zrobił 5 gul, gul, gul i dopiero jak połknął zorientował się, że to benzyna.
Bekał 2 tygodnie paliwem, jakby kto podłożył zapałkę, pewnie by się zapaliło jak u smoka wawelskiego. Zatrucie organizmu totalne .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:16, 09 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)

W sumie to nie mam już co robić w ogrodzie bo wszystko najważniejsze już zrobiłem. W przyszłym tygodniu zakopywanie rur i chyba zacznę zdzierać darń pod nową rabatę.

Jaki z ciebie pracuś. Ledwo wiosnę ogłoszono, ty już masz wszystko zrobione
Prawie - jak ogród 22:16, 09 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Footki śliczne wiosenne.
Klona koniecznie potraktuj miedzianem na grzyba.
U mnie napisałam na temat kory. Wychodzi na to, że odniosłyśmy podobne wrażenie

Jak sie rozpędziłam z tym miedzianem, to pół 15litrowego opryskiwacza zrobiłam. A u mnie owocowych sztuk 6, więc siłą rzeczy wszystkie liściaste potraktowane zostały opryskiem. I jeszcze zostało... Myślicie, że jak przelałam do wiederka, to mogę go zostawić na później? Czy straci swoje właściwosći?
O korze odpisałam u Ciebie Myślę, że powoli będę od niej odchodzić...
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:14, 09 mar 2015

Do góry
Dorotko, z pojedynczego obiektywu będziesz zadowolona. Nie trzeba przekładać, szybko możesz się decydować, jakie zdjęcie chcesz robić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies