Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 19:38, 14 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Cześć Gosiu, właśnie znalazłam to pytanie, pozwolę sobie odpowiedzieć w wątku Hani - miałam wiosną wysyp drobnych grzybów w dużej ilości na trawniku - pomogło jednorazowe sypnięcie po całości mocznikiem, jak nawozem, przy pomocy siewnika. Do tej pory spokój. Teraz jednak obawiałabym się tak zrobić, ze względu na azot w moczniku (może coś pomyliłam, ale tak mi się zakodowało). Na Twoim miejscu poczekałabym do wiosny i koniecznie zrobiła taki zabieg jako pierwszy nawóz trawy. Pozdrawiam serdecznie!

Bardzo dziękuję, tak mi się wydawalo, że mocznik kiedyś sypałam i pomagało. I co teraz zrobić jak skoszę trawę z tymi grzybami to już na kompost nie wysypię?
KasiaLangier 20:37, 14 wrz 2019

Chciałam jeszcze dopytać w kwestii marcinków. Mam niewiele słońca na rabatach, a tak wielkie marcinki nie mogą zostać w pierwszej linii. Zastanawiam się, czy jak przesadzę je głębiej, a tam już niestety sosny tworzą półcień, to będą kwitły ?
Poza tym marcinki mają mączniaka, pewnie to zasługa dęba, który rozsiewa, ale czy mogłabym coś z tym zrobić ? Obawiam się, że przeniesienie do półcienia jeszcze pogorszy sprawę ?
PS podjęłam decyzję, że dąb zostanie wycięty, ale mączniak pewnie zostanie
Gruszka_na_w... 17:27, 15 wrz 2019

Mariposa napisał(a)

Dobrze, że to doczytałam, bo już prawie zamówiłam 3 szt. A potrzebuję coś na ok 1,5 m wysokości, nie pokładającego się. Kalina na lekko kwaśnej da radę? Chcę posadzić przy siatce, za magnolią.

Jeśli zależy Ci na obieli, to są różne odmiany, ale przy każdej jest informacja o wiotkich gałązkach. Kaliny są tolerancyjne, co do gleby. Potrzebują tylko wilgoci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:30, 15 wrz 2019

tulucy napisał(a)

Haniu - bo miejsca ni mom

U mnie też już brak miejsca.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:34, 15 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Ja milam od lat niskie odmiany astrow a od tego roku mam tez kilka posrednich i duzych. Moje dopiero w pakach, ale juz zabarwionych

te wysokie startują najwcześniej. Lubię je wszystkie. Świetnie współpracują z innymi roślinami.

Gruszka_na_w... 17:43, 15 wrz 2019

kasia1 napisał(a)
Haniu, nadrabiam zaległości u Ciebie przy porannej kawie i zachwyciłam się dereniem Sibrica, ja mam u siebie Elegantissima, ale on nie ma takich ładnych przebarwień. Cały czas myślę, czym obsadzić taras, bo potrzebuję rośliny w kategorii około 2 metrów (metr do poziomu tarasu i około metra nad tarasem). Raczej jeden gatunek, by robił za tło do tego, co posadzić przed. Dlatego tak zainteresował mnie ten dereń. Myślałam tez nad hortensją Limelight, bo ona wysoka rośnie. Zastanawiałam się również nad lilakiem Palibinem, bo widziałam go w większej masie w zieleni miejskiej. Wiosną daje popis, a potem nadaje się do przycinania i robi za ładne tło. Więc już sama nie wiem

Derenie Sibirica przy tarasie, to nie jest, moim zdaniem, dobry pomysł. Taras to miejsce, gdzie przebywa się głównie latem, a wtedy derenie to takie zwykłe spore krzaczory. Myśląc o tarasie, nie zapomnij o oknie tarasowym- ono zwykle jest duże. Obsadź taras tak, aby widok z tego okna był ciekawy również wiosną, jesienią i zimą.
Palibiny są fajne od wiosny do jesieni.

Ten efekt kolorystyczny jest krótkotrwały. Zimą są czerwone gałązki, a potem przez kilka miesięcy zielony krzak.

Gruszka_na_w... 17:51, 15 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, u Ciebie pięknie jak zawsze, lubię ten Twój dziennikarski styl - dzięki Tobie sypnę nawozem rabaty Polifoska może być? Ściskam! I życzę spokoju wewnętrznego mimo burz wokół

Polifoska będzie akuratna.
W celu ukojenia systemu nerwowego oddałam się karczowaniu drugiego indygowca. Cztery godziny walczyłam.

W puste miejsce wsadziłam kalinę koralową, która nie była dotąd należycie wyeksponowana. Trochę mi ulżyło.

Zrobiłam dosiewki trawy.

Muszę przywyknąć do nowego widoku.

Gruszka_na_w... 17:57, 15 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

Żeby nie cytować wszystkiego... choć należałoby.... Taaak, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej

Tygrysy lubią jesień

Powtórnie kwitną posadzone z brzegu niewielkie krzewy. Uzupełniają się z resztą.
Tawuły

Kopułki z żylistka Nikko

Pszczół i motyli jest sporo.

Gruszka_na_w... 18:05, 15 wrz 2019

KasiaLangier napisał(a)
Chciałam jeszcze dopytać w kwestii marcinków. Mam niewiele słońca na rabatach, a tak wielkie marcinki nie mogą zostać w pierwszej linii. Zastanawiam się, czy jak przesadzę je głębiej, a tam już niestety sosny tworzą półcień, to będą kwitły ?
Poza tym marcinki mają mączniaka, pewnie to zasługa dęba, który rozsiewa, ale czy mogłabym coś z tym zrobić ? Obawiam się, że przeniesienie do półcienia jeszcze pogorszy sprawę ?
PS podjęłam decyzję, że dąb zostanie wycięty, ale mączniak pewnie zostanie

Na mączniaka pomaga systematyczny oprysk z propionianu wapnia. Jeśli nie dysponujesz nadwyżkami czasu, to brzydkie nóżki astrów można przesłonić trawami. Astry zniosą półcień, będą tylko nieco skromniej kwitły. Astry są podatne na mączniaka, dąb niekoniecznie musi mieć w tym udział.

Takie tamy

Gruszka_na_w... 18:11, 15 wrz 2019

Rozrastają się roślinki w cienistym zakątku (miejsce po wyciętym ogniku)

Okolice ronda- dobrze się patrzy na to miejsce przez okno w jadalni.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies