Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Tu ma być ogród :) 11:20, 15 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)
dziewczyny...która ma buka??

Ja ma Dawyck Gold ... i Rohan Obelisk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:18, 15 wrz 2015

Do góry
Danusiu
Czy mogłabyś mi pomóc w kwestii rabaty z lawendą. Mam dylemat co dosadzić z tyłu lawendy (tam gdzie doniczki widać)?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=336
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:06, 15 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Iwonko niektorzy miesiącami planuja swoje rabaty i potem nie przesadzają. Ja sadzę raz ciach ciach i potem stwierdzam, ze brzydko, za gesto, misz masz i trzeba zmieniac. Dzięki temu ciagle mam co robic, to co lubie robic

... to ja mam podobnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:54, 15 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Przez ostanie 3 lata dosadzalam (wymienilam) chyba z 50 lawend. Mam juz dosć. Mimo podniesienia rabaty, dosypania piasku zdychaja u mnie. Albo to efekt pobliskich zraszaczy trawnika albo mnie nie lubia. Szałwia mnie kocha więc jesli lawenda nie odbije zamienie ją na szałwię . Sadziłam teraz Hidcote na innych rabatach zobacze jak sobie u mnei poradzi, bo podobmo powinna u mnie wytrzymac...

U mnie lawenda dobrze się czuje
Ale może to za sprawą zasadowej gleby
Wiem na 100%, że taka jest bo badałam

PS Lawenda ma jednak swoją specyficzną formę, inną niż szałwia Ale wiadomo roślina ma ładnie wyglądać a nie straszyć
Mały ogród Kasi 10:32, 15 wrz 2015

Do góry
Podoba mi się propozycja MArzenki
Ja bym dała ambrowca i 2 graby lub buki Dawyck Gold
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:04, 15 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Dotarłam wreszcie.
Mi tu brakuje strzyżonych form, bo ja akurat tak lubię, dlatego dałabym 3 kulki na pniu posadzone w środek lawendy, by z każdej strony wyglądało dobrze. Kulki nie zacienią lawendy, nadadzą elegancji i będą zielone zimą. Zielone lub trzmielina. No i nowe piętro będzie.
Kulki dałabym wyższe niż Kasia narysowała, bo przecież lawenda ma dość długie kwiatostany, by nie było ścisku, no i trochę wolnej przestrzeni jest wokół, żeby to jakoś proporcjonalnie grało.

ALE jeśli nie chcesz form strzyżonych, to miskanty będą dobre. Uważam jednak, że takie duże jak Gracillimus będą za duże. Zacieni i przytłoczy rabatę. Niech się ktoś wypowie kto je ma, bo ja tylko za zdjęciach je oglądam. Może poprostu przesadź ML z innego miejsca a tam daj gracki. ML nie dają kwiatostanów więc i niższe będą i są takie smukłe, pionowe.
Miskanty lubią wodę, lawenda nie, więc siłą rzeczy miskanty urosną trochę niższe niż gdzie indziej, ale moim zdaniem wystarczająco wysoko by dać pionowe akcenty drugiego piętra.

Dziękuję Małgosiu za rady
Wiele osób doradza mi kulki ... tylko ja jakoś się wzbraniam ... bo w tym miejscu jest bardziej świerkowo-brzozowo i tak mi jakoś się nie widzi
Ale trawy już bardzo mi tu grają Tylko, że teraz po Twoim wpisie zgłupiałam, bo skłaniałam się ku grackom a Ty piszesz, że za duże mogą być ... i co tu zrobić?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:47, 15 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Acha.. patrz na kierunki świata, by lawenda nie miała za ciemno.. ....

Tam gdzie dałabmym miscanty jest wschód, od południa do wieczora lawenda jest w pełnym słońcu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:46, 15 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wygląda jak Gracki

Ale ja kocham wszystkie trawy.. nawet tę na trawniku..byle nie ta zmora kępiasta..

Też stawiam na Gracillimusa
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:27, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Widać, że ogród nie ucierpiał podczas Twojej nieobecności Soczysta zieleń trawy bije po oczach

Rodzina pilnowała Nawet ani raz nie przypomniałem o podlewaniu i wszystko żyje Także ukłony w ich stronę
Ogród na glinie 07:49, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A do mnie zajrzałabyś? (muszę coś dosadzić na rabatę z lawendą)

lecę dopiero teraz
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:33, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę

Przez ostanie 3 lata dosadzalam (wymienilam) chyba z 50 lawend. Mam juz dosć. Mimo podniesienia rabaty, dosypania piasku zdychaja u mnie. Albo to efekt pobliskich zraszaczy trawnika albo mnie nie lubia. Szałwia mnie kocha więc jesli lawenda nie odbije zamienie ją na szałwię . Sadziłam teraz Hidcote na innych rabatach zobacze jak sobie u mnei poradzi, bo podobmo powinna u mnie wytrzymac...
Ogródek Iwony 23:17, 14 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja mam taką podobną to tej malinowej ... a może taką samą ... i powiem Ci, ze bardzo długo się trzyma Obserwuję, że te zwykłe sa żywotniejsze

Reniu, dwie wcześniej kupiłam w Pęchcinie. Faktycznie długo kwitną i te się rozsiewają. Tzn. można poczekać na nasionka i rozsypać.
Dziś rozsypałam nasionka różowych jeżówek.
Te z Pęchcina posadziłam w stipie i mi je stipa pożarła.
Muszę je stamtąd zabrać, dziś nie zdążyłam.
Miałam zebranie w szkole najmłodszego, potem szybko zrobiło się ciemno. Zdążyłam przekopać następny kawałek rabaty pod żółto-niebieską bylinówkę. Czas goni. A żeby uporządkować ognistą, chcę zabrać żółte byliny na nowe miejsce. Jutro znowu cały dzień zajęty. Oby pojutrze pogoda była
Reniu, pozdrawiam
Ogródek Iwony 23:05, 14 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Te Reniu kupowałam na innym stoisku. Nie miały nazwy, ale były tańsze.

Ja mam taką podobną to tej malinowej ... a może taką samą ... i powiem Ci, ze bardzo długo się trzyma Obserwuję, że te zwykłe sa żywotniejsze
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:01, 14 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
już pisałam, że dla mnie bomba

Chciałam napisać, że do lawendy fajnie pasuje bordowy berberys... taki akcent by przełamać monotonię.. rzucam hasło w necie lawenda i gracki i co mi się pokazało?????

Nic nowego nie wymyśliłam, to już było

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=3

Aniu Dla mnie też bomba!
Tylko jaką trawę Ty tam widzisz na tym zdjęciu?
Mały ogród Kasi 22:52, 14 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
dzięki Ewelina za głos. Brzóz nie będzie, bo zrozumiałam motywy eMail a są całkiem nie ogrodowe i nie forumowe i bynajmniej nie smolenskie Z brzoza łącza się pewne trudne sprawy i nie będę o nich tutaj pisać .

Być może czerwony zakatek nie wygląda na tle tego płotu, ale płot wkrótce wyjasnieje . I jeszcze coś -takie kiszenie jednego tematu ( zupełnie do mnie nie podobne) czasem jest dobre- doszłam do wniosku że nie chcę w tym miejscu formalnych kul jak umbry, ale bardziej swobodne korony. Będzie dobrze

Jestem za tym żeby bylo mniej formalnie Ale już nie za pissardi w takiej ilości i taką ilością bordowego w jednym miejscu ... Wersja nr 1 jest ok czyli 1szt Pissardi czy Nigry dla przełamania zieleni reszta drzew zielonych.
Brzozy bylyby idealne ... ale wiem ... doczytałam
Może poszperaj jeszcze w klonach - jest sporo odmian!
Mnie bardzo podoba się też ambrowiec
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:38, 14 wrz 2015

Do góry
Widać, że ogród nie ucierpiał podczas Twojej nieobecności Soczysta zieleń trawy bije po oczach
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 14 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
ups .czyli przód z tyłem pomylilam .A to całkiem inna historia Czyli trawy wyzsze jak najbardziej w miejscu narysowanych róż i moga tez być kule na pniu ale posadzone głębiej w lawendzie na tle traw . Kule najładniejsze byłby chyba cisowe nawiązujące do iglakow po prawej.
I bez róż tym razem

... to raczej ja kiepsko wyjasniłam ... ale juz wszystko wiadomo ... i do traw się przychylam
Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:30, 14 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To śmiało możesz kupować, sprawdzona, piękna odmiana - będziesz na pewno zadowolona.

Ja też głównie w czosnki poszłam: główkowate, giganty, mount everest, purple sensation, a oprócz tego narcyzy i hiacynty.
Z zeszłego roku mam trochę krokusów.
Z tulipanów tylko jedna odmiana - wykopywanie cebul u mnie nie wchodzi w grę, a fakt, że one nie powtarzają kwitnienia w kolejnych latach skutecznie mnie zniechęcił.

Wiesz ... u mnie to pierwszy taki sezon, gdzie od razu zaczyna się wszystko ... i cebulowe też ... pierwszy raz w życiu będę je sadzić ... zobaczymy
Także mam czosnki (olbrzymich nie mam a dla purple sensation nie mogę jakoś znaleźć miejsca)i krokusy, szafirki i tulipany ... a i jeszcze irysy
Tu ma być ogród :) 22:22, 14 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Zdjecia po wakacyjne ogrodu super, ja nie widze zadnych strat

I ja nie widzę
Jest super
Ale na więcej zdjęc się nie pogniewam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 14 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Jeśli chodzi o RH to bardzo podoba mi się Nowa Zembla
Czosnków mam sporo ... bo oprócz tego, że ja kupiłam to i ... eM kupił i ... koleżanka ...

PS Mam nadzieję, że wypoczęłaś, naładowałaś akumulatory i teraz będziesz działać ze zdwojoną siłą

To śmiało możesz kupować, sprawdzona, piękna odmiana - będziesz na pewno zadowolona.

Ja też głównie w czosnki poszłam: główkowate, giganty, mount everest, purple sensation, a oprócz tego narcyzy i hiacynty.
Z zeszłego roku mam trochę krokusów.
Z tulipanów tylko jedna odmiana - wykopywanie cebul u mnie nie wchodzi w grę, a fakt, że one nie powtarzają kwitnienia w kolejnych latach skutecznie mnie zniechęcił.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies