Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agatanowa 09:00, 10 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

Nie moge czekac bo w moich latach pracuje sie niestety powoli a roboty dużo.

za to niezwykle efektywnie i właściwie. I to jeszcze jak!
czego nie mozna powiedziec o niektórych innych takich szybko nie znaczy dobrze czy prawidłowo

Bogdziu bardzo dziekuję za radę co do tych dziwnych "przyrostów"
Niestety zauważyłam, że jeden z RH (Old Port, jeden z tych duzych) zaczał mi chorować, ma jakieś takie srebrzysto-szare plamy na niektórych liściach. Może zrobię zdjęcie, żeby pokazać przypadłość, martwi mnie to

Maniejsze zdecydowanie ładniej się przyjęły i przezimowały - mają cudne pąki, duże jednak odchorowały sadzenie i suszę ("starych drzew się nie przesadza"), pomimo, ze starałam się nawadniać, myślę, że posadziłam też (zwłaszcza Canningham'sa White'a) na zbyt dużej górce, za bardzo go wyniosłam, przez co korzenie zbyt szybko obsychają. Te duże pogubiły sporo liści i mają mniej paków niż w stanie doniczkowym od Ciepłuchy; ale może najważniejsze, aby przetrwały

aha i mam jedną info, którą muszę z radością się podzielić: RH, który mi nie kwitł (mój pierwszy zakup sprzed 3 lat, zakupiony bez pąków, schorowany) tej wiosny ma mnóstwo pąków po zastosowaniu Twojej kuracji dolistnej. BARDZO jestem Ci wdzieczna, Bogdziu. Dziekuję

Iwk4 10:05, 10 mar 2015

Bogdziu, na moim wątku zostałam przywołana do tablicy w sprawie stosowania ściółki pod rododendrony. Napisałam, że nie ściółkuję korą, jednak padł też glos na tak w sprawie ściółkowania. Czy mogłabyś zajrzeć do mnie i zaprać głos w tej sprawie jako doświadczony ogrodnik ?
Teraz jestem w pracy, jak wrócę, to poszukam twoje wypowiedzi z jesieni, uważam że twoje rady są bezcenne.
Margarete 10:53, 10 mar 2015

Krokusy widzaiałam, wcale ich nie jest mało...ale ja podobnie jak ini czekam na widok tej twojej cudnej krokusowej łączki pod bukami

Juz sie nie moge doczekac tych naszych ogrodowiskowych spotkań i wojazy

Jak zdrówko ? Co u ciebie Bogdziu ?
margi 11:20, 10 mar 2015

Bogdziu dziękuję za poprzednią odpowiedz Zrobiłam pomiar kwasomierzem tuż przy korzeniach Rh i wyszło że jest 6-6,5
Muszę chyba zakwasić glebę ale czy wystarczy polać jakimś cudownym preparatem i zastosować oprysk florovitem czy potrzeba zrobić kolejną rewolucję na rabacie?
nina 12:42, 10 mar 2015

Witam

Właśnie dzisiaj zabrałam się za pierwsze porządki przy rh i przyszłam podczytać co się tutaj dzieję

Sama zastanawiam się czy już mogę zrobić dolistny oprysk rh?
Już doczytałam,że śmiało można.Idę na nie z buszem w takim razie.Hmm chociaż on nie ma żelaza,tylko azot,poras i fosfor.Dać coś z żelazem czy busz?
Iwk4 19:07, 10 mar 2015

margi napisał(a)
Bogdziu dziękuję za poprzednią odpowiedz Zrobiłam pomiar kwasomierzem tuż przy korzeniach Rh i wyszło że jest 6-6,5
....

Gdzie można kupić taki kwasomierz?
Iwk4 19:08, 10 mar 2015

Bogdziu, wielkie dzięki za wypowiedzi u mnie na temat ściółkowania, a raczej nie ściółkowania rododendronów
Bogdzia 19:19, 10 mar 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Bogdziu! Krokusów mało? U mnie jeden dopiero kwitnie! )
Pozdrawiam cieplutko.

Basiu myśle ze ostatnio nie byłas na działce a kazdego dnia jest duża zmiana i pewnie i u Ciebie zakwitły juz krokusy w dużej ilości. Ja napatrzec sie na nie nie mogę.Dzis widziałam zę przejezdżajacy samochód zatrzymał sie i kobieta patrzyła na nie.Wszyscy są spragnieni takiego widoku.Zajrzę zobaczyc czy dzis byłas w swoim królestwie.
Bogdzia 19:22, 10 mar 2015

agata19762 napisał(a)
słoneczko miałaś cudne Bożenko widać na fotkach
wiosenne kwiatuszki pięknie pozują

spokojnej nocki

Doczekaliśmy się tych pieknych widoków w końcu, od razu lepiej sie czuję. Pozdrawiam.
AgnieszkaW 19:23, 10 mar 2015

Bogdziu, śliczne krokusy i przebiśniegi zakwitły u Ciebie, u mnie jeszcze nie kwitną, ale już fioletowe pąki krokusów tuż, tuż. Pozdrawiam ciepło