No tak zapomniałam napisać że parasolka do wody.
Reszta tak jak piszesz Kasiu.
Róże newsy blues - dla mnie to beznadzieja wysokie ponad 1,5 metra i kilka kwiatów na łodydze. Wiisna wykopie i posadzę wszystkie razem gdzieś w kącie.
Dorii,ta Twoja trawka przypomina Everesta ale tak jak Toszka pisała-jest teraz tyle odmian carexów, że ciężko już zgadywać po zdjęciu.
Częśto jest tak, że żdzbło różni się trochę kolorystycznie od zdjęć jakie są
dostępne w sieci poniewaz roślina w szkółce mogła stać w słońcu/cieniu i w ten sposób nabiera innych odcieni. Podobna sytuacja jest różwnież na rabacie-jeśli posadzimy np. Ice Dance na bardzo słonecznym miejscu to będzie miał jaśniejszy odcień zieleni niż ten rosnący w cieniu/półcieniu.
No fajnie wygląda, tylko teraz chodzę z obłędem w oczach, co gdzie by tu żEBYM NIE SKASZANIŁA TEJ REPREZENTACYJNEJ RABATY Myślę o plamach hakone, brunnery, host, i jakieś strzeliste ciski i kulkowe w tym. Na pewno dosadzę plamę rdestu himialajskiego, który już tam raośnie, fajny jest.
Tak, to adiantum pedatum. Niezwykle subtelne jest. W moim dużym ogrodzie trochę ginie, liczę, że z wiekiem nabierze masy, sadziłam tyciutką sadzonkę zeszłej jesieni.
jeszcze raz fota powiększonej rabaty, gdyby ktoś był chętny, zapraszam do planowania Wlazłam na stoliczek
Przemku, czy ta odmana dyni jest jadalna, czy tylko ozdobna?
I proszę podpowiedz mi jakiś sprawdzony olej do mebli ogrodowych, dobrze?
Bardzo mi się podoba, gdy po ogrodzie w różnych miejscach porozstawiane są mebelki wypoczynkowe i najlepiej różnorodne, bo nie lubię kompletów ☺ Ten zestaw stolika i krzeseł, jak u Ciebie, jest z takich delikatnych deseczek, że bałam się go wystawiać na stałe na zewnątrz. Skoro jednak olej ma go skutecznie zabezpieczyć, to czemu nie ☺
Jak Twoje zakupy cebulowe w tym sezonie? Do mnie już przyjechało dużo zamówionych tulipanów i zastanawiam się czy jeszcze raz spróbować sadzić do donic - w tym roku się nie udały, chyba z powodu małej dawki opadów- czy ryzykować do gruntu, gdzie z kolei grasują nornice potrafiące wyjadac cebulki także z koszyków ...
ryska ku pamięci
Posadziłam wczoraj w donicy w kąciku wypoczynkowym kilkanaście cebul szachownic perskich. W tym roku nie kwitły. Zobaczymy, może zmiana miejsca pomoże.
Odkryłam też pierwszy nalot ćmy bukszpanowej wrr Jestem złym człowiekiem, użyłam Mospilan.
Rekord pomidorowy z tego roku to 808 g
Malinowy gigant