Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Mój mały skrawek ziemi 08:38, 17 lut 2013

Do góry
Znów zniknęłam dużo pracy a dzień taki krótki.......
u mnie wiosennie (przynajmniej w duchu)
wysiewam nasionka , otaczam się kwiatami wiosennymi

To mój projekt nowej rabatki przeniesionej
Z jednej strony wrzosowisko , a z drugiej skalniak,
przedzielone w rzędzie rosnącymi liliowcami , 2 tawułki , 2 perovskie
oddzielone od luki między ogrodzeniem thujami
a to moja wiosna u mnie w domu.............
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:13, 16 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie Pani Danusiu na mojej skromnej działeczce.
Dodam tylko, że jestem pełna podziwu dla Pani realizacji

Plan działki wygląda następująco:

zamieściłam na nim elementy, które są aktualnie. Część już była, niektóre rośliny dosadziłam. Nie ukrywam, że rośliny były rozmieszczane dośc przypadkowo - ich zakupy też były raczej spontaniczne. Wiekszość upolowana została na wyprzedażach także nie są to imponujące na chwilę obecną okazy, ale mam nadzieję, że przeżyją i urosną

Drzewa owocowe były "zastane"

W planie początkowym (kiedy zaczynaliśmy przygodę z działką) zostawiliśmy lewy (patrząc od strony furtki - czyli wchodząc na działkę) kąt na grill murowany (będzie to raczej "rękodzieło" niż gotowy dostępny model ) - aktualnie jest tam kora.

W zaznaczonym obrysem przerywanym miejscu ma powstać "wiata", najprawdopodobniej z gotowych elementów dostępnych w marketach jako tzw. wiata garażowa (drewniany stelaż około 3,5m x 5m). Chciałabym żeby powierzchnia pod nią była utwardzona w trwały sposób (kostka brukowa, lub cegłą poniemiecka z rozbiórki). Nie ukrywam, że szukam tanich rozwiązań
Wiata ma służyć za miejsce relaksu, aby można było rozstawić pod nią stół i krzesła ( wszystkie elementy składane i składowane w domku narzędziowym, który pełni również rolę wc - toaleta turystyczna). na chwilę obecną brak prądu
Nie przewiduję budowy żadnego "domku" sypialnianego, działka jest w miejscowości w której mieszkamy, także mamy blisko.

Pomiędzy sklaniakiem a jabłonką chcielibyśmy mieć mini warzywnik. Chciałabym tam zmieścić 2 krzewy owocu żurawiny i 2 krzewy borówki. Przeglądając wszytskie piękne ogródki na Ogrodowisku i inne materiały w internecie wpadłam też na ideę mini warzywniaków, ogórdków z ziołami na podwyższeniu.
Planowałam zrobić 4 takie mini "warzywniaki" nie wiem czy w lini prostej wzdłuż ścieżki? Sczerze mówiąc im więcej inspiracji ogłądam tym mniej wiem mam nadzieję, że forumowicze mi coś podsuną

Po lewej stronie od dróżki planujemy przekopać w zbliżającym się sezonie całą trawę i zasiać od nowa.
W momencie gdy przejęliśmy działkę (pomijając zachwaszczenie) mieszkały na niej całe kolonie mrówek. w miarę naszego urzędowania gdzieś się przeniosły (m.in. na skalniak ) i po podlewaniu ziemia się pozapadała i jest tam bardzo niebezpiecznie. Także ratowanie istniejącej trawy nie wchodzi chyba w grę?
chcieliśmy wyrównać to poletko, aby był tam "wybieg" dla czworonogów (znajomi i rodzina często wpadają z pieskami). Do okoła planowałam właśnie jakąś łądną kompozycję, której nie jestm w stanie zaplanować, poniewać tyle rezczy mi się pdoba, że nie wiem nawet co miałabym wybrać.

Nie umiem też określić stylu, trudno mi powiedzieć jaki byloby najłatwiej osiągnąć, aby zagospodarować maksymalnie dużo na bazie tego co mam w chwili obecnej.
Bardzo podobają mi się formy minimalistyczne, aczkolwiek na chwilę obecną chyba nie byłabym wstanie tak dopieścić wszystkiego - dużo pracuję i chciałabym, aby ogórd był na miarę moich możliwości.
Podobają mi się też różne rozwiązania, które widziałam w stylu trochę "wiejskim?" czyli cegły, rośliny trochę na "dziko", wrzosowiska, pola lawendowe itp.

chciałabym też, abyście doradzili mi co zrobić ze ścieżką.
Czy powinna być prosta? czy lepiej ją jakoś swobodnie pokrzywić, żeby była bardziej naturalna?
Czy wogóle zlikwidować i połozyć tylko pojedyncze plytki/kamienie/słoje drewna w trawie?
Naprawdę nie ogarniam
Myślałam, że z 300 metrami nie będzie problemu, a ja całą zimę myślę i nic nie wymyśliłam

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:41, 15 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Trafiłam na rocznicę i Walentynki. Podoba mi się Twój ciemiernik - trochę inny niż mój. Dostałam od kuzyna takie drobne bratki, a teraz mam je wszędzie.
Pozdrawiam więc walentynkowo i bratkowo

z tymi drobnymi bratkami trzeba uważać, są trochę beszczelne i sie panoszą ale można im bez trudu zmieniac miejsce, kiedyś jednak zdominowały mi skalniak tak że nikt nie chciał uwierzyć że ich tam nie sadziłam - ale wtedy wyglądało to sympatycznie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:53, 13 lut 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, dzięki. Sęk w tym, że mnie zapach lilii dusi i muszę wybierać takie, które mało pachną, albo w ogóle. Bogdzi martagony mnie urzekły. Piękne dzwoneczki. One pachną?

To szukaj niepachnących... takie też są.... czy martagony pachną... nie wiem Mam tylko jednego i jakoś nie wsadzałam do niego nosa, bo rośnie z innymi..

Mi mikołajki na rabacie nie chciały rosnąć, przesadziłam na skalniak i szaleje jak gupi.. ze zdechlaka w rok zrobiła się super kępa. I super wygląda z owsem wiecznie zielonym.
Rabata od nowa 07:41, 12 lut 2013

Do góry
Tak, naoglądałam się Waszych pięknych ogrodów i realizacji Danusi i totalna deprecha mnie złapała.
Miło, że chcesz pomyśleć o moim ogródku. Nie mam jakiś ukochanych roślin, ale chciałabym aby ogród ładnie wyglądał również zimą. Lubię kwiaty, ale niestety ich żywot jest krótki, no i zimą rabaty bylinowe, czy skalniak wyglądają paskudnie. Szkoda, że sezon ogrodowy jest u nas taki krótki. Brak jest koloru i roślin zimozielonych. Ogrodem w większości zajmuję się sama (męża często nie ma), lubię grzebać w ziemi i pracy się nie boję. Ale też nie zawsze mam czas, żeby ogrodem się zajmować. Przy tych zmianach chcę uprościć co się da - np. likwidacja żywopłotu z ligustru (który trzeba ciąć trzy razy w roku, a i tak dobrze nie wygląda).

Pozdrawiam i uciekam do pracy.

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:36, 09 lut 2013

Do góry
giza napisał(a)
Kurczę, jak się cieszę, że na Ciebie "wpadłam"
Z tego co widzę, to i kostke masz w taki sam wzorek ułozoną i tarasik ze skalniaczkiem i kratką podobny
Pokazałam Tw. projekcik mojemu M., gderał pod nosem, ale go " zabiłam" fotkami z Twojego ogrodu- jaką to roslinki maja jednak magiczną moc
Hurra, mój beton ulegnie modyfikacjo- dewastacji
Dzieki i pozdrawiam

Hehehe To przecież ja na Ciebie wpadłam
Beton koniecznie musisz jakoś zdewastować/ zmodyfikować - tylko żeby i przy okazji było funkcjonalnie

Aaaa i jeszcze jedno - skalniak to już historia. Teraz jest tak

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:37, 05 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)

obejrzałam zdjęcia, bardzo ładny, zadbany ogród skalniak to coś dla mnie..

Witaj!
Cieszę się że Ci się podoba Ale skalniak to już historia...

hhahaha...dobre...skalniak to historia...
Już widzę wpis za rok: "witam fajne kwadraty"....."e kwadraty to już historia"

jesteśmy boskie w tych naszych zmianach

hehehehe
Wierzysz że jestem w stanie sobie wyobrazić taką odpowiedz?

Wierze!!!!!!!!! i vice versa....
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:45, 04 lut 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Witaj!

hehehehe
Wierzysz że jestem w stanie sobie wyobrazić taką odpowiedz?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:22, 04 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)

Witaj!

Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 17:56, 04 lut 2013

Do góry
witam Cię serdecznie
pochodziłam po Twoim ogrodzie bardzo miło było a z tą chałdą ziemi i łopatą to jak bym siebie widziała ,odwaliłas kawał roboty piękny skalniak ja dążę do tego przy tarasie u mnie ale wiecznie zwlekam ze zbieraniem kamienia bo ciągle mi przybywa roślinek ale jak zobaczyłam u Ciebie że pięknie to wygląda to wiosną ruszam po kamienie zawsze można przesunąc kilka kamieni bardzo mi się podoba u Ciebie i będe zaglądać.pozdrawiam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:37, 03 lut 2013

Do góry
debora_abc napisał(a)

Witaj!
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 14:34, 02 lut 2013

Do góry
Mój mały skrawek ziemi 22:00, 01 lut 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
on zawsze coś pałaszuje i nie ważne czy to jadalne...........
na wiosnę duże zmiany się szykują , ponieważ w tym miejscu co miał byc skalniak będę przesuwać całe rabatki i zrobię lukę , taki wybieg właśnie dla mojego psiaka a zakryję troszkę tujami szmaragd dodaję zdjęcie
i co wy otym myślicie? te kolorki to wrzosowisko i skalniak a na nim duży pień ..........

A ta roślinka przed rabatą w trawniku to co to i czy ma zostać?
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 11:46, 01 lut 2013

Do góry

Może ktoś z Was zna jakiś dobry sklep internetowy z wrzosami?
Taki, żeby był duży wybór i ceny znośne
Bo trawki to kupię na trawki.pl- piszecie, że to dobry sklep

Nie kupuj wrzosów przez internet.... a na pewno nie z Wrzosika... w naszym rejonie jest trochę sklepów z wrzosami... ceny też do przyjęcia i całkiem duże sadzonki można kupić.... nie wiem z jakiego rejonu Podkarpacia jesteś, z odległosci 100 km obstawiam północ Podkarpacia ... więc lepiej jechać te 100 km... a kupić osobiście...

Takie przyjaźnie ogrodowiskowe i Ty nawiążesz A pierwszeństwo się należy, bo przyjaźń jak roślina, by była piękna trzeba o nią dbać

Trawą przerasta wszystko... i trza kancikować.. bez różnicy czy płyty kamienne, czy płyty z bruku....

Są składy materiałów kamiennych.. i można sobie wybierać odpowiednie płyty kamienne... sprzedają na tony.... u nas cena w zależności o rodzaju kamienia..... Najmniej trwały na takie "stopnie" jest piaskowiec.... bo zachodzi glonami.. trzeba kamień impregnować.. Ja sobie z takich kamieni.... urozmaiciłam płaski teren robiąc murki oporowe dla skalniaka.....
Z prefabrykatów będzie zawsze taki "kamień ' równy, te kupowane ze składu są jak kamienie.. nie będą równe na pewno... jak się policzy cenę wyrównywania i segregacji w jakości .... może wyjść drożej....

Tak wygląda z łupka wejście do domu.. miało być na szybko i możliwe do szybkiego przestawienia...bo nie mieliśmy pojęcia jak to jeszcze z tym ogrodem będzie.... i do teraz jeszcze krystalizują się plany....

A to inny kamień..trwały, nie musiałam go impregnować... obłożyłam nim skalniak... i wokół oczka.... i placyk pod karmnik... zdjęcie bałaganiarskie, ale nie mam czasu szukać lepszego.. za skalniakiem mam teraz oczko wodne czyli kałużę

Nie robię trwałych budowli w ogrodzie, bo u mnie za szybko się zmieniają pomysły.... bo właściwie to sama dalej nie wiem co chcę Tzn wiem..chciałabym wszytko mieć ... Ale się nie da

Mój mały skrawek ziemi 22:36, 30 sty 2013

Do góry
on zawsze coś pałaszuje i nie ważne czy to jadalne...........
na wiosnę duże zmiany się szykują , ponieważ w tym miejscu co miał byc skalniak będę przesuwać całe rabatki i zrobię lukę , taki wybieg właśnie dla mojego psiaka a zakryję troszkę tujami szmaragd dodaję zdjęcie
i co wy otym myślicie? te kolorki to wrzosowisko i skalniak a na nim duży pień ..........
Wszelkie nadwyżki roslinne :) 18:29, 29 sty 2013

Do góry
kasik778 napisał(a)
Gosia ja muszę zlikwidować skalniak, a mam tam dąbrówkę, zawciąg, goździk siny, firletkę, rozchodnik, rojnik i coś tam jeszcze

Kasik a czy podzieliłabyś się ze mną goździkiem sinym, o ile jest różowy? Mogę się czymś odwdzięczyć ze swojego ogrodu.
Ogród u stóp klasztoru 23:58, 27 sty 2013

Do góry
znam dobrze skalniak ,teściowa mieszka dwa domy dalej.
Ogród u stóp klasztoru 23:51, 27 sty 2013

Do góry
Witaj , a to mnie zaskoczyłaś że znasz '"skalniak "w Spytkowicach ,
pewnie gdzieś niedaleko mieszkach ?
Ewa
Mój mały skrawek ziemi 20:47, 27 sty 2013

Do góry
witaj Gosiu nadrobię zaległości
chcę przerobić trochę koło tarasu nr 1
dokończyć nr 3
zrobić skalniak i siatkę zasłonić matami wiklinowymi , by mój psiak nie widział gości i nie niszczył roślin nr 6
i resztę to systematycznie bez końca przesadza rozmnażam i zmieniam w mniejszym wymiarze
Cały czas szukam ostatecznej wizji dla ogrodu , ponieważ tak jak napisałam jest to nowszy ze starego!!!
Pozdrawiam
Mój mały skrawek ziemi 20:11, 27 sty 2013

Do góry
Witam,
oto mój projekt własnoręczny mojego ogrodu
Ogród jest stary , swoimi siłami próbuję go zmienić , ale ciężko mi to idzie . Jest w nim parę jeszcze starych nasadzeń np orzech , jabłonie 2 , grusza itp

1- Taras , przy nim 2 pnącza ,iglaki , lilie , czosnki

2- rabata - wierzba uformowana na dwie kulki, iglak płożący i kulka bukszpanowa

3-rabata - ( jeszcze nie dokończona)kule bukszpanowe , migdałek, otoczona lawendą , a w środku gliniany garnek z rozchodnikiem

4- rabata - kwiaty sezonowe jeżówki , lilie , tulipany , juka

5- wrzosowisko

6- rabata z której na wiosnę mam zamiar zrobić skalniak

7- rabata z krzewami, thujami, i miejsce z żurawkami

8- kojec dla psa, a przy nim stara jabłoń , i róże pnące , oraz thuje

9- rabata z trawami

10- Jabłoń ozdobna , pienna , a pod nią lawenda

11- Stara studnia z pergolą na róże i kwiaty sezonowe

12- krzewy ozdobne - ketmia azalia, lilak, hortensja , tawuła

13 duży krzak jaśminowca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies