Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 07:14, 26 sie 2016

Do góry
Kup dobrą ziemie do sadzenia, pod drzewko połóż hydrobox, zgromadzi trochę wody i potem odda świerkom. Albo żel zatrzymujący wodę. Wyściółkuj korą, skoszoną trawą, czymkolwiek co ochroni glebę przed parowaniem. Szukaj liści, poproś sąsiadów o worki skoszonej trawy.
Cis - Taxus 07:12, 26 sie 2016

Do góry
Nie, te pajęczyny to nie przędziorek.

Moim zdaniem jest za głęboko posadzony i kamienie dopełniają dzieła.
Popraw mu warunki glebowe, sprawdź głębokość sadzenia, jeśli jest prawidłowe, to wyściółkuj kompostem a nie kamieniami, podlewaj systematycznie. Na tyle cackania się i oprysków on nie tak powinien wyglądać.

A może włąśnie za dużo tej chemi a za mało dobrych warunków siedliskowych, bo w tych kamieniach to dobrze nie ma.
Przycinanie - cięcie tui 07:08, 26 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Czy ktoś z Was przycinał kiedykolwiek sosnę aby zgęstniała ??? Czy teraz jeszcze mogłabym ?
Czy wiosną odłamać tylko nowe przyrosty?

Proszę o radę plissss

Nie - teraz nie.
Sosny aby zgęstniały przycina się w fazie "ołówka" - wtedy skracasz te proste pędy jeszcze bez igieł o połowę lub nawet więcej, a nawet możesz wyłąmywać. Wszystko zalezy od tego jaki kształt drzewka chcesz uzyskać.

Chyba że chcesz całe gałęzie wyciąć do pnia to wycinaj. Pokaż zdjęcie.

Polecam watek Bogusława https://www.ogrodowisko.pl/watek/167-ogrod-boguslawa
Świerk kłujący - Picea pungens 07:05, 26 sie 2016

Do góry
RadekM napisał(a)
Witam

Po przesadzeniu w kwietniu świerka kłującego, po dwóch miesiącach zauważyłem że zaczyna przysychać i nie wypuszcza nowych przyrostów. Pąki sie pojawiły ale są brązowe. Proszę o pomoc i poradę jak uratować ...?

Ma bardzo złe warunki, wygląda jakby rósł na wydmach nadmorskich, opiel wokół, podsyp kompostu kwaśnego wokół, zrób jakby misę, żeby woda z opadów gromadziła się w strefie korzeni, ale o gromadzeniu wody w glebie to nie ma mowy, bo raczej tu susza totalna jest i to jest głównym powodem złego stanu drzewka.

On jest zasuszony. Zadbaj o niego, wyściółkuj przynajmniej korą. I podlewaj. Gdybyś to robił latem, nie tak by wyglądał dziś.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:02, 26 sie 2016

Do góry
Dać mu spokój, jedynie zadbać aby się przyjął, nie zalewać, ale nie zasuszać. Po posadzeniu podlać obficie, aby ziemia oblepiła korzenie.

Miejsce pod rantem dachu nie jest idealne, śnieg z dachu może na niego spadać i złamać. Poza tym skoro deszcze nie dociera to i warunki glebowe nie są dobre, pod dachem to jedynie pył jest.

Nawodnić teren przy drzewku i nieco dalej bo na bank nie będzie mu tam dobrze.
Moja rada - przesadzić albo pokazać zdjęcie jak jest usytuowany.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:56, 26 sie 2016

Do góry
Tak, Jazzy ma rację, koszenie co dwa tygodnie to zbyt duże odstępy, należy kosić co najmniej co tydzień. Nie chodzi o to, że nie mają co do roboty, tylko trawnik wymaga tak częstego koszenia.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 06:53, 26 sie 2016

Do góry
Joaska napisał(a)

No dałam więcej ale wiesz jakość moich zdjęć jest koszmarna ....nie umiem cykać fotek, musi do mnie przyjechać Aga - Admete z aparatem

Nie jestem co prawda Admete, ale chętnie zrobię zdjęcia
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 06:51, 26 sie 2016

Do góry
W roku 2011 jako pierwsza wpisałaś się do działu metamorfozy zdaniem: "Kiedy ja moje metamorfozy bedę mogłą tutaj zamieszczać "

i masz...a więc pokazuj zmianę jako motor do działania i przykład dla innych Zapraszam, bo pięknie masz.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:18, 25 sie 2016

Do góry
iwona1980 napisał(a)
Witam
Jestem tutaj nowa, chciałabym mieć piękny ogród. Bardzo proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty.
Na kartce zrobiłam szkic rabaty, to co już jest posadzone, mam nadzieję, że uda mi się wstawić zdjęcie.
1. Hortensja bukietowa lamelaight
2. Rododendron
3. Żywotnik zachodnim (żółty kolor)
Z przodu na obwodce są hosty. Bardzo proszę O porady co posadzić.
Z prawej strony rabaty stoi pergola, a z lewej ta rabata ma być połączona z następną rabata. Chcę posadzić rośliny dookoła placu przed domem, a w środku jakieś dwa drzewka.
Pozdrawiam Iwona

Może takie coś, bierz pod uwagę tylko kolorowe oznaczenia

zielone - hortensje
żółte - Hakonechloa macra All Gold
niebieskie - miskant 'Morning Light'
zielone na obwódce - mogą być małe hosty lub żurawki

Wariant 2

zielone - forma pienna iglasta (cyprysik) lub miłorząb Mariken
szare - miskant Garcillimus (wysoki)
krzyzyki zielone - Hakone zielone lub Carex jakiś zielony
Krzyzyki fioletowe - żurawki ładne
żółte - żurawki lub coś innego lub obwódka formowana z trzmieliny żółtej

System automatycznego nawadniania 23:02, 25 sie 2016

Do góry
jason napisał(a)
Rzuci ktoś na to okiem?

Po analizie na chłodno znalazłem dwa miejsca gdzie leje tylko jeden zraszacz (zaznaczyłem na zielono):

Czy jest coś jeszcze?

Zraszacz 1 przesunąć w lewo, pod nr 2 dołożyć jeszcze jeden.

Jeśli chodzi o ilość zraszaczy w sekcji - nie może wydatek wody przekraczać 80% źródła, czyli 100% to jest 43 l/min, 80% to jest 34 l/min.
Jeśli chcesz podłączyć 10 zraszaczy o jednakowym kącie, to wydatek wody jednego zraszacza nie może przekroczyć 3,4 l/min.

Rurę sekcyjną spokojnie możesz położyć 25 mm, do zraszaczy 20-tka, a zasilenie sekcji od zaworu do sekcyjnej 25-tki - rurę 32.

Reszta - tok myślenia, jak na amatora - super prawidłowy.

Brązowienie iglaków 21:19, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Daj link do Mazana, niech postawi diagnozę.

Już wysyłam
Brązowienie iglaków 20:20, 25 sie 2016

Do góry
Daj link do Mazana, niech postawi diagnozę.
Wydmuchrzyca piaskowa 20:12, 25 sie 2016

Do góry
To bardzo ekspansywna trawa, rozłazi się przy pomocy "czołgających" kłączy (jak to określa Wikipedia). Moim zdaniem wylezie i rozlezie się z każdego kubła i pokona każdą barierę.
System automatycznego nawadniania 20:12, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ile tam masz zaplanowane sekcji, jaki wydatek źródła wody, jaka rura zasilająca?
Jakie są wymiary działki?

Dziękuję bardzo.
Zaplanowane były trzy sekcje po 6 zraszaczy - 2, 3 zraszacze trzeba będzie jeszcze dołożyć, żeby pokryć dwa miejsca które są polewane przez jeden zraszacz, więc będą trzy sekcje po maksymalnie 7 zraszaczy. Dodatkowo dwie sekcje na linie kroplujące, ale myślę, że to tutaj nie ma teraz znaczenia.
Rura zasilająca wychodząca z budynku to 20mm. Rurę sekcyjną chciałem położyć 32mm i 25mm do zraszaczy.
Ciśnienie statyczne: 4.7bar.
Wydatek źródła wody: 2.6m3/h.
Szerokość działki: 12.2m, Długość: 20.8m, Długość do tarasu: 13m, Szerokość domu: 7.2m. Opaska żwirowa: 0.5m.

Wrzucałem nie przez forum ponieważ musiałbym to dość mocno przeskalować i mało co byłoby widać, ale następnym razem postaram się to jakoś zrobić

Co do tego kawałka na rogu tarasu to był on dość problematyczny, dlatego położyłem zraszacz trochę niżej, ale jakoś go nawodnie, ew. nie dam tam trawy.

zecik,
Dzięki wielkie, kalkulator i radę, na pewno się przyda.
Brązowienie iglaków 19:48, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ren, nic innego mi nie przychodzi do głowy jak fytoftoroza, bo pojedycze pędy zamierają. Nie wiem, chyba do takiej diagnozy to trzeba widzieć to na żywo.

Rozumiem wieczorem wstawię dodatkowe zdjęcia.
Ogród w skali mikro cz.II 19:40, 25 sie 2016

Do góry
Swoją drogą meble (Mniam) super donica dobrana
Ogród w skali mikro cz.II 19:39, 25 sie 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Podsumowanie kwestii oczka

....wykończone płytkami a la kamiennymi..jak po lewej...forma prostokætna zakopana w ziemi jak u göry pośrodku...długi prostokąt - jak po prawej..ale bez żwirku na dnie- trudności w czyszczeniu - połączenie z resztą ogrodu- tak jak na dole..obrzeże a oobok trawnik na tym samym poziomie

Co myślicie ??

Tylko musiałam polikwidować zdjęcia nie Twoje bo nie wolno. Ale nic to:0 Tzw kastra budowlana może być, ale musi być czarna, biała odpada.

Ale można jej dno pokryć kamieniami, też czarnymi, nie będzie glonów tak widać i brudu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:36, 25 sie 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Pod wpływem Ogrodowiska postanowiłam zmienić swoją frontową rabatkę na narożniku domu ,ale nie wiem jak Bardzo proszę o pomoc.

Chciałabym żeby była ładna długi czas w roku, nowoczesna, ale niezbyt minimalistyczna. Wokół mam wiele drzew( mieszkam pod lasem)tj sosen i brzóz.
Maślałam, żeby wysadzić różę Golden Celebration ,która tu rosnie teraz i mnie wkurza bo strasznie wielki krzaczor się z niej zrobił i zabił częściowo lawendę a posadzić np. miskanta Morning Light. Lawendę chciałabym zostawić bo to jedno z niewielu miejsc w moim ogrodzie gdzie jest cały dzień słońce( południowy-zachód)i dobrze tu rośnie.Co do takiego zestawu może jeszcze pasować?
Na poniższych zdjęciach widać rabatke z obu stron narożnika domu

W lawendzie pasuje coś żółtego na pniu, w wielu ogrodach doradzałam trzmielinę żółtą na pniu i sprawdziła się, mogą być 3 sztuki, lub miłorzęby Mariken, lub inna forma pienna żółta. Ożywi siność lawendy i jej brzydki i smutny wygląd zimą.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 19:27, 25 sie 2016

Do góry
Przy rabatach bez obrzeża robisz jak chcesz i jak ci pozwoli gleba. Jeśli gleba ciężka, gliniasta i przycięta darń to prawdziwe "kobyły" że wyrywa się wielki kawał ciężkiej darni - to wtedy pod kątem, skraca to ten kawał.

A jeśli trawniczek delikatniutki to na pionowo tniesz i wybierasz leciutko.

Jak widzisz praktyka czyni mistrza i tylko u nas takie misterne porady otrzymasz. Wszak to tutaj po raz pierwszy pojawiła się instrukcja kantowania I takoż przyrząd do tego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies