Kolor Jude i innych róż jest zależny od temperatury i gleby. Jude w niższych temperaturach jest bardziej różowa, ciemniejsza, a w wyższych jaśniejsza, morelowa. Za to MW w wyższych temperaturach jest jaśniejsza, a w niższych ciemniejsza. Tak jest u mnie
centrum wymiany roślin nam powstanie ) ostatnio się dowiedziałam, że istnieje coś takiego jak przytulisko dla roślin i można zaadoptować roślinkę gdy inni już jej nie chcą
ja - bardzo. To moja najstarsza hortensja. Nic się z nią nie dzieje. W miarę wcześnie zakwita. Jest jedną z pierwszych kwitnących hortek w moim ogrodzie. Ale też i wcześnie się przebarwia na mocny buraczek. Ma ładne pędy o czerwono-bordowym zabarwieniu. Sztywna. Nie trzeba jej podpierać bo kwiatostany są ażurowe. To duża hortensja. Zostaw jej min. 120-150 cm szerokości i do 180 cm wysokości. Ja moją wyprowadziłam na taką wersję na pniu. Normalnie jest dużo szersza na dole.
Tu jest zdjęcie z końca czerwca
Dziękuję za odpowiedź i foty Dostała w miarę przyzwoitą miejscówkę, z przodu i z boków nie ma konkurencji, z tyłu róża w odległości 1m, chyba się zmieści.
Pięknie się przebarwia ten oczar.