Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wymarzony ogród 19:58, 21 sie 2011

Do góry
W lewym dolnym rogu, przy patyku, rośnie magnolia "George Henry Kern", którą troskliwie chronię przed koparkami (ku utrapieniu męża). Mam nadzieję, że odwdzięczy mi się i przetrwa zimę !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:20, 16 sie 2011

Do góry
U mnie nie łapie grzyba....akurat magnolia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:11, 16 sie 2011

Do góry
Widziałam takie na pniu, korona jest wysoko. Taka mi się marzy tylko boję się że magnolia zbyt krótko jest atrakcyjna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:42, 16 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Znając Danusię to pewnie bukszpany, hehe

Ciekawe gdzie będzie magnolia - choć miałbym sugestię, gdzie by mogła rosnąć

Magnolię wsadzę jakiemuś klientowi, a za te pieniądzę kupię bukszpany chyba, choć bardziej teraz skłaniam się ku cisom.

Wiem,wiem Sebciu, gdzie ona by pasowała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:35, 16 sie 2011

Do góry
Znając Danusię to pewnie bukszpany, hehe

Ciekawe gdzie będzie magnolia - choć miałbym sugestię, gdzie by mogła rosnąć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:04, 16 sie 2011

Do góry
Leżaczków nie przewiozłam, choć ciągle mam zamiar, tylko nie chce się jechać, bo to cała wyprawa busem Teraz tam stoi magnolia różowa, która dostałam od Mai.

Po prostu ogród... 08:47, 13 sie 2011

Do góry
Wczoraj zauważyłam, że magnolia Susan powtórnie zakwitła.

Ogród w Alei Lipowej... 00:00, 13 sie 2011

Do góry
Fajną niespodziankę magnolia Ci zrobiła ...piękna jest.
Super zakupy zrobiłaś , pewnie wiesz że ta 'żubrówka ' potrzebuje sporo miejsca
Ogród w Alei Lipowej... 21:26, 09 sie 2011

Do góry
Piękna magnolia

A z hortensją chyba się zgadza - bardzo podobna
Ogród w Alei Lipowej... 14:00, 09 sie 2011

Do góry
Moja magnolia Lennei zakwitła teraz. Na wiosnę nie miała ani jednego kwiatuszka.

Ogrodowe zawirowania 18:10, 05 sie 2011

Do góry
Joanko - do kącika zapraszam. Jak zdążyłam się zorientować zloty ogrodowe to tradycja na tym Forum, liczę, że będziesz miała sposobność usiąść w kąciku relaksu.
GabiK - oj ciasno, ciasno i bałaganiarsko. Już wiem, że dzięki Ogrodowisku posprzątam u siebie, tyle tutaj wiedzy fachowej, tyle wspaniałych i życzliwych ludzi i mnóstwo inspiracji. A ja się cieszę tym, i tyle mnie tu cieszy.... jak w piosence prawie. Pracy będzie mnóstwo ale to akurat sama przyjemność.
Monteverde - dalie na zdjęciach z 2008 roku, ogromna ich liczba dla mojej Mamy. W tym roku jest ich mniej, piwnicę zalało z daliami, kartony się rozleciały opisy zamiękły i nie bardzo ucelowałam z kolorami. Efekt niezbyt okazały i też z powodu jednego rzędu dalii, z przodu jesienią posadziłam cebulowe. Z daliami jest problem, trzeba je wykopać, oczyścić, posortować, opatulić w "pierzynki - kora, trociny lub papier". Jesienią te zabiegi mnie zniechęcają do dalii ale jak przychodzi wiosna to sama myśl o daliach w ogrodzie budzi u mnie radość i znowu sadzę.
Z sadzeniem nowych odmian brzóz poczekam do czasu zrobienia porządków w ogrodzie ale dziękuję za namiary. Z donicy też jestem zadowolona, miejsce gdzie stoi jest najlepsze dla niej. I tę część ogrodu przykuchennego zamierzam zmienić w pasujący do donicy.
JoasiuDz - dobry pomysł by tę część ogrodu zmienić w bliski śródziemnomorskiemu, ten wąski kawałek pomiędzy brukiem a murem jest suchy i będzie lada moment dobrze nasłoneczniony i biorę lawendę pod uwagę. A drzewko to magnolia purpurowa "Nigra" powtarzająca kwitnienie, właśnie w tej chwili pokazują się kwiaty.
Ogrodowe zawirowania 13:44, 05 sie 2011

Do góry
Witaj Krysiu, fajnie u Ciebie, mnie szczególnie zauroczył zakątek z wazą. Taki śródziemnomorski klimacik. To drzewko przy wazie, to magnolia?
Ogrodowe zawirowania 23:45, 02 sie 2011

Do góry
Tyle się napisałam, wkleiłam zdjęcia i jeden "mach" i poszło w kosmos!!!!! ...........

Nic to, zatem bardzo krótko: Dziękuję za tak ciepłe przyjęcie.

Widok z dołu na dom, teren ogrodu obniża się w kierunku zachodnim. Zdjęcie z 2009r.

Jestem w trakcie zmian części ogrodu za domem, w części przy wyjściu z kuchni. Magnolia i iglaki zostały pozbawione dolnych gałęzi,przeszkadzały bylinom.

Był tu kiedyś wyłącznie cień lecz rozbierany dom odsłonił ten kawałek rabaty.

Rok temu posadziłam tutaj paprocie i języczki, chyba błąd bo nie jest tutaj już cieniście i mokrawo.
Ogród - początek 10:19, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Oto zdjęcia frontu z dzisiaj:
(ściana z oknem w tle ma szerokość 5,7m)

Może rzeczywiście należałoby przesunąć magnolię lekko w prawo ale boję się, że będzie wtedy na przeciągu - za rogiem domu zaczyna się "strefa wietrzna". Jeśli chodzi o widok na bramę wjazdową - jest całkiem z boku działki - (postaram się dzisiaj naszkicować cały układ działki) to magnolia nie zasłania i w przyszłości nie będzie zasłaniać widoku.

Wklejam jeszcze kilka zdjęć kwiatów w skrzyniach przed domem:
(w zeszłym roku ze skrzyń wylewały się krwisto czerwone pelargonie a w tym roku zaszalałam z kolorami, a co mi tam - raz się żyje!)

beczki:

Ogród - początek 09:38, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Piękna ta magnolia ale nie za blisko okna taki duży krzew? Ale mogę się mylić, bo ja niedoświadczona
Ładny dom masz.
Pozdrawiam

Magnolie posadziłam 1,7m od elewacji ale ciągle nie wiem jak szeroka urośnie ostatecznie. Wg niektórych publikacji, po 10 latach magnolia gwiaździsta osiąga rozmiary 1,2 x 1,5 m (wys x szer),a ostateczną wysokość do 3 - 4 m. Niestety nie udało mi się jeszcze oglądnąć w rzeczywistości starszego okazu aby ustalić mniej więcej szerokość.

Ogród - początek 01:17, 01 sie 2011

Do góry
Piękna ta magnolia ale nie za blisko okna taki duży krzew? Ale mogę się mylić, bo ja niedoświadczona
Ładny dom masz.
Pozdrawiam
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 16:22, 31 lip 2011

Do góry
Berberys

Magnolia z odkładów zrobionych przez Teściową Danusi

Hortensja dębolistna
Mój kawałek raju 21:49, 29 lip 2011

Do góry
hmmmmm magnolia??? Teraz??? A co Ty kobito masz za róże w avatarze????
Mój kawałek raju 21:46, 29 lip 2011

Do góry
magnolia Ann,kwitnie
Mój kawałek raju 21:21, 28 lip 2011

Do góry
Dla tego Aniu mówię magnolia odwdzięcza Ci się jak tylko potrafi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies