Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

JulkAd 20:21, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Aniu, floksy chyba zostaną, bo Kasia je ma, więc sprawa sam się rozwiązała, ale dobrze wiedzieć, że nie lubi mokrego...
Kindzia 20:21, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Nie wiem czy wszytko spamiętałam.

Jeżówka Mazarella - ty fajnie będzie wyglądała wysoka jeżówka Nie mam jej , ale z opisu wygląda na fajną, no i sztywne łodygi , nie będzie się pokładać.. jak małe sadzonki posadź od razu 5 .. lepszy efekt I to od pierwszego roku... One nie pójdą Ci wszerz tylko krzaki się rozgałęzią.

Przetacznik jest fajny, ale kwitnie krótko .. i jeszcze który przetacznik? Bo odmian jest hi, ho, ho..

Coś było o irysach syberyjskich... one kwitną dużo wcześniej niż jeżówki.. wiec kwitnienie jednych i drugich się nie zazębia.. wiec i kolor obojętny.

To reprezentacyjna rabata, wiec pasuje byliny, które długo są atrakcyjne, a z tym zawsze jest trudno przy bylinach.
Kocimiętkę bym posadziła bez dodatków, chyba, że w nią punktowo powsadzać ostróźki... kocimiętka sie rozrasta mocno... trzeba ja przycinać.. ostrózki też się tnie.. po kwitnieniu. Wyciąć kocimiętke spomiedzy jezówki to będzie zabawa.. i nie pasuje moim zdaniem. Hakuro toczone kocimietka i zawijaskiem.. tyle..

Piękna jest, prawda? Poczekam na sadzonki i je kupię

Julcia chyba przetacznik kłosowy miała na myśli, tak mi się wydaje

Fakt, najpierw irysy, potem jeżówki. Jakoś się tam do białych przyzwyczaiłam. Po drugiej stronie, zaraz za opaską koło domu też będzie rabata, tam pełne słońce i sucho. Mam nadzieję, że jeżówki też tam radę dadzą. I tam różowe chcę...z fioletowymi ostróżkami

Koło hakuro zostawiam.

Powtarzam się, wiem, ale co innego mogę? Dziękuję
Kindzia 20:23, 05 mar 2013

JulkAd napisał(a)

Do tawułek mozzarella jak najbardziej, chociaż jedna i druga urocza...oglądać nie mogę, bo mi się do ogródka zachce i gdzie sadzić będę? ...na dachu?

...myślę, że trzy to nawet zbyt dużo, ale na początku fakt nie będą miały 50 cm szerokości, więc pewno będzie oki

Zobaczę jakie duże sadzonki będą i ile tam miejsca będzie faktycznie, wtedy się samo rozwiąże

Mnie na razie wydaje się, że dużo do obsadzenia mam...i chciałabym wszystko już

Trudno wybrać, jak tyle chciejstw
JulkAd 20:25, 05 mar 2013

A ja zastanawiam się Dziewczyny jak wyglądałoby ciurkadełko ze stosu ułożonych kamieni i rurka idąca pomiędzy nimi...no a miałam już iść i co...????, nałóg, normalnie nałóg
Kindzia 20:28, 05 mar 2013

JulkAd napisał(a)

i znowu się uczę od doświadczonej ogrodniczki...tego się bałam, że jeżówki i kocimiętka pod hakuro to już zanadto...

Czyli Twój pierwszy pomysł był trafiony
Zostawiamy
Kindzia 20:31, 05 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Co do przetacznika, to raczej kłosowy, tylko, że on rośnie do około 60 cm, ale pięknie się rozrasta, jak Kasia zdecyduje się tam na ostróżki lub kosaćce to musi przetacznik dać z przodu.

Podoba mi się jak mi wyrysowałaś, czyli przetacznik kłosowy i tawułki, a między nimi Ani jeżówki.
Kindzia 20:33, 05 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Uciekam, dobrej nocy do jutra.

Julciu wszyscy u mnie w pracy Twoje dzieło podziwiali...myśleli, że zajmujesz się tym zawodowo

Ja jestem zachwycona i bardzo, bardzo wdzięczna i Tobie, i Ani.

Wielkie BUZIORY dla Was
Kindzia 20:35, 05 mar 2013

Bogdzia napisał(a)
Taka tu burza mózgów że aż iskry lecą , to ja uciekam, poczekam na efekt końcowy. Pozdrówka.

Ale zdolne Dziewczynki i tak bardzo mi pomogły
Kindzia 20:38, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Tak, floksy będą. Bliziutko tam teraz rosną, niedaleko będę przesadzać. Moje ciemnoróżowe są, chyba 5 mam Spore są, chyba starczy.

Białych nie mam, ale na drugą stronę zaplanowałam przy fioletowych astrach angielskich.

Jak to : ruszyły ???!!!
JulkAd 20:40, 05 mar 2013

Kindzia napisał(a)

Ja jestem zachwycona i bardzo, bardzo wdzięczna i Tobie, i Ani.

Wielkie BUZIORY dla Was

Pamiętaj Kasiu, co trzy głowy to nie jedna. Ja nie tak bezinteresownie pomagam...po cichu liczę, że mi też doradzisz, jak będę u siebie tworzyć