Makusiu, mam nadzieję, że zasmakuje. Marcinki ze mną?
Romuś, kamień z serca mi spadł. Dobrze, że dałaś znać. Na starość niepokoją mnie takie nagłe zniknięcia.
Pracowicie dzisiaj było. Kolejna porcja słoiczków jeżynowo- malinowo- borówkowo-poziomkowych już w spiżarni. Gasiliśmy pragnienie świeżym sokiem pomidorowym.
Podlałam strategiczne rośliny gnojówką skrzypowo-wrotyczowo=krwawnikową. Oddałam sąsiadowi 3 zebrinusy z okolic tarasu. A potem już był wieczór. A jak wieczór to polegiwanie na hamaczku i słuchanie cykających świerszczy.
Astry ładne rozkrzewione.
artemisie następne 6 szt
w wątku o berberysach podana nowa odmiana berberys Orange Ice i ja z własnego siewu otrzymałam podobne odmiany, oto
Rozplenica Hameln Gold od Asi, podzieliłam bryłę na dwie, oto jedna z nich rośnie w ścisku.
Dzrewa na pniu wzdłuż płotu widzą mi się bardzo
Przy ścianie hortki, przed nimi rozchodniki albo rozplenica z rozchodnikami ... pas bukszpanowy z seslerią nieregularnie rozmieszczone wzdłuż chodnika do domu ... tylko niestety nie mam w tym planie miejsca dla lawendy
Już nie pamiętam, czy u Nawigatorki jest rozplenica Hameln, czy mniejsza. Stardust dorasta do 50 cm, a hameln u mnie ma z metr średnicy i z 80 cm wysokości. Z piórkami jeszcze więcej.Nie zje go?
Może taka jej uroda ?
Dla mnie rozplenica sama w sobie jest piękna niekoniecznie musi mieś kotki, uwielbiam trawy.
Poczekam na info, ostatnio mieliście ładne okazy Hameln ale nie brałam, przypuszczałam bo nie przypuszczałam że będą potrzebne. Od biedy będę dzielić wiosną tą którą mam
Zgadzam się z Tobą dlatego nie chce zrobić ze skarpy typowej choinki.
Wolałbym też rośliny wolnorosnące, aby nie kombinować co 2 sezony z przesadzaniem lub wykopywaniem, dlatego cenna Twoja uwaga z kosodrzewinami. Nie mam doświadczenia w roślinach, potrafię je może ładnie rozłożyć na rabacie ale nie znam tych gatunków które wymieniłaś - jak będą wyglądały za rok lub 2.
Po drobnych korektach:
1. Bukszpany stożki
2. Sosna varella
3. Berberys
4. Cis na pniu
5. Rozplenica little bunny?
6.?
Doradździe co włożyć w miejsce 5 i 6. Dodam, że chciałbym coś co będzie mocno kontrastowało z jasnym, drobnym kamieniem. Cała rabata będzie docelowo wpełniona takim drobnym kamyczkiem, pod grillem czarny bazalt.
Zastanawiałem się też czy wzdłuż linii kostki granitowej nie posadzić w rzędzie bukszpan.
Najpierw myślałam ze może te małe rozplenice to karlowa odmiana np littel bunny (ona koty wypuszczają jakieś 2 tygodnie później) ale patrząc na zblizenie klosow jestem pewna ze ta duza to na pewno nie hameln. Wogole bym zaryzykowała ze to nie rozplenica... kłos wyglada zupełnie inaczej. Kolor może być rożny bo np maurdry ma ciemne kłosy ale te twoje zupełnie inne są. I liscie takie szerokie... U mnie jeden chwast ma podobne kłosy
Ta pierwsza to rozplenica Hameln, druga to Hameln Gold. Ładnie przyrasta ale kotków narazie nie widać. Rośnie swobodnie ale na trasie przelotowej mojej suni Na szczęście ona mała i jak dotąd jej nie zniszczyła. Stara się jak może omijać przeszkody