Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 22:31, 21 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
dziękuję, tak zrobię.
A w jakiej odległości od świerków i jeden od drugiego powinnam sadzić Rh?

To pewnie zależy od tego jakie rh. U mnie będą Cunnigham's White, sprawdzę jak jest w projekcie i dam Ci znać.
Tu ma być ogród :) 19:50, 21 paź 2014

Do góry
dziękuję, tak zrobię.
A w jakiej odległości od świerków i jeden od drugiego powinnam sadzić Rh?
Tu ma być ogród :) 10:16, 21 paź 2014

Do góry
doradźcie, gdzie wsadzić świerki serbskie.
Mam krawędź działki o długości 31 m, chcę posadzić 3 gatunki, tak po około 10 m każdego, jednym z nich jest świerk serbski, pozostałe dwa to jakieś tuje w żółtych odcieniach.
W narożniku chciałam posadzić rhododendrony (1), kalmie (2), pierisy (3), wrzosy, wrzośce z dodatkiem jakichś traw.
I teraz pytanie, czy to dobry pomysł za tymi roślinami posadzić świerki serbskie, czy lepiej te żółte tuje.
Dodaję, że ważne jest dla mnie osłonięcie się od sąsiada, jak widać po roślinach u niego za płotem nie ma szans, że tam powstanie wysoki szpaler roślin, więc ja muszę sobie taki stworzyć, który równocześnie będzie tłem dla roślin niższych rozmiarów.
Proszę o propozycję kolejności tuj i świerków na tej krawędzi działki.

A tutaj zdjęcie z widokiem całej krawędzi działki, która ma być obsadzona.
Tu ma być ogród :) 22:25, 20 paź 2014

Do góry
dzięki Selly za miłe słowa ciekawe czy na wiosnę znów mi się coś nie odmieni i czy nie będę czegoś przesadzać
Anias wymiary działki to 51x31m także pole do popisu jest.
Kamila na tej rabacie myślę o jakichś kulistych formach, cis lub bukszpan, na środku drzewko albo wiąz Geisha albo proponowany przez Ciebie miłorząb, tylko nie wiem czy Mariken czy Troll, do wiosny jest czas na decyzje, bo teraz to ja już poza sadzeniem cebul nic nie planuję.
Madeline28, przejrzałam Twój wątek i również będę kibicować, oczywiście zapraszam w odwiedziny do mnie, choć pewnie dopiero wiosną coś się tu będzie więcej działo, a zimowy czas zamierzam poświęcić na studiowanie Ogrodowiska i opracowanie jakiegoś planu działania
Świerk serbski - Picea omorika 20:03, 20 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
podpisuję się pod dwoma ostatnimi pytaniami, podobnie jak MagdaK mam dylemat jak daleko od płotu sadzić świerki serbskie. W rzędzie ze świerkami chcę sadzić żółte odmiany tui, tuje będą oddalone od płotu o 60 cm, a czy serby trzeba bardziej wysunąć do przodu (odległość pomiędzy poszczególnymi świerkami 120 cm), mam 30 m do obsadzenia i chcę wymieszać 3 gatunki, np. po 10 m każdego.
Interesuje mnie też czy ściółkowanie korą pod świerkami serbskimi nie będzie im szkodzić, w końcu kora zakwasza też glebę.

Świerki dalej od płotu, tuje bliżej. Zrób uskok.
Świerk serbski - Picea omorika 13:50, 20 paź 2014

Do góry
podpisuję się pod dwoma ostatnimi pytaniami, podobnie jak MagdaK mam dylemat jak daleko od płotu sadzić świerki serbskie. W rzędzie ze świerkami chcę sadzić żółte odmiany tui, tuje będą oddalone od płotu o 60 cm, a czy serby trzeba bardziej wysunąć do przodu (odległość pomiędzy poszczególnymi świerkami 120 cm), mam 30 m do obsadzenia i chcę wymieszać 3 gatunki, np. po 10 m każdego.
Interesuje mnie też czy ściółkowanie korą pod świerkami serbskimi nie będzie im szkodzić, w końcu kora zakwasza też glebę.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 12:03, 17 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no wilgotno to u mnie na pewno będą mieć.
Kamila mieszasz rodzimą ziemię z odkwaszoną?
U mnie pH między 5,0 a 5,5 i kupiliśmy już torf odkwaszony.

torf odkwaszony i ziemia w workach już czekają, gorzej, że jak zadzwoniłam zamówić, to usłyszałm, że jutro do mnie zadzwonią czy dadzą radę wykopać...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 11:26, 17 paź 2014

Do góry
no wilgotno to u mnie na pewno będą mieć.
Kamila mieszasz rodzimą ziemię z odkwaszoną?
U mnie pH między 5,0 a 5,5 i kupiliśmy już torf odkwaszony.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 11:03, 17 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
uuu... a ja podobnie mam mieć dziś dowiezione serby i jutro mamy sadzić, nie miałam pojęcia, że to może być za późno, nie pocieszyłaś mnie ;-/

widzisz, już nas pocieszają, nic sięnie martw, sadzimy
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:32, 17 paź 2014

Do góry
uuu... a ja podobnie mam mieć dziś dowiezione serby i jutro mamy sadzić, nie miałam pojęcia, że to może być za późno, nie pocieszyłaś mnie ;-/
Tu ma być ogród :) 19:52, 13 paź 2014

Do góry
i po lewej strony drzwi wejściowych, zaczątki rabaty... reszta już chyba wiosną:

Tu ma być ogród :) 19:49, 13 paź 2014

Do góry
i jeszcze jedna malutka rabatka
Tu ma być ogród :) 19:42, 13 paź 2014

Do góry
Rabata między bramą a bramką przeszła metamorfozę.
Uwzględniłam uwagi o rozsunięciu żurawek i zmianie miejsca konwalników i teraz wygląda to tak:
Tu ma być ogród :) 19:29, 13 paź 2014

Do góry
Witam,
Anias planuję właśnie, żeby na tych dwóch rabatach było kilka punktów wspólnych, ale reszta roślin będzie się różnić, choćby dlatego, że warunki słoneczne tam panujące znacznie różnią się po obu stronach.
Po prawej przez większość dnia jest cień, Po lewej prawie cały dzień słońce.
Ewalm, właśnie z tymi drzewami mam problem, chciałam klony Crimston King, ale jak zobaczyłam w szkółkach jak wyglądają ich liście o tej porze roku i dowiedziałam się, że trzeba liczyć się z chorobami to nie jestem już taka pewna tego zakupu.

Mam problem z moimi wrzosami, zaczynają mi brązowieć, czy mogę je teraz czymś opryskać i zatrzymać postęp tej choroby? Jeśli tak to jakim środkiem?

A to efekt pracy weekendowej - 70 posadzonych szmaragdów.

Trawka zasiana w ubiegła sobotę zaczyna też już powolutku się pojawiać. Pogoda na razie nam sprzyja w ciągu dnia powyżej 20 C noce też ciepłe i do tego wysoka wilgotność, a na najbliższe dni w prognozie przelotne opady i jeszcze conajmniej jeden ciepły tydzień
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:21, 12 paź 2014

Do góry
wszystko piękne: cisy, świerki, bukszpany cudne!
A ambrowiec ach... za każdym razem jak u Ciebie oglądam w galerii to coraz bardziej podoba mi się to drzewo.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 23:42, 08 paź 2014

Do góry
Kamila, ja też spod 13-tki, tyle że nie z piątku
też czekam na fotki z cisami
pozdrawiam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 11:32, 08 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jak szeroko sadziłaś tuje od siebie i od płota i ile z przodu zostaje Ci miejsca na inne rośliny?
U nas wielkościowo będą podobne jak u Ciebie, plan sadzenia 60 cm od płota i co 60 cm każda, a rabaty mam na razie szerokie na na 175 cm (bo dalej posiana trawa).
Bażyna kupiona wysyłkowo?

pamięć mam dobrą, ale krótką... sprawdzę wieczorem i Ci napiszę, przed tujami mają być limki i żurawki, jest szansa, że doczekam się widoku z wykusza takiego jaki na razie podziwiam na zdjęciach Any_art
jedyne czego jestem pewna, że rabata w tym miejscu jest węższa niż Twoja (tak do 1,5m)

bażynę kupili mi znajomi w Prószkowie koło Opola
Ogród z lustrem 10:43, 08 paź 2014

Do góry
fajnie by było mieć taki warzywniak, a sam ogród jest cudowny
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:40, 08 paź 2014

Do góry
jak szeroko sadziłaś tuje od siebie i od płota i ile z przodu zostaje Ci miejsca na inne rośliny?
U nas wielkościowo będą podobne jak u Ciebie, plan sadzenia 60 cm od płota i co 60 cm każda, a rabaty mam na razie szerokie na na 175 cm (bo dalej posiana trawa).
Bażyna kupiona wysyłkowo?
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:37, 08 paź 2014

Do góry
i jak Kamila zadowolona jesteś z cisów, jakie wrażenia z kopania miał Twój tata, dużo ludzi było kopać?
Tuje to chyba szmaragd, prawda? Miałaś kopane z gruntu?
U nas wielkie sadzenie jutro, aż 70 szt. będzie się działo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies