Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 11:18, 11 sie 2019

Do góry
Hortka Little Lime choć coraz bardziej wydaje mi się że to zwykła Limka

Moja działka na Dębowym Lesie 11:18, 11 sie 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, przyszłam do Ciebie za rojnikami. A tu tyle innych cudowności. Bardzo ładnie u Ciebie. jak zawsze.
A kocica piękna. Chyba ta ostnica ją po nosku mile łaskocze. Taką ma zabawę.

Basiu, ciesze się,ze do mnie zajrzalas.Czy za rojnikami, czy tez nie.
Dziękuję z a te pozytywne , mile słowa,One zawsze wspywaja motywująco

Ogród bez reguł 11:17, 11 sie 2019

Do góry
Na dno dałam zrębki, potem mniej dojrzały kompost, ziemia liściowa, zrębki, kompost już prawie gotowy, ziemia liściowa. Gnojówki z pokrzywy co tydzień, przerzucanie, nawilżanie. 1,5 m-ca się toto przegryzało. Zaczęłam obsadzać w połowie czerwca. A dzisiaj jest tak:

Na tym ostatnim zdjęciu widać, jaka lampa. Dlatego chodzę i kombinuję, gdzie jakie drzewa sadzić, żeby choć trochę zacienić. Ot, ironia losu - taka Zana, albo Iza - Ursa chodzą i szukają słonecznej rabaty
Kwiaty we włosach 11:16, 11 sie 2019

Do góry

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:12, 11 sie 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
To moje Little Lime dwuletnie.
Jedna dopiero zakwitła

Asiu ja też mam Little Lime ale jak patrzę na Twoje to się zastanawiam czy ta moja to faktycznie Little Lime
Jest zupełnie inna niż u Ciebie

idę cyknąć fotkę ,jak znajdziesz chwilkę to zajrzyj do mnie
Kwiaty we włosach 11:10, 11 sie 2019

Do góry
Iza dzięki, byłam u Ciebie niedawno i podziwiałam letnie krajobrazy.
U nas dziś zapowiada się na upał, już jest gorąco.
Walczę z chwastami,przycinam byliny, iglaki.
Pokażcie jak macie New Dawn, bo chyba ją wykopię, raz kwitła i to słabo.

Moja działka na Dębowym Lesie 11:09, 11 sie 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu moc kolorów u Ciebie
pozdrawiam wieczorowo

Madziu witaj!
Dziękuje.Lubie różne kolorki
Pozdrawiam niedzielnie

Ogród bez reguł 11:07, 11 sie 2019

Do góry
A moje ostatnie dziecko (czyt. najmłodsze) powstało w tym roku. Wzięło się z tęsknoty za cieniem. Niestety, przez większość dnia jest tam żarówa. Ściana drzew, która rzeczywiście robi piękne tło, to ściana północno - wschodnia. Rzuca cień max do 10 rano. Od strony bylejakiego przerzedzonego żywopłotu nie ma żadnej przesłony. Dopiero od strony rodziców w rogu pojawia się metasekwoja i czereśnia. I pod tym zgrabnym żywopłotem po paru porannych godzinach słońca pojawia się cień - najpierw delikatny, świetlisty, ażurowy, potem jest coraz lepiej. Ale cóż, kiedyś była to droga dla samochodów - utwardzona glina, drobne kamyki - ubite to na beton. Jedynym rozwiązaniem było wyrzucenie togo wszystkiego. Zrobić dół, na dobre 50 cm głęboki i czymś go wypełnić. Czymś najlepszym...
Rozwiązanie znalazłam u Anuli - Zany. Ona też wykopała dół - fakt, ona ma piasek, ja glinę, ale metoda skuteczna taka sama. I zrobiła - za światłą radą Toszki - kompostownik.

Blaski i cienie nowego życia 10:59, 11 sie 2019

Do góry

Takiej zieleni trawnika u mnie nie uświadczysz. Edenki szaleją w tym roku.
Blaski i cienie nowego życia 10:57, 11 sie 2019

Do góry
Nawet róża miniaturowa jest śliczna

I liliowce

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:56, 11 sie 2019

Do góry
Danusiu, nie mogę się zdecydować, proszę cię pomóż.

Przed płotem, wymyśliłam sobie rabatę żwirową, która ma się łączyć ze żwirowym podjazdem.

Przede wszystkim co myślisz o planowanych roślinach, czy możesz mi zasugerować też kształt tej rabaty? Kształt mają wytyczać berberysy Admiration. Czy zrobić linię prostą, czy tak jak na zdjęciach lekko po łuku, czy linia prosta pod kątem?

W planie posadzić chcę: pod płotem rozplenice Hamlen (mam 4 szt.), z przodu berberysy Admiration (mam 13 szt.) a pomiędzy lawendę (mam 10 szt.), wszystko będzie wysypane kamieniem jak podjazd.

Jako coś wyższego chcę dać trzmielinę na pniu, takim oto okazem dysponuję

i tu pojawia się mój problem, gdzie ją posadzić? Na środku przęsła, czy z boku?

Na widocznej kratce (będzie ładnie pomalowana) chciałabym dać dwie sztuki białego powojnika.

Wymiary rabaty:

Czy możesz też mi doradzić ile sztuk i w jakiej odległości posadzić berberysy - chciałabym, żeby to były kulki, nie chcę z nich robić żywopłociku, i ile lawendy posadzić? mam 10 szt.

Gdybyś miała chwilkę i mogła mi coś "szkryfnąć" byłoby super.
Ogród bez reguł 10:53, 11 sie 2019

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 10:51, 11 sie 2019

Do góry
Chwila dla róż się zaczyna u mnie

Chopin nieujarzmiony to jest róża która potrzebuje jakiś obręczy dekoracyjnych bo w każdym kwitnieniu u mnie jest zachwycająca

Edenki w początkach kwitnienia, podlewałam je w lipcu non stop

W samym słońcu 10:51, 11 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Asiu, dodaje zdj,ale potem usunę ( wiem, że na forum zdjęcia o szerszym kadrze są też potrzebne prG projektowaniu) jak będzie potrzeba to jeszcze wrzucę

Zdjęcie jest z czerwca

Fastigaty mogą tu być, ale żywopłot uważam za konieczny.
Sama opierałam się przez kilka lat, ale dziewczyny z Toszkaą na czele mnie przekonały. On nadaje tło i ramę ogrodowi.
A Twój sąsiad tez go nie obsadził, wiec tym bardziej musisz mieć żywopłot.

Graby maja jeszcze inne odmiany, np Frans Fontaine. U mnie rośnie na skarpie i jest bardziej frywolny.
Mogę Ci jeszcze podsunąć doorenboosy, choć zastanawiam się, czy na pewno za szklarnią powinnaś mieć drzewa.

Jaka będzie ich rola? Zacienić szklarnię?
Ogród bez reguł 10:50, 11 sie 2019

Do góry

Wzgórze chaosu 10:48, 11 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Zmobilizowałam się i robię dokumentację sezonu. Zdjęcia kwitnącej lawendy oczywiście lipcowe A dzisiaj wygląda tak Mocno przycięta ma mnóstwo nowych przyrostów, kilka z nich pewnie zakwitnie. Niestety nigdy nie mam spektakularnego drugiego kwitnienia, ponieważ tak mi żal ścinać lawendę, że czekam aż mocno zaczyna przekwitać i dopiero sekator w dłoń

również obecnie jest imponująca
Ogród bez reguł 10:45, 11 sie 2019

Do góry
Wykopki się skończyły. Do głosu doszło zmęczenie materiału - przez połowę lipca nie robiłam nic. Tzn. sprzątnęłam okolicę (przesunęłam różne takie w inne miejsce), podlewałam, siedziałam, gapiłam się i w głowie lęgło się pytanie - CO DALEJ? To już koniec?!? bez kopania?!? no jak to...

A na środku tyyyle miejsca...
Ogród bez reguł 10:38, 11 sie 2019

Do góry
A tutaj moje trofea

W użyciu były widły (się wygły), był łom, młot żelazny jak od Krasnoludów z Morii, nawet pojawiły się plany wezwania na pomoc młota pneumatycznego przy wyjątkowo okazałej bule cementowo - betonowej - ale daliśmy radę! Mój Tato, eM kochany i ja - ekipa na wszystkie wykopki!
Niestety, sprzęt ciężki nie zmieściłby się przez ten niski wjazd w murze granicznym (wąskie gardło bramy też nie bez znaczenia). Pozostała siła mięśni - wystaczyła
Ogród bez reguł 10:28, 11 sie 2019

Do góry
W maju 2018 z dnia na dzień przyszły afrykańskie upały. Apetyt na kolejną rabatę rósł, ale już nie było czasu, by zrobić to po "bożemu", z wysianiem poplonu. Mogłoby się okazać, że nie ma co sadzić...
Zaczęłam kopanie. Darń, gruz, kopanie dobroci, sadzenie. Darń, gruz, kopanie, dobroci, sadzenie. I tak da capo al fine - do końca czerwca.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:01, 11 sie 2019

Do góry
I limki właściwe ... mam nadzieję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies