Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 18:52, 06 paź 2019

dzika_roza napisał(a)

Mozesz napisac co tu masz posadzone?

Na tej rabacie mam miskanty Memory, trzcinniki Overdam (nie widać ich, tylko wiosną zdobią), derenie elegantissima, hortensje Polar Bear, przetaczniki kłosowe, żurawki a dalej hakonechloa. W plecach rabaty są szmaragdy i sliwi Pissardi.
eVka 18:55, 06 paź 2019

W końcu udało mi się dzisiaj opryskać bukszpany Lepinixem. Ostatni oprysk w tym roku, uff. Malutkie ćmy na wielkim buksie zdarzyły już poobgryzać listki. Na wiosnę i tak go mocno przytnę to nie będzie widać nadgryzień i zniszczonych liści. Jakoś jednak nie mam serca wywalać buksów, czekam do wiosny, zobaczę w jakiej będą kondycji.
eVka 19:01, 06 paź 2019

Ognicho było, super sprawa, że też wcześniej nie wpadłam na to, żeby kupić takie palenisko

dzika_roza 19:15, 06 paź 2019

effka napisał(a)

Na tej rabacie mam miskanty Memory, trzcinniki Overdam (nie widać ich, tylko wiosną zdobią), derenie elegantissima, hortensje Polar Bear, przetaczniki kłosowe, żurawki a dalej hakonechloa. W plecach rabaty są szmaragdy i sliwi Pissardi.

Oo sporo. A jaka jest szeroka? A mozesz jeszcze napisac czy to rzedami?
eVka 19:37, 06 paź 2019

dzika_roza napisał(a)

Oo sporo. A jaka jest szeroka? A mozesz jeszcze napisac czy to rzedami?

Sporo sporo, za dużo ale jak sadziłam maluszki dwa lata temu to się wydawało tak pusto. Pamiętam, że myślałam, że trzeba będzie jeszcze rząd jakiś roślin wsadzić za dereniami bo tak łysoooo
Tak ja sadzę najczęściej w rzędach, symetrycznie. Inaczej chyba nie umiem

Tu widać równo dwa lata temu po założeniu rabaty:

Rok temu doszły miskanty, trzcinniki i przetaczniki kłosowe.

wiklasia 21:22, 06 paź 2019

effka napisał(a)

Tylko dwa lata?????
To zdjęcie i to aktualne to ewidentny dowód na to, że roślinki w Twoim ogrodzie mają się bardzo dobrze i nie mają powodów do narzekań, że coś jest nie halo (za mało papu, słonka opieki ogrodniczki, rodzaju gleby)
Ha dobrze, że swoje derenie i hortki właśnie rzadziej rozsadziłam.
dzika_roza 21:42, 06 paź 2019

A co ile sa posadzone? Wydaja sie byc daleko od siebie posadzone
eVka 22:13, 06 paź 2019

wiklasia napisał(a)

Tylko dwa lata?????
To zdjęcie i to aktualne to ewidentny dowód na to, że roślinki w Twoim ogrodzie mają się bardzo dobrze i nie mają powodów do narzekań, że coś jest nie halo (za mało papu, słonka opieki ogrodniczki, rodzaju gleby)
Ha dobrze, że swoje derenie i hortki właśnie rzadziej rozsadziłam.

Równiutko dwa lata Wiesz co myślę, że dobre przygotowanie gleby przed sadzenie zaprojektowało humus i kompost zrobiły swoje.

Lubię taki totalny gąszcz, gdzie szpilki nie wciśniesz
eVka 22:14, 06 paź 2019

dzika_roza napisał(a)
A co ile sa posadzone? Wydaja sie byc daleko od siebie posadzone

Oj musiałabym pomierzyć bo już nie pamiętam. Jutro popołudniu pobiegać z marką i Ci napiszę
Balea 23:40, 06 paź 2019

Az sie wierzyc nie chce, jak rosliny przez tylko 2 lata wyrosly.

Mnie by tez odstepy interesowaly, bo uwielbiam ta rabata

I czy moglabys mi powiedziec, ktore hortensje bardziej lubisz, polar bear czy limelight? Ktora z nich dluzej kwitnie?

I jaki wysoki jest u ciebie deren elegantissma, na zdjeciach wyglada, jak by mial juz okolo 2 metry.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies