Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

MagdaK 17:46, 19 paź 2014

Gardenarium napisał(a)
Tak, przesadź świerki i pieniek świerka nie dalej niż 1 m, ja sadzę nawet bliżej ogrodzenia.

Danusiu, czytałam, że ktoś sadził 60 cm od ogrodzenia, czy będzie tak dobrze? Ogrodzenie mam ze zwykłej siatki wiec światło będzie, tuje i tak będą o 10 cm bliżej siatki ale nie będzie tak wielkiej różnicy między nimi. I czy jeśli zaczęłyby w przyszłości dotykać siatki to lepiej zostawić czy podciąć/skrócić gałązki?
Robertoo 08:56, 20 paź 2014

Witam
Przeczytałem cały wątek i dużo tutaj przydatnych informacji ale Proszę rozwiać moje wątpliwości odnośnie kory z drzew iglastych czy można ją stosować jako ściółka pod świerka serbskiego jeśli polecane są gleby zasadowe
lindsay80 13:50, 20 paź 2014

podpisuję się pod dwoma ostatnimi pytaniami, podobnie jak MagdaK mam dylemat jak daleko od płotu sadzić świerki serbskie. W rzędzie ze świerkami chcę sadzić żółte odmiany tui, tuje będą oddalone od płotu o 60 cm, a czy serby trzeba bardziej wysunąć do przodu (odległość pomiędzy poszczególnymi świerkami 120 cm), mam 30 m do obsadzenia i chcę wymieszać 3 gatunki, np. po 10 m każdego.
Interesuje mnie też czy ściółkowanie korą pod świerkami serbskimi nie będzie im szkodzić, w końcu kora zakwasza też glebę.
Gardenarium 20:01, 20 paź 2014

MagdaK napisał(a)

Danusiu, czytałam, że ktoś sadził 60 cm od ogrodzenia, czy będzie tak dobrze? Ogrodzenie mam ze zwykłej siatki wiec światło będzie, tuje i tak będą o 10 cm bliżej siatki ale nie będzie tak wielkiej różnicy między nimi. I czy jeśli zaczęłyby w przyszłości dotykać siatki to lepiej zostawić czy podciąć/skrócić gałązki?

Za blisko jeśli chcesz aby świerki się rozrastały bez cięcia.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:02, 20 paź 2014

Robertoo napisał(a)
Witam
Przeczytałem cały wątek i dużo tutaj przydatnych informacji ale Proszę rozwiać moje wątpliwości odnośnie kory z drzew iglastych czy można ją stosować jako ściółka pod świerka serbskiego jeśli polecane są gleby zasadowe

Kora powinna byc przekompostowana (ciemna), nie świeża i można wtedy ściółkować. Dobra kora jest potrzebna, nie taka z tartaku z wiórami

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:03, 20 paź 2014

lindsay80 napisał(a)
podpisuję się pod dwoma ostatnimi pytaniami, podobnie jak MagdaK mam dylemat jak daleko od płotu sadzić świerki serbskie. W rzędzie ze świerkami chcę sadzić żółte odmiany tui, tuje będą oddalone od płotu o 60 cm, a czy serby trzeba bardziej wysunąć do przodu (odległość pomiędzy poszczególnymi świerkami 120 cm), mam 30 m do obsadzenia i chcę wymieszać 3 gatunki, np. po 10 m każdego.
Interesuje mnie też czy ściółkowanie korą pod świerkami serbskimi nie będzie im szkodzić, w końcu kora zakwasza też glebę.

Świerki dalej od płotu, tuje bliżej. Zrób uskok.

Instagram Ogrodowiska
Robertoo 22:32, 22 paź 2014

Gardenarium napisał(a)

Kora powinna byc przekompostowana (ciemna), nie świeża i można wtedy ściółkować. Dobra kora jest potrzebna, nie taka z tartaku z wiórami

Wprawdzie mam korę z tartaku [ 2 przyczepy ] ale trzy miesiące temu dodałem mocznika , troszkę fosforu i potasu i niech się jeszcze kompostuje do wiosny bo ta w handlu to loteria i nie wiadomo co się trafi .

Chciałem jeszcze dodać ROSAHUMUS ale nie chcę przedobrzyć
ROSAHUMUS został zaplikowany pod drzewka owocowe i do warzywniaka [jak sadziłem drzewka to moczyłem również korzenie ]
FAJNE forum Pozdrawiam
niedzwiedz 20:57, 23 paź 2014

Kochani zakupiłem 12 czteroletnich świerków serbskich zgodnie z propozycją Danusi. Jeden z nich ma dwa równorzędne przewodniki. Nie zauważyłem tego przy zakupie. Rozgałęzienie jest na wyskości 1 cm nad glebą. Drzewka mają 4 lata i wysokość 70 cm. Jak to będzie wyglądać za kilka lat? Czy usunąć jeden z nich? Czy ktoś dysponuje zdjęciami tak wyglądającego drzewa?

Dzisiaj dopiero co je wsadziłem. Hodowane od początku były w doniczkach. Bryła korzeniowa jest bardzo przerośnięta. Po wyjęciu z doniczki praktycznie w ogóle nie widać ziemi i kolejne pytanie dotyczy okrycia ich przed mrozem. Jutro w nocy temperatura w Bydgoszczy ma spaść nawet poniżej 6-7 stopni. Czy tak świeżo posadzone drzewka sadzone z doniczek zabezpieczyć przed mrozem? Jeżeli tak to w jaki sposób? Po posadzeniu bardzo obficie je podlałem.
Toszka 17:09, 26 paź 2014

Mam nadzieję, że choć trochę rozluźniłeś świerkom bryłę korzeniową. Okrycie jest zbędne, jednak wyściółkowanie przekompostowaną korą ziemi wokół nich bardzo ważne. I ważne podlewanie w czasie zimy i wiosną kiedy tylko temp. będą na plusie.
Wybierz mocniejszy przewodnik i ten zostaw. Słabszy ciachnij. Jednak lepiej by było to zrobić na wiosnę.
niedzwiedz 17:43, 26 paź 2014

Toszka napisał(a)
Mam nadzieję, że choć trochę rozluźniłeś świerkom bryłę korzeniową. Okrycie jest zbędne, jednak wyściółkowanie przekompostowaną korą ziemi wokół nich bardzo ważne. I ważne podlewanie w czasie zimy i wiosną kiedy tylko temp. będą na plusie.
Wybierz mocniejszy przewodnik i ten zostaw. Słabszy ciachnij. Jednak lepiej by było to zrobić na wiosnę.

Bryły niestety nie rozluźniłem , wyściółkowałem na razie darnią z trawy bez ziemi, a tym drugim przewodnikiem zajmę się w takim razie na wiosnę. Czy łatwo można kupić przekompstowaną korę? Jakoś będąc wielokrotnie w marketach ogrodniczych typu Obi, Castorama nigdy nic takiego nie wpadło mi w oko. Pojadę jeszcze raz i sprawdzę. Dzięki za pomoc.