Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

...uDany ogród 18:05, 15 wrz 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Dana, fotki z urlopu ładne, byłam tam, jest bardzo pięknie , też mam mnóstwo fotek, ogród każdą porą u Ciebie ciekawy i fascynujący, pozdrawiam wrześniowo.

Hej Gosiu
Włochy są nieprawdopodobnym krajem, architektura i zabytki powalają na kolana.
Ogród w tym roku radzi sobie sam, może na jesień uda mi się go ogarnąć
Za rok muszę to zmienić i wygospodarować choć kilka godzin tygodniu na prace ogrodowe

obecnie z chęcią wróciłabym tutaj

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:05, 15 wrz 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Chciałam jeszcze dopytać w kwestii marcinków. Mam niewiele słońca na rabatach, a tak wielkie marcinki nie mogą zostać w pierwszej linii. Zastanawiam się, czy jak przesadzę je głębiej, a tam już niestety sosny tworzą półcień, to będą kwitły ?
Poza tym marcinki mają mączniaka, pewnie to zasługa dęba, który rozsiewa, ale czy mogłabym coś z tym zrobić ? Obawiam się, że przeniesienie do półcienia jeszcze pogorszy sprawę ?
PS podjęłam decyzję, że dąb zostanie wycięty, ale mączniak pewnie zostanie

Na mączniaka pomaga systematyczny oprysk z propionianu wapnia. Jeśli nie dysponujesz nadwyżkami czasu, to brzydkie nóżki astrów można przesłonić trawami. Astry zniosą półcień, będą tylko nieco skromniej kwitły. Astry są podatne na mączniaka, dąb niekoniecznie musi mieć w tym udział.

Takie tamy

Żurawka - Heuchera 18:01, 15 wrz 2019

Do góry
Wiosną kupiłem pięć sztuk żurawek Herkules. Bardzo ładna odmiana o marmurkowych liściach i czerwono bordowych kwiatach. Niestety jedna mi zmarniała a teraz kolej przyszła na drugą ☹️. Staje się jaśniejsza i jakaś oklapła. Nie mam pojęcia co jej dolega. Jedno co przychodzi mi na myśl to to, że może być mieć za mokro bo jest blisko trawnika, który często podlewam. Pierwsze zdjęcie to marniejąca zurawka

Drugie, zdrowe żurawki.

Co może być przyczyną? Co sugerujecie?
Ogród bez reguł 18:01, 15 wrz 2019

Do góry
Chyba mam sklerozę... Jeszcze przesadziłam perowskię, bliżej róży, żeby miała w razie czego oparcie. I wsadziłam w okolicy wysokie astry od Hani - mam nadzieję, że za rok dadzą czadu . Przesadziłam część lilii, wykopanych na okoliczność klona ściętolistnego. Zebrałam nasionka cynii, takiej żarówiastoróżowej (łomatko, znów różowy , jak u jakiejś Barbie ) i nagietka. No i opryskałam po całości PW. Z wyjątkiem cukinii wszystko przecudnie zdrowe

...uDany ogród 18:00, 15 wrz 2019

Do góry
Ostatnio głównym obiektem moich fotek jest niebo . Kocham je niezmiennie
Poranki już mamy jesienne. Mgły i niesamowite doznania towarzyszą mi codziennie..

wieczory tez ciekawe zwłaszcza astronomiczne ciekawostki
tu Pełnia żniwiarzy

W ogrodzie prym wiodą trawy i róże, które powtarzają kwitnienie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:57, 15 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

Żeby nie cytować wszystkiego... choć należałoby.... Taaak, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej

Tygrysy lubią jesień

Powtórnie kwitną posadzone z brzegu niewielkie krzewy. Uzupełniają się z resztą.
Tawuły

Kopułki z żylistka Nikko

Pszczół i motyli jest sporo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:51, 15 wrz 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, u Ciebie pięknie jak zawsze, lubię ten Twój dziennikarski styl - dzięki Tobie sypnę nawozem rabaty Polifoska może być? Ściskam! I życzę spokoju wewnętrznego mimo burz wokół

Polifoska będzie akuratna.
W celu ukojenia systemu nerwowego oddałam się karczowaniu drugiego indygowca. Cztery godziny walczyłam.

W puste miejsce wsadziłam kalinę koralową, która nie była dotąd należycie wyeksponowana. Trochę mi ulżyło.

Zrobiłam dosiewki trawy.

Muszę przywyknąć do nowego widoku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:43, 15 wrz 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Haniu, nadrabiam zaległości u Ciebie przy porannej kawie i zachwyciłam się dereniem Sibrica, ja mam u siebie Elegantissima, ale on nie ma takich ładnych przebarwień. Cały czas myślę, czym obsadzić taras, bo potrzebuję rośliny w kategorii około 2 metrów (metr do poziomu tarasu i około metra nad tarasem). Raczej jeden gatunek, by robił za tło do tego, co posadzić przed. Dlatego tak zainteresował mnie ten dereń. Myślałam tez nad hortensją Limelight, bo ona wysoka rośnie. Zastanawiałam się również nad lilakiem Palibinem, bo widziałam go w większej masie w zieleni miejskiej. Wiosną daje popis, a potem nadaje się do przycinania i robi za ładne tło. Więc już sama nie wiem

Derenie Sibirica przy tarasie, to nie jest, moim zdaniem, dobry pomysł. Taras to miejsce, gdzie przebywa się głównie latem, a wtedy derenie to takie zwykłe spore krzaczory. Myśląc o tarasie, nie zapomnij o oknie tarasowym- ono zwykle jest duże. Obsadź taras tak, aby widok z tego okna był ciekawy również wiosną, jesienią i zimą.
Palibiny są fajne od wiosny do jesieni.

Ten efekt kolorystyczny jest krótkotrwały. Zimą są czerwone gałązki, a potem przez kilka miesięcy zielony krzak.

Ogród bez reguł 17:37, 15 wrz 2019

Do góry
Sobie troszkę poćwiczyłam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:34, 15 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ja milam od lat niskie odmiany astrow a od tego roku mam tez kilka posrednich i duzych. Moje dopiero w pakach, ale juz zabarwionych

te wysokie startują najwcześniej. Lubię je wszystkie. Świetnie współpracują z innymi roślinami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:30, 15 wrz 2019

Do góry
tulucy napisał(a)

Haniu - bo miejsca ni mom

U mnie też już brak miejsca.

Ogród bez reguł 17:28, 15 wrz 2019

Do góry
Dziś podziałałam "gospodarczo". Nastawiłam dwie gnojóweczki do kompostu, tak na bogato: mlecz, pokrzywa, skrzyp, babka, ogórecznik, perz. Doszłam do wniosku, że to najlepszy sposób na zagospodarowanie tych "kłopotliwych" chwastów. Jak przegniją, nie stanowią już zagrożenia. I mogą iść na kompost

Potem podziałałam w kompoście właśnie. Skitraną w kącie gnojówką zlałam świeże odpadki, dołożyłam nowych. Przerzuciłam bardziej zaawansowaną partię - fajnie się rozluźniła i napowietrzyła. Pachnie lasem

Ogród bez reguł 17:25, 15 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Helen, zrobiłam parę zdjęć, ale tak do końca nie wiem, co byś chciała zobaczyć.

Ten mój to jeszcze drapak z pojedynczymi gałązkami. Za rok, jak go na wiosnę trochę przytnę, zagęści koronę i zacznie wyglądać.

Asia, to jest to co chciałam zobaczyć, jest bardzo ładny
Skąpana w słońcu 17:19, 15 wrz 2019

Do góry
Trawa odżyła

Rhapsody in Blue

Ogród bez reguł 17:09, 15 wrz 2019

Do góry
Helen, zrobiłam parę zdjęć, ale tak do końca nie wiem, co byś chciała zobaczyć.

Ten mój to jeszcze drapak z pojedynczymi gałązkami. Za rok, jak go na wiosnę trochę przytnę, zagęści koronę i zacznie wyglądać.
Skąpana w słońcu 17:08, 15 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Jaka to rozyczka?

Kasiu, to jest róża Mariatheresia, godna polecenia

Róża Jubilee Celebration

Skąpana w słońcu 16:52, 15 wrz 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ach te Twoje róże i jeżówki cudne, wzdycham do takich pięknościa ile nasion będzie Pozdrawiam

Danusiu, dziękuję
Ja na zimę obcinam jeżówki a i tak się sieją, jakieś cuda

Róża Burgundy

Róża Vanilla

Róża Queen of Sweden

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 16:31, 15 wrz 2019

Do góry
Niedzielnie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:17, 15 wrz 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Polinko mnie to tylko powala jak Ty to wszystko świetnie ogarniasz. Podróże(śledzę I), przyjęcie a ogród, tfu dwa ogrody jak spod igły. Czapki z głów kochana. Zdradź sekret jak to robisz, ja z niczym nie mogę zdążyć

Asiu, nie martw się ja też mam problemy z ogarnięciem wszystkiego...W tym roku brat bardzo się zaangazowal w drugi ogród i dzięki temu mam trochę latwiej ale i tak nie lekko. Od trzech tygodni prawie nic nie zrobiłam w ogrodach ponieważ mam problem z nadgarstkiem i jeśli nie będę oszczedzac ręki to może to się skończyć oparacja. Tak więc stoję przed wielkim dylematem co dalej z trawami
A podróże to oderwanie się od codziennosci ale też dostarczają adrenaliny, a ta rośnie w miarę jedzenia

Tak więc spokojnie Asiu, ogród nie ucieknie a życie nie może polegać na wiecznej orce.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:02, 15 wrz 2019

Do góry
I w pierwszym ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies