Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 18:19, 02 mar 2019

Magleska napisał(a)
Kawał roboty zrobiłaś czy wystarczy pod byliny ,to nie wiem ,nie znam się u mnie glina ,wiec muszę rozluźniać glebę

Choć więcej wykopane i uzdatnione nie zaszkodzi, to nie chcę za dużo wykopać bo trochę czasu to zajmuje.
Glina też nie dobra, mam w jednym miejscu glinę, posadziłam tam floksy i padły chyba korzenie się zadusiły. Rośliny prawie wszystkie lubią przepuszczalną glebę.
SlonecznyOgrod 18:21, 02 mar 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Ale będzie u ciebie bylinowo - kwiatowo pięknie

Mam taką nadzieję
SlonecznyOgrod 18:30, 02 mar 2019

gosika67 napisał(a)
No niezła hałda jedzonka. Ja kompost rzucę pod krzaki, miałam to dziś zrobić ale od rana był ziąb, a potem co innego do roboty.

Niedawno wróciłam z ogrodu do domu , o 18tej bo ciemno już się zrobiło i fajnie mi się robi a temperatura na minus już spadła, ale nie było tego czuć.
Przy kopaniu ciepło jest
Też tak nieraz mam, że są inne sprawy i nie mogę nic pogrzebać sobie w ogródku. No ale trudno nic się na to nie poradzi. W tym tygodniu tez tak miałam,a to 2 zebrania, a to ktoś, a to gdzieś...
Nie mam kompostownika i takiego kompostu nie mam niestety, ale nie wyrzucam ścinków tylko podkładam gdzie mogę.
greg66 18:43, 02 mar 2019

Dario ja tez mam same piaski, jak była budowa to mam około 20 cm ziemi a potem sam piach, który szedł na budowę, zresztą.
Ja kopię tak na 30cm i wrzucam ziemię wymieszaną z kompostem, lepiej dać wiecej niz potem pogłębiać.
Możesz tez zostawić tak jak masz a pogłębić tylko te miejsca gdzie będziesz sadzić.

No to czekam na efekty
SlonecznyOgrod 18:51, 02 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
zazdroszcze tego kompostu Dario kochana ja na jesien bede zamawiac czarnoziem mam sprawdzony bo juz kiedys zamawialam czarniutki czarniutki jak wegielek

Też na czarniutki czarniutki jak węgielek mam ochotę, super że masz takie miejsce sprawdzone, ja tez mam, bo brałam 2 lata temu pod hortensje.
20ton było więc starczyło mi jeszcze pod całą hortensjową z trawami i wiązami, ale i pod miskanty, rozplenice tam gdzie zakładałam rabatę różową i jeszcze pod trawiastą pod domem, na grządki warzywne (ale tylko w rowki trochę dawałam) no i nic nie mam już.
SlonecznyOgrod 19:09, 02 mar 2019

greg66 napisał(a)
Dario ja tez mam same piaski, jak była budowa to mam około 20 cm ziemi a potem sam piach, który szedł na budowę, zresztą.
Ja kopię tak na 30cm i wrzucam ziemię wymieszaną z kompostem, lepiej dać wiecej niz potem pogłębiać.
Możesz tez zostawić tak jak masz a pogłębić tylko te miejsca gdzie będziesz sadzić.

No to czekam na efekty

Tak myślałam o tych 30 -40cm. Więcej to juz nie wiem, ale chyba nie potrzeba aż tak.
Popatrze sobie po wątkach jak to jest w praktyce, znam parę miejsc na forum gdzie robili całe wykopy pod rabaty, tzn, wybierali piach i tak jak ja wywozili go całkiem.
Z krzewów tam planuję póki co budleje ale niskie dosyć bo 1-1,5m i berberysy też nie za wielkie. No i miskanty ML.
Te 30cm u ciebie starcza pod roślinki?
No w sumie 30cm to już jest sporo.
Kasiolaaa 19:12, 02 mar 2019

Daria po takim twoim komposcie roslinki beda rosly jak na drozdzach i o to chodzi ja swoj czarnoziem mam rozsypany do okola domu pod wszystkie rabaty i trawniki jestem bardzo zadowolona na jesien chcem pod moja nową różanke szkoda ze niemam skad zalatwic przyczepe gnoju zabardzo wiec chyba kupie ten bydlency granulowany
gosika67 20:46, 02 mar 2019

Ale będziesz miała tych roślin , ja będę rozsadzać irysy mogę Ci dać, też mam w koszyku na necie jakieś roślinki ale nie wiem jeszcze czy się skuszę, zobaczę co po zimie się odliczy, co wypadło.Na pewno będzie mnóstwo lawend, może jeszcze jeżówki.
Mam zakopcowane trawy, też jestem ich ciekawa, kupione na jesień w Albamarze.
Wychodzi mnóstwo tulipanów, ciekawe jak nasze Queeny, też miałaś je w ub.r. czy się pojawią? Mam też hortensje ogrodowe, dostałam od koleżanki patyki jeszcze nie patrzyłam czy żyją, mam je opatulone w garażu.Na parapecie wysiewy.Pozdrawiam i czekam na nową rabatę, mam nadzieję,że ją na żywo zobaczę, musimy się zgrać.
SlonecznyOgrod 10:41, 03 mar 2019

Kasiolaaa napisał(a)
Daria po takim twoim komposcie roslinki beda rosly jak na drozdzach i o to chodzi ja swoj czarnoziem mam rozsypany do okola domu pod wszystkie rabaty i trawniki jestem bardzo zadowolona na jesien chcem pod moja nową różanke szkoda ze niemam skad zalatwic przyczepe gnoju zabardzo wiec chyba kupie ten bydlency granulowany

Ja właśnie mam na tej kupie 1 przyczepę (rozrzutnik).
No jak nie masz skąd załatwić to kup granulowany.
Kasiola my pod trawnik kupiliśmy kiedyś 3 duże wywrotki tzw. gondole po 20 ton czyli 60 ton czarnoziemu i to było rozplantowane przed domem na powierzchni ok 900m2, no i w dołki pod tuje.
Dwa lata temu kupiłam kolejną wywrotkę czarnoziemu poszło w dołki. Ale to wszystko jest mało.
A Ty teraz te różankę dużą planujesz?
SlonecznyOgrod 10:55, 03 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Ale będziesz miała tych roślin , ja będę rozsadzać irysy mogę Ci dać, też mam w koszyku na necie jakieś roślinki ale nie wiem jeszcze czy się skuszę, zobaczę co po zimie się odliczy, co wypadło.Na pewno będzie mnóstwo lawend, może jeszcze jeżówki.
Mam zakopcowane trawy, też jestem ich ciekawa, kupione na jesień w Albamarze.
Wychodzi mnóstwo tulipanów, ciekawe jak nasze Queeny, też miałaś je w ub.r. czy się pojawią? Mam też hortensje ogrodowe, dostałam od koleżanki patyki jeszcze nie patrzyłam czy żyją, mam je opatulone w garażu.Na parapecie wysiewy.Pozdrawiam i czekam na nową rabatę, mam nadzieję,że ją na żywo zobaczę, musimy się zgrać.

Irysy mam, to nie będę od Ciebie brała.
Jakie trawy kupowałaś?
Queeny miałam już w ubiegłym roku 168szt i powiem Ci,że jakieś dziwne były, w każdym bądź razie nie urzekły mnie. Wtedy miałam nowych tulipanów prawie 300szt.
Teraz jesienią sadziłam tulipany Purple Pion, Dolls Minuet i Exotic Emperor 150szt i czekam na kwitnienie, u mnie też juz wychodzą.
To też masz co sadzić, też możesz się posuwać z ogrodem za płotem gdzie masz sosny, nie mów , że nie masz miejsca