Polubiamy, polubiamy. Może i ładna ta cała pani, ale kurcze, jak ona mi przeszkadza na tych filmikach! Pałęta się, w kadr wchodzi, widok zasłania. A mnie głównie i wyłącznie kadry ogrodu Twojego interesowały. Odruchowo głowę przechylałam chcąc zajrzeć za modelkę, żeby jak najwięcej ogrodu zobaczyć. No i przyjemnie było "zagościć" na chwilkę w Twoich wnętrzach. Poproszę o więcej filmów z Twojego ogrodu. Tak bym chciała móc choć w ten sposób przejść się o jego zakamarkach...
Pozdrawiam
Dzięki wielkie Danusia za podpowiedź, bardzo mi się podoba. Co oznaczyłaś jako 4? żurawkę?
założyłam, że nic poza wysokość płotu, bo z kuchni mam dobry "view" kto podjeżdża.
tutaj inne ujęcie
tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:
i z drugiej strony:
widać również drugi kawałek (większy) nie zagospodarowany. Niestety tutaj pomysł jedynie taki, że może być coś wysokiego przy płocie. Obecny jaśmin może zmienić miejsce.
z roślin, które mam to zostaje hortensja na pniu, hortensja drzewiasta, lawenda, może tutaj katalpa. Powierzchnia spora.
Dziękuję. W ogrodniczym widziałam Georgia Peach czy one też dadzą radę w słonecznym miejscu? Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniem kulek, bo jakoś mi nie pasują one. Czy morning light mam zostawić w nogach klona czy może dać między kulki? Ten duży lilak mi tu wszystko psuje, ale wyrzucić go nie mogę.
w takim razie zostanę przy Magical Moonlight żeby już kontynuować nasadzenie rabaty. Proszę mi jeszcze podpowiedzieć w jakich odległościach od siebie sadzić rzędy poszczególnych roślin hortensja-żurawka-carex muszę zdecydowanie poszerzyć rabatę. Czy wystarczy jak żurawki przed hortensji posadzę w odległości 1m a carex od Żurawek 50cm
Dobry pomysł ożywić tą ciemną zieleń. Żurawki wybieraj energetyczne, świecące tak bym powiedziała. W sklepie szukaj niezbyt ciemnych, na pewno nie bardzo bordowe. Berry Smoothie lub żółte (Electra).
Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.
Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.
1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu
2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.
3. miskant 'Variegatus'
5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens
Szukaj wzniesionych egzemplarzy, takl żeby wpasować je w te gołe miejsca. Małe nic nie zdziałają i będzie dalej problem. Duże możesz podwiązywać i kierować gałęzie tam, gdzie potrzeba.
Popraw ten plan. Ze skosu i bokiem to naprawdę słabo można to sobie wyobrazić. Połóż plan na podłodze i zrób normalne zdjęcie z góry, jakby to był skan Pomóż nam a nie utrudniaj
Ja w każdym razie pomogę gdy będzie dobry planik i dasz mi link na pw, że już jest.
Tutaj pasują żółte formy pienne cyprysika Yvonne lub podobnego lub żółtej tui na pniu. Masz tu dużo bordowego a więc żółty jak najbardziej pasuje.
Posadź w tym fragmencie ogrodu trawy miskanty, najlepiej Variegatus albo Morning Light. Drzewo by się przydało, wszystko jest takiej samej wysokości i cudze dom y dominują nad twoim ogrodem.
dziękuje za podpowiedź pomysł mi się podoba na pewno go zrealizuję jutro jadę więc na zakupy jeszcze tylko jedno pytanie czy jako hortensje można tu użyć Hortensji bukietowej Hydrangea paniculata ‘Polestar’ czy jednak coś wyższego?
Szefowo kulki mialy byc w zwirku i przed nimi tulipany na wiosne. Czy dobrym pomyslem bedzie zeby dac zurawki miedzy kulki czy jakies niskie trawki na przyklad carex evergold?