Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:28, 24 sie 2018

Do góry
Jeszcze mi nigdy tak długo floksy nie kwitły

Słoneczny Ogród 13:19, 23 sie 2018

Do góry
Moje floksy po dzieleniu i po posadzeniu to zamiast dobrze złapać sie ziemi to one kwitną 3-ci miesiąc. Całe lato bez przerwy.

Słoneczny Ogród 13:05, 23 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka i gosika67 kobitki,
rabatę różową opisałam 6 wpisów wyżej odpowiadając Agacie, ale na 230 stronie też pisałam co tam jest.

Wszystko sadzone w rzędach i na mijankę.

Dwie strony do tyłu pisałam, że najgorzej suszę znoszą floksy i trawnik.

Floksy podzieliłam w tym roku z jednej bryły korzeniowej i codziennie dzień w dzień dostają wiadro wody, każda z 6 kępek po wiadrze.
One muszą mieć mokro , wodę potrzebują 100 razy więcej niż hortensje.

Tutaj pokazywałam floksy wcześniej.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7406-sloneczny-ogrod?page=208
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7406-sloneczny-ogrod?page=211
Na 213 i 214 też je wspominałam.

Z takiej dużej bryły korzeniowej dzieliłam, młodziutkie tam teraz wypuszczają jeszcze i myślę gdzie by je jeszcze powtórzyć

Ogród Małej Mi 2017 09:01, 23 sie 2018

Do góry
Wyłazi z Ciebie rasowa ogrodniczka. Jak siedzisz za kierownicą i patrzysz na floksy . Ja jestem na etapie gapienia się pilnego na drogę i w lusterka , ale kulam się Aniu sama już. I dygoty mam coraz mniejsze! Pozdrawiam Was, Muminkowa Rodzino
Ogród Małej Mi 2017 08:09, 23 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Miłego wypoczynku. Należy Ci się. Pozdrawiam.

Byłam w pracy... piszę że służbowo..a jechałam autem po pętlach bieszczadzkich.. było pięknie..
Z drugiej strony 9 godzin siedziałam, wiec trudno siedzenie za kierownicą nazwać pracą... jak odpoczynek

I takie floksy dominują w Bieszczadach, całe łany w każdym ogrodzie... foto z mego ogrodu..
Pamiętajcie o ogrodach 20:02, 22 sie 2018

Do góry
O ja też lubię floksy są takie słodziutkie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:52, 22 sie 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Gosieńko
Zakupy BOMBA!!!!!!!!!!
Floksy cudne, piękne krzaczki. Dalie- moje ulubione..... Będą tworzyć wspaniałą kompozycję
Ach.....aż mnie korci żeby coś kupić....
Pozdrawiam gorąco

Dzięki Agatko za odwiedziny. Zakupy roślinek zawsze cieszą. Floksy bardzo lubię od zawsze ale w ogrodzie mam od niedawna ale chcę więcej. Dalie to nie wiem czy nie będę traktować jako jednorocznych. Pozdrawiam
Z ogródka na wsi 13:33, 22 sie 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Tych białych astrów o nietypowych liściach dokupiłem jeszcze 7 sztuk i posadziłem łanem/pasem. Mam nadzieję że jak się rozrosną to będzie ładnie, a poza tym takie sadzenie ułatwi mi ich pielęgnacje

Nie mogę się tylko zdecydowąc co posadzić za nimi:
-floksy (również w pasie) a za nimi arcydzięgiel z ostróżkami
-floksy pomieszane z jeżówkami a za nimi miskanty z ostróżkami
-kłosowce z jeżówkami a za nimi miskanty z arcydzięgielem
- floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z arcydziegielem
czy floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z ostróżkami...

Pomożecie w wyborze?

Do mnie przemawia ostatnia wersja
Różyczce pnącej gałązki prowadź jak najbardziej poziomo, bo takie prowadzenie wymusza obfitość kwiatów, a przecież na tym nam zależy
Z ogródka na wsi 13:20, 22 sie 2018

Do góry
Tych białych astrów o nietypowych liściach dokupiłem jeszcze 7 sztuk i posadziłem łanem/pasem. Mam nadzieję że jak się rozrosną to będzie ładnie, a poza tym takie sadzenie ułatwi mi ich pielęgnacje

Nie mogę się tylko zdecydowąc co posadzić za nimi:
-floksy (również w pasie) a za nimi arcydzięgiel z ostróżkami
-floksy pomieszane z jeżówkami a za nimi miskanty z ostróżkami
-kłosowce z jeżówkami a za nimi miskanty z arcydzięglem
- floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z arcydzieglem
czy floksy z kłosowcami a za nimi miskanty z ostróżkami...

Pomożecie w wyborze?
Moja ostoja 23:28, 20 sie 2018

Do góry
Jabłonka Ci kwitnie o tej porze? Co to się w przyrodzie teraz wyprawia. U mnie floksy szydlate miejscami kwitną ponownie. Bergenie też kwitły drugi raz. Ale normalne to chyba nie jest.
Jutro muszę obejrzeć lawendę pod kątem plamistości liści. Nie wiedziałam, że ona może ją łapać.
Co do róż, to całkowicie się z Tobą, Elu, zgadzam. Piękne, ale kapryśne i kłopotliwe.
Pozdrawiam.
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:25, 20 sie 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Basiu moje floksy ponownie nie zakwitły tzn.były dwa marne kwiatki Myślę, że to może upały też sprawiły, bo wszystko marne. Ścięłam je do zera.

Mirelko ten rok dziwny jest..nie wypuściły bocznych gałązek z pąkami?
Podmiejski ogródek 09:09, 20 sie 2018

Do góry
Na południowej rabacie też ruchy

Pod kaliną posadziłam proso rózgowate. Miała być odmiana heavy metal, ale jest straight cloud. Ma bardzo ładne, różowe wiechy i Kondzio twierdzi, że ma bardzo ładny, wyprostowany pokrój.

Poza tym wszystkie rośliny łażą po rabacie w te i we wtę, niezależnie od tego czy w porze kwitnienia czy nie: rozchodniki, szałwie, kocimiętki, przetaczniki, kosaćce, zatrwiany ledwie miesiąc temu kupione i wsadzone...
Wyleciało całe poletko piwonii, białe floksy, odętka. Przetacznikowiec ma odroczony wyrok, chciałabym go, ale ciągle się pokłada...
Za rok zobaczymy, czy przesadzenia miały sens.
Na razie jeden wielki bajzel
Słoneczny Ogród 21:41, 19 sie 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Zakochałam się w Twoich różowych przetacznikach..... Świetnie połączyłaś je z trawami. Czy to miskanty? Ale Twój ogród się zmienia......Oczywiście na wielki plus
Pozdrawiam

Przetaczniki dostałam malutkie, nie wiem czy widziałaś i pamiętasz, gdzieś tam pokazywałam. A teraz taaakie porosły i jeszcze wypuszczają pąki.
Rząd przetaczników potem na mijankę rozplenica Moudry, potem floksy i rząd miskantów z werbeną, a wszystko w lilaróżu. A prędzej tam powtykałam czosnki główkowate, które rosły na innej rabacie.
Ogród sie zmienia, trawnika ubywa i dobrze , bo z trawą największe kłopoty
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:47, 19 sie 2018

Do góry
Wycinam to, co brzydko wygląda, a więc niektóre floksy, orliki, przywrotniki, jarzmianki, ostróżki od razu jak przekwitają, bo mają za chwilę drugie kwiaty. Monardy tylko niektóre powycinałam, bo reszta ładnie wygląda.

Co jakiś czas patrzę nieco dokładniej, co się dzieje i co wycinać. Ostatnio powycinałam niskie przetaczniki i dzwonki. Już wypuszczają nowe kępy liści a nawet kwiatów (dzwonki).
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:38, 19 sie 2018

Do góry
Basiu moje floksy ponownie nie zakwitły tzn.były dwa marne kwiatki Myślę, że to może upały też sprawiły, bo wszystko marne. Ścięłam je do zera.
Słoneczny Ogród 22:04, 17 sie 2018

Do góry
Nie wiem co pokazać nową rabatę z przetacznikami, hortesjowy szpaler, rozchodniki różowiejące czy wysuszony trawnik?
Najgorszy trawnik i floksy, floksy więcej wody potrzebują niż hortki, przesadzane w tym roku strasznie się męczą, a podlewam codziennie.
Podwórkowa rehabilitacja 19:07, 16 sie 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Furczaki fajnie uchwycone, super wyglądaja z wiciokrzewem ale ja go nie mam za to furczaki są kazdego dnia ostatnio. Pozdrówka.

U mnie ściągają do wiciokrzewów i latają z jednego na drugi. Po drodze wstępują na floksy, gaury i powojnika bylinowego
Zdjęć z nimi mam dość teraz tylko podziwiam.
Zapomniałam również pozdrowić, więc edytuję i pozdrawiam
Chandos Beauty

Z ogródka na wsi 23:33, 15 sie 2018

Do góry
Kupiłem ostatnio na bazarku pięć sadzonek astrów, ale wychodzi na to, że jeszcze mi ich zabraknie...tak więc czekam do piątku... Przy okazji zamówiłem astra gawędka i floksy A może coś jeszcze w oko wpadnie...

A wziąłem go nie ze względu na kwiaty, tylko liście...jakieś inne...jak nie marcinkowe...
Migawki z ogródka 22:21, 15 sie 2018

Do góry
Ilość doniczek w kolejce zdecydowanie zmalała.
Wywaliłam dziś kolejnego bodziszka - bawił się w pnącze, a to mi się nie podobało. Wyrzuciłam też trochę przetacznika ząbkowanego, bo za bardzo zarastał sąsiadów.

Coś tam kwitnie - floksy nie przycięte zakwitły ponownie, nie wiem jak, na tych samych pędach, Artemis, Pastella, Hermitage
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 14 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A jakie to floksy ?

Phlox paniculata 'Jeana', choć był nieco inaczej podpisany, ale ustaliłam, że błędnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies