Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 10:37, 14 sie 2019

Do góry
Moja bajka 10:33, 14 sie 2019

Do góry
pajęczynki

i piórko
Wizytówka - Moja bajka 10:31, 14 sie 2019

Do góry
Moja bajka 10:29, 14 sie 2019

Do góry

roślinka od Abiko tak cudnie urosła, że aż się przewiesza

śliczna ta horcia
Podmiejski ogródek 10:26, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Uprzejmie informuję, że dąbek green dwarf pojawił się u mnie w ogródku i bardzo mi się podoba

Wiszę Iwonce wielkie piwo, bo nie dość że doradziła, to jeszcze znalazła odpowiednią sztukę w szkółce.
Powiem Wam, że ta dziewczyna lepiej zna aktualną ofertę wszystkich szkółek i sklepów w promieniu 50 km, niż ja zawartość własnej szafy

Teraz trzeba pomyśleć, co zrobić na dole. Pamiętając przy tym, że na ścianie będzie piął się busz.
Drugie drzewko na pniu to będzie chyba jednak przesada.
Pasuje mi coś zwiewnego, wysokiego a wąskiego, do cienia.
Wychodzi mi: parzydło leśne

Ładnie proszę pani. Nawet bardzo. Mam nadzieję że ładnie ci się przebarwi na jesieni. Też bym go upalikowała do zakorzenienia.

A na front dałabym miskanta. Dokładnie na tej ścianie co dąbek. Hortkę do przodu. Miskanty w miejscu o mniejszym nasłonecznieniu nie rosną takie duże. Jak się nie boisz to Memory a jak cykasz to Morning Lighta
Moja bajka 10:25, 14 sie 2019

Do góry

peruczki powojników
Moja bajka 10:22, 14 sie 2019

Do góry
te kłosowce po deszczu stoją

a te niestety leżą
Podmiejski ogródek 10:20, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Taak?
W takim razie test na cierpliwość:
Ile zdjęć z jednej rabaty jesteście w stanie znieść

Asia, rzadko u Ciebie piszę ale jak ja dobrze pamiętam planowanie tej rabaty i jaki misz masz miałaś w głowie przez nią
A teraz jest mega, hiper, extra bylinówka! Baardzo mi się podoba i zazdroszczę umiejęstności asymetrycznych nasadzeń. Ja mam upośledzenie jakies chyba bo potrafię tylko symetryczne sadzić
Powinnaś tą kompozycję opatentowac
Moja bajka 10:18, 14 sie 2019

Do góry
mój hibiskus na pniu

jeżeli chodzi o kwiaty to mój ulubiony

zawilce już w pełni
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 10:16, 14 sie 2019

Do góry
wawamsl napisał(a)

Sosna - od 2 lat problem ze szkodnikiem - prośba o pomoc

Witam

Jako, że to mój pierwszy post na forum - pragnę serdecznie wszystkich powitać.

Jak wspominałem w tytule - od 2 lat nieskutecznie walczę ze szkodnikiem sosny i jako, że zjawisko narasta - bardzo Was proszę o pomoc z zidentyfikowaniu pasożyta z ew. wskazówkami co do dalszych działań.

Dotychczas byłem przekonany że za przeciwnika mam Ochojnika Sosnowego.
Efekty żerowania jak na poniższych zdjęciach.
Podejmowane przeze mnie działania coroczne:
- wczesną wiosną (a raczej późną zimą): Promanal (opryski)
- od czerwca opryski Mospilanem 20 w odstępach co 14 dni
- w pierwszej połowie lipca - usuwania zniszczonych pędów tegorocznych (proces powtarzam również jesienią - paląc ucięte końcówki)

Nie mniej jednak szkodnik nie daje za wygraną - a wręcz przeciwnie - zjawisko narasta i nie dalej jak tydzień temu kolejne pędy zaczęły brązowieć a na roślinach pod sosną można zaobserwować dużą ilość kropel żywicy.

Dodam tylko, że dbam o parametry gleby, PH regulują torfem - nawozy stosuję zarówno wiosenno-letnie jak i jesienne, rośliny są podlewane regularnie.

Proszę o podpowiedzi.

Zdjęcia:

Pozdrawiam,

wawamsl
Wzgórze chaosu 10:16, 14 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Mam w tym roku swój ulubiony kącik pod glediczją. Jest niewielki, ale tak cudnie zielony, że mogę się na niego gapić i gapić... Glediczja ma teraz przerwę w swej wiosennej żółci, powróci do niej jesienią. Już drugi rok nie podcinałam gałęzi, aby przestała być taka pudełkowa i znów nabrała lekkości.

Nie mogę się nadziwić jak mi się ostatnio w głowie pozmieniało Jeszcze trzy lata temu połączenie żółci i borda było jednym z moich ulubionych... a dziś taki zestaw mnie dosłownie męczy i wręcz drażni. Mam nadzieję, że nowa, zielona koncepcja zostanie mi już na wieki, bo ileż można te rabaty przerabiać

Tak było jeszcze niedawno:

A tak jest teraz:

Mus zrobić wreszcie rabatę trawiastą po prawej, bo chwasty straszą
I ciekawe, czy jeszcze komuś podoba się ta zmiana? Czy tylko mnie się tak w głowie namieszało, że wolę zielony busz od eleganckiej w sumie i poukładanej rabatki, kolorystycznie pokombinowanej, ze starannym żwirkowym obrzeżem

Pod glediczją w sumie żadne odkrycie, standardowy ogrodowiskowy zestaw: rozplenice Hameln, jeżówki Green jewel i hakonechloa Beni kaze. No ale piękny jest więc nie kombinowałam więcej. Kiedyś trawy pewnie zjedzą jeżowki, a może i nie Czas pokaże...

Pękam z zazdrości przez Twoją glediczję! Jest C U D O W N A ! Co ja bym dała, żeby mieć juz takie dorodne drzewo w ogrodzie... Duż korzystniej wygląda ta kolista rabatka wokół niej z trawami i jeżowkami. Lekko, niezobowiązująco, po prostu pięknie
Powiedz mi Iwonko, jaką "pi razy drzwi" średnicę ma ten okrąg?
Moja bajka 10:15, 14 sie 2019

Do góry
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:13, 14 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Pokażę Wam moją różę zakupiłam ostatnio przez neta taki stożek metalowy szału nie robi ale myślę jak się rożyczka rozrośnie to go nie będzie widać

Mam podobny obelisk, tylko okrągły przekrój i w czarnym kolorze. Rośnie w nim Gardinia A Twoj różyczka to?
Moja bajka 10:09, 14 sie 2019

Do góry

te paskowane pomidorki wreszcie łapią kolorek

fasolka w skrzynce balkonowej
Moja bajka 10:06, 14 sie 2019

Do góry

fajne takie połączenie kolorystyczne
Moja bajka 09:59, 14 sie 2019

Do góry
a tu jeszcze pokazane w miniaturze te cudne płotki, które w skansenach można podziwiać

i deszczowy ogród. Jak tak dalej pójdzie to chyba rybki z oczka wypłyną
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:56, 14 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zmiany na trzmielinkowej
Nie grały mi te ciemne kolory na tle bluszczu i cisów ....

Carex Buchananii wymieniłam na Molinię Variegata, a
jeżówki Glowing dream na Virgin...doszła także werbenka
Rabata po zmianach podoba mi się bardzo
foty słabe ,bo pochmurno

Przed

Tetris nigdy się nie kończy ,tak więc kolejna rabata w liftingu

Na dereniowej wysadziłam imperatę Red baron ,choć mi się podobało to polaczenie,to Red baron za bardzo się rozrósł,zawalił mi jeżówki ,liatry i w bukszpan zaczął wrastać....a ,że potrzebowałam Red barona na wjazdową dosadzić to zrobiłam Tetris

Dosadzony Red baron ,uwielbiam tutaj będzie wkopany ogranicznik z blachy

Przed

bomba! O wiele lepiej
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:55, 14 sie 2019

Do góry
Haniu, mam ściętolistne! Dwa mam!

Mają ok. 1 m wys. Jak się cieszę
W samym słońcu 09:50, 14 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
drzewa na rabacie 2 i 3 super, wersja Kasi z jednym placzacym też fajna. Decyzja twoja czy chcesz trochę przyslonic ogród umbrami czy nie.
A na 1 rabacie dałabym jeszcze czwartą tuje danica na końcu tam gdzie cyfra 9 i za wszystkimi kulkami drzewa. Wychodzą 3 sztuki i sadzone w takim układzie jaki tworzy stara brzoza z danica. Posadzilabym brzozy.
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:45, 14 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zmiany na trzmielinkowej
Nie grały mi te ciemne kolory na tle bluszczu i cisów ....

Carex Buchananii wymieniłam na Molinię Variegata, a
jeżówki Glowing dream na Virgin...doszła także werbenka
Rabata po zmianach podoba mi się bardzo
foty słabe ,bo pochmurno

Przed

Tetris nigdy się nie kończy ,tak więc kolejna rabata w liftingu

Na dereniowej wysadziłam imperatę Red baron ,choć mi się podobało to polaczenie,to Red baron za bardzo się rozrósł,zawalił mi jeżówki ,liatry i w bukszpan zaczął wrastać....a ,że potrzebowałam Red barona na wjazdową dosadzić to zrobiłam Tetris

Dosadzony Red baron ,uwielbiam tutaj będzie wkopany ogranicznik z blachy

Przed

Wiola, zmiany na obu rabatach zdecydowanie na plus. Red Baron genialnie świeci i ładnie kontrastuje na tej rabacie przy bramie.

A jeśli chdzi o rośliny w LM, jestem ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczona, mają coraz większy wybór, czasami rzadkie odmiany, duzo bylin. JEdynie iglaki u nich niektóe w kiepskiej kondycji ale to też zależy od konkretnego marketu.

Wiola, lukniesz do mnie, wkleiłam fotę magnolii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies