Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Mój mały skrawek ziemi 22:00, 01 lut 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
on zawsze coś pałaszuje i nie ważne czy to jadalne...........
na wiosnę duże zmiany się szykują , ponieważ w tym miejscu co miał byc skalniak będę przesuwać całe rabatki i zrobię lukę , taki wybieg właśnie dla mojego psiaka a zakryję troszkę tujami szmaragd dodaję zdjęcie
i co wy otym myślicie? te kolorki to wrzosowisko i skalniak a na nim duży pień ..........

A ta roślinka przed rabatą w trawniku to co to i czy ma zostać?
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 11:46, 01 lut 2013

Do góry

Może ktoś z Was zna jakiś dobry sklep internetowy z wrzosami?
Taki, żeby był duży wybór i ceny znośne
Bo trawki to kupię na trawki.pl- piszecie, że to dobry sklep

Nie kupuj wrzosów przez internet.... a na pewno nie z Wrzosika... w naszym rejonie jest trochę sklepów z wrzosami... ceny też do przyjęcia i całkiem duże sadzonki można kupić.... nie wiem z jakiego rejonu Podkarpacia jesteś, z odległosci 100 km obstawiam północ Podkarpacia ... więc lepiej jechać te 100 km... a kupić osobiście...

Takie przyjaźnie ogrodowiskowe i Ty nawiążesz A pierwszeństwo się należy, bo przyjaźń jak roślina, by była piękna trzeba o nią dbać

Trawą przerasta wszystko... i trza kancikować.. bez różnicy czy płyty kamienne, czy płyty z bruku....

Są składy materiałów kamiennych.. i można sobie wybierać odpowiednie płyty kamienne... sprzedają na tony.... u nas cena w zależności o rodzaju kamienia..... Najmniej trwały na takie "stopnie" jest piaskowiec.... bo zachodzi glonami.. trzeba kamień impregnować.. Ja sobie z takich kamieni.... urozmaiciłam płaski teren robiąc murki oporowe dla skalniaka.....
Z prefabrykatów będzie zawsze taki "kamień ' równy, te kupowane ze składu są jak kamienie.. nie będą równe na pewno... jak się policzy cenę wyrównywania i segregacji w jakości .... może wyjść drożej....

Tak wygląda z łupka wejście do domu.. miało być na szybko i możliwe do szybkiego przestawienia...bo nie mieliśmy pojęcia jak to jeszcze z tym ogrodem będzie.... i do teraz jeszcze krystalizują się plany....

A to inny kamień..trwały, nie musiałam go impregnować... obłożyłam nim skalniak... i wokół oczka.... i placyk pod karmnik... zdjęcie bałaganiarskie, ale nie mam czasu szukać lepszego.. za skalniakiem mam teraz oczko wodne czyli kałużę

Nie robię trwałych budowli w ogrodzie, bo u mnie za szybko się zmieniają pomysły.... bo właściwie to sama dalej nie wiem co chcę Tzn wiem..chciałabym wszytko mieć ... Ale się nie da

Mój mały skrawek ziemi 22:36, 30 sty 2013

Do góry
on zawsze coś pałaszuje i nie ważne czy to jadalne...........
na wiosnę duże zmiany się szykują , ponieważ w tym miejscu co miał byc skalniak będę przesuwać całe rabatki i zrobię lukę , taki wybieg właśnie dla mojego psiaka a zakryję troszkę tujami szmaragd dodaję zdjęcie
i co wy otym myślicie? te kolorki to wrzosowisko i skalniak a na nim duży pień ..........
Wszelkie nadwyżki roslinne :) 18:29, 29 sty 2013

Do góry
kasik778 napisał(a)
Gosia ja muszę zlikwidować skalniak, a mam tam dąbrówkę, zawciąg, goździk siny, firletkę, rozchodnik, rojnik i coś tam jeszcze

Kasik a czy podzieliłabyś się ze mną goździkiem sinym, o ile jest różowy? Mogę się czymś odwdzięczyć ze swojego ogrodu.
Ogród u stóp klasztoru 23:58, 27 sty 2013

Do góry
znam dobrze skalniak ,teściowa mieszka dwa domy dalej.
Ogród u stóp klasztoru 23:51, 27 sty 2013

Do góry
Witaj , a to mnie zaskoczyłaś że znasz '"skalniak "w Spytkowicach ,
pewnie gdzieś niedaleko mieszkach ?
Ewa
Mój mały skrawek ziemi 20:47, 27 sty 2013

Do góry
witaj Gosiu nadrobię zaległości
chcę przerobić trochę koło tarasu nr 1
dokończyć nr 3
zrobić skalniak i siatkę zasłonić matami wiklinowymi , by mój psiak nie widział gości i nie niszczył roślin nr 6
i resztę to systematycznie bez końca przesadza rozmnażam i zmieniam w mniejszym wymiarze
Cały czas szukam ostatecznej wizji dla ogrodu , ponieważ tak jak napisałam jest to nowszy ze starego!!!
Pozdrawiam
Mój mały skrawek ziemi 20:11, 27 sty 2013

Do góry
Witam,
oto mój projekt własnoręczny mojego ogrodu
Ogród jest stary , swoimi siłami próbuję go zmienić , ale ciężko mi to idzie . Jest w nim parę jeszcze starych nasadzeń np orzech , jabłonie 2 , grusza itp

1- Taras , przy nim 2 pnącza ,iglaki , lilie , czosnki

2- rabata - wierzba uformowana na dwie kulki, iglak płożący i kulka bukszpanowa

3-rabata - ( jeszcze nie dokończona)kule bukszpanowe , migdałek, otoczona lawendą , a w środku gliniany garnek z rozchodnikiem

4- rabata - kwiaty sezonowe jeżówki , lilie , tulipany , juka

5- wrzosowisko

6- rabata z której na wiosnę mam zamiar zrobić skalniak

7- rabata z krzewami, thujami, i miejsce z żurawkami

8- kojec dla psa, a przy nim stara jabłoń , i róże pnące , oraz thuje

9- rabata z trawami

10- Jabłoń ozdobna , pienna , a pod nią lawenda

11- Stara studnia z pergolą na róże i kwiaty sezonowe

12- krzewy ozdobne - ketmia azalia, lilak, hortensja , tawuła

13 duży krzak jaśminowca

Arboretum SGGW w Rogowie 17:15, 27 sty 2013

Do góry
I jeszcze:
typowo ozdobna część nad strumieniem:

Część alpinarium- skalniak:

Dla mnie bardzo ciekawe, duże i zadbane okazy rzadkich roślin wrzosowatych: np. enkiantów:

Poza tym jest tam wiele unikalnych gatunków i odmian drzew liściastych, iglaków.
Wiele z nich można kupić w sklepiku.
Nasz przydomowy ogródek 10:41, 27 sty 2013

Do góry
Witam,
Śliczny przydomowy ogródek, piękny skalniak i ciekawe roślinki na nim , bardzo podoba mi się ten skrawek z paprotkami , magiczne
pozdrawiam
Ogród niebieski 09:39, 23 sty 2013

Do góry
Marzenko, jak je posadziłam na rabacie to nie chciały rosnąć, jak przeniosłam na skalniak od razu ruszyły z kopyta. one muszą mieć sucho i ubogą glebę.....
Igiełkowy ogródeczek 18:03, 22 sty 2013

Do góry
wlasneniebo napisał(a)
No tak, jak tu jestem- oko mi bieleje z zazdrości,ale bardzo zdrowej zazdrości- motywującej-choć nie jestem pewna czy to mi akurat potrzebne Pięknie masz-skalniak- piękny skalniak
Bradzo dobry patent z tym uszczykiwaniem nigdy nie słysząłam o tym, ale spróbóję na jednej i zobaczę

Ja też się na początku bałam i szkoda mi było tych młodych świeczek, ale nie ma co się martwić, więcej gałązek wypuszcza wtedy i się zagęszcza. Dla zwykłych kosodrzewin, czyli nie karłowych to konieczność, jeśli chce się mieć zwarte. Tym karłowym zbędny jest ten zabieg bo same wolno i gęsto rosną typu Varellka tak ostatnio polubiana na tym forum, ale sosen karłowych jest całe mnóstwo i wszystkie są piękne- ja je uwielbiam
Igiełkowy ogródeczek 17:31, 22 sty 2013

Do góry
No tak, jak tu jestem- oko mi bieleje z zazdrości,ale bardzo zdrowej zazdrości- motywującej-choć nie jestem pewna czy to mi akurat potrzebne Pięknie masz-skalniak- piękny skalniak
Bradzo dobry patent z tym uszczykiwaniem nigdy nie słysząłam o tym, ale spróbóję na jednej i zobaczę
Igiełkowy ogródeczek 15:42, 22 sty 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Halino- nie ten skalniak jest na mojej posesji, z tyłu jest dom sąsiadów, a ta rabatka to część większej, która ciągnie się od furtki do drewutni, rabata jest bardzo długo i trudno ją uchwycić na jednym zdjęciu.
Próbuję się zasłonić i dlatego powstała pergola.

Gosiu na tym zdjęciu jest zdaje się kosodrzewina ... Czy Ty ją tniesz ?

Mam tam kilka kosodrzewin, uszczykuję je- czyli wyłamuję ok 1/2 nowego przyrostu palcami, można więcej, w ten sposób nie uszkadza się sąsiednich igieł i po zabiegu nic nie widać, jak tniesz to ucinasz też sąsiednie igły i to widać niestety. W maju, jak zaczynają się ze świeczek igły wychylać biorę się do zabawy. W ten sposób sosna się zagęszcza, inaczej byłaby wielka i rzadka, a ja chcę mieć kuleczki gęste. Można tak postępować z każdą sosną, w tym roku biorę się też za moją himalajską, bo rozlazła się zrobiła, nigdy jej w ten sposób nie traktowałam. A poza tym można też świerkom tak skracać, tylko to dużo roboty, więc w ich przypadku to ja chyba sekatorem poszaleję
Igiełkowy ogródeczek 15:16, 22 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Halino- nie ten skalniak jest na mojej posesji, z tyłu jest dom sąsiadów, a ta rabatka to część większej, która ciągnie się od furtki do drewutni, rabata jest bardzo długo i trudno ją uchwycić na jednym zdjęciu.

Gosiu na tym zdjęciu jest zdaje się kosodrzewina ... Czy Ty ją tniesz ?
Igiełkowy ogródeczek 10:07, 22 sty 2013

Do góry
Tutaj na końcu fragment pergoli:

Tu widać sałość:

Dziękuję że zaglądasz i pozdrawiam również
Igiełkowy ogródeczek 08:50, 22 sty 2013

Do góry
Witaj Gosiu Twój ogród jest uroczy skalniak przy ulicy czy dobrze widziałam i nie kradną roślinek to nie możliwe albo nie rozjeżdzają samochdami ?????Dzięki że zajrzałaś do mnie .Tak ju......z w zeszłym roku wsadziłam bluszcz ale mało .No i po postawieniu tego płociska cała ta strona została do poprawy na ten rok Pozdrawiamserdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:42, 21 sty 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu uwielbiam ten Twój mega skalniak !!!!!!!!!!
pozdrawiam Cię cieplutko

A ja Was uwielbiam ....... i zapraszam do siebie za każdym razem
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:33, 21 sty 2013

Do góry
Aniu uwielbiam ten Twój mega skalniak !!!!!!!!!!
pozdrawiam Cię cieplutko
Ogrodowy bałagan 18:00, 21 sty 2013

Do góry
Dzięki Asiu.Twój ogród też mi się podoba i rabatki już masz ładne.Ja narazie wszystko pchałam w jedno,bo nie byłam pewna co chcę mieć.Będę przesadzać wiosną.Cześć wykopie na skalniak,a rabatę zrobie nową,bo ta mi się jakos nie widzi specjalnie.Zamówiłam dzisiaj sobie iglaki świerk srebrny.Dostanę je dopiero w marcu.Małe są w tej chwili bo mają ok 25cm,ale po co mi większe jak świerk szybko rosnie.Wziełam 50 sztuk,bo mam gdzie posadzić.Nic u mnie nie zmarniej w każdym razie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies