Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Cały rok w ogrodzie 12:21, 07 kwi 2011

Do góry
Na taki widok gębusia uśmiecha mi się od ucha do ucha , czy to magnolia z Twojego ogrodu ?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:38, 05 kwi 2011

Do góry
No, na reszcie skończyłem sadzenie - lista
4 żurawki georgia beach
5 żurawek bordo - nie było nazwy
3 hiacynty
2 bluszcze
modrzew japoński
2 derenie na pniu
róża angielska biała
2 powojniki - nigretanka i bałtyk
4 wrzośce
hortensja
magnolia
2 sasanki
2 hosty
Nóż do obrzeży fiskarsa - super to wygląda po cięciu - już próbowałem
Tak wyglądały przed sadzeniem

Teraz wróciłem z sadzenia, nie posadziłem magnolii, bo nie będzie u mnie, derenie nie wiem gdzie dać, ale raczej do donic. na razie umieściłem wrzośce pod dereniem., wszystko w doniczkach
Teraz kilka zdjęć

Niestety żurawek citronelle nie było, więc wziąłem te

Musiałem je nieźle pociachać, bo niektóre liście były zmrożone, ale złe nie są
Tutaj dwa clematisy, pomiędzy nimi róża angielska

Tutaj zdjęcie wejścia do domu(równocześnie balkonu)
Cały rok w ogrodzie 13:00, 04 kwi 2011

Do góry
Najwcześniejsze prymulki

Magnolia lada moment zakwitnie,

Na skalniaczku

Próby ogrodowe 13:46, 03 kwi 2011

Do góry
Tak, nawet kupiłam malucha miłorzębowego - odmiana Saratoga (bo to chłopak i nie urośnie wielgachny) Ale w tym kółku potrzebuję czegoś zimozielonego, żeby ludzie mi w okna nie zagladali (czy już pisałam, że nie lubię firan? )

Może jeszcze raz szybko napiszę, co już mam - wszystko małe:
drzewka:
- miłorząb Saratoga
- migdałek szczepiony
- wierzba Iwa szczepiona
- głóg dwuszyjkowy szczepiony (?)
- tulipanowiec

krzewy:
- ketmia
- krzewuszka
- jaśminowiec
- 2 azalie
- 2 maleńkie rododendrony
- magnolia o białych gwieździstych kwiatach
- budleja
- dereń elegantissima

pnącza:
- wiciokrzewy
- rdest auberta
- winorośl
- róża pnąca sympathie

W ogrodzie już rosną:
- brabanty
- brzózka samosiejka
- modrzew
- 2 sosenki samosiejki
- trochę cyprysików

I będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś pomoże mi je poukładać w ogrodzie

P.S. A teraz jak to pogodzić z płytami chodnikowymi w trawie? Może z płyt to skomponować? (Chociaż kwadratowe płyty i łuk nie bardzo się mają do siebie...)
Próby ogrodowe 09:06, 01 kwi 2011

Do góry
Witam, jestem mieszkanką świeżo postawionego domu i całkiem zieloną (pod względem doświadczenia) właścicielką pobudowlanego pobojowiska, z którego chciałabym zrobić ogród. Z powodu braku finansów nawet dom nie jest jeszcze wykończony, co oznacza mozolne budowanie ogrodu z małych roślin - ale przecież i tak się przecież da
Pole do popisu jest niewielkie - ale jest i chciałabym popełnić jak najmniej błędów z Waszą pomocą
Oto, jak wygląda nasza działka:

Jak widać, nie ma na niej praktycznie nic poza brabantami (zielone kropki), brzózką samosiejką (czarny x), modrzewiem (czarna choinka) oraz naturalną górką (jasnozielony owal), z której chciałabym zrobić skalniak (sukulenty, opuncje, yucca). Działka jest narożna, ogrodzenie ażurowe i chciałabym przy ogrodzeniu gęste nasadzenie, coby ukryć się przed wścibskimi (stąd brabanty).

Mam tez duży - ok 40m - taras, którego spora część zajmuje wykusz o dużym (ca 85%) przeszkleniu. W przyszłości planuję wymurować narożne donice - zaznaczone na czerwono.

Po lewej stronie na ogrodzeniu zaznaczyłam furtkę "letnią" - jest ona dokładnie naprzeciwko kuchennego wyjścia na taras, więc chciałabym na linii je łączącej - czyli mniej więcej w przecięciu tych dwóch białych pasów z wymiarami - utworzyć niedużą wyspę z zimozielonym dużym obiektem, który skutecznie zasłoni kuchnię.

Wiem, że ogród projektuje się bryłami, ale ja kompletnie nie potrafię - tym bardziej, że mam manię kupowania roślin "bo chcę je mieć" i "bo mi sie podobają". No i teraz troszkę zaszalałam i nie bardzo wiem, co gdzie. Więc proszę o pomoc

Edit: Zapomniałam wypisać, jakie mam rośliny - dwie duże azalie, dwa małe rododendrony, wierzba iwa, głóg dwuszyjkowy, miłorząb,judaszowiec, magnolia o białych gwieździstych kwiatach, tulipanowiec, budleja, wiciokrzewy, rdest auberta, winorośl, berberysy, dereń elegantissima, róża pnąca sympathie (na przedogródek - ta jako jedyna została kupiona z miejscem przeznaczenia...)
Marzę o hortensjach i bambusach. Na taras wystawiam, canny, oleandry, bugenwillę, aloesy, kaktusy.

Aha - trawnik jest jeszcze nie założony - czy na razie powinnam wszystkie rośliny wsadzić w donice i jesienią wsadzić na miejsce przeznaczenia czy najpierw wsadzić rośliny a potem się martwić trawnikiem? Ścieżki wokół domu i w ogrodzie mają być ze starych płyt chodnikowych rzuconych luźno na trawę.

Wiem, że chaos, że zaczynam ogród "od końca: bo kupuję rośliny nie mając trawnika. Ale jestem "blokersem" i chyba trochę zachłysnęłam się ta przestrzenią..

Edit2: Mam jeszcze oczar pośredni, krzewuszkę, jaśminowiec i ketmię...
Czysta, ogrodowa karta Rafała 21:41, 27 mar 2011

Do góry
Gdybyś sadził magnolię, to jestem za. Ona lubi lekko kwaśną glebę. Trzeba wykopać dół i zaprawić odpowiednią mieszanką. Nie sadź za głęboko, bo magnolia nie lubi przysypania korzeni mocnego.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:37, 26 mar 2011

Do góry
sama się zdziwiłam, bo zawsze powtarzają, a tu 3 x zakwitła, nazywa się magnolia Ann)
Mój kawałek raju 20:05, 26 mar 2011

Do góry
No i już jestem) zmęczona, ale zadowolona ,że coś się zaczęło robić w starym ogrodzie. Przywitały mnie przebiśniegi, krokusy i ciemierniki, czym moglam osłaniałam krzewy,żeby nie połamać, bo pilarz zaczął ścinanie starej wiśni, potem pod piłę poszła śliwa renkloda, winogrona, i przycinanie starej b. wysokiej przedwojennej gruszy, jak ściął wiśnie, to się poryczałam(

I tak ucierpiała magnolia Linei i magnolia Elizabeth, ciężkie gałęzie je uszkodziły(
a tu wychodzą zimowity przy starej gruszy
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 00:01, 25 mar 2011

Do góry
U nas magnolia w normalnej rośnie i kwitnie nawet powtarza kwitnienie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:56, 23 mar 2011

Do góry
Nie, glebę zakwasza np siarczan amonu i są specjalne nawozy do roslin kwasolubnych.
Ja jednak mówię o tym, że w dól jak będzie Bogda przesadzała to powinna dać dobrą glebę o odczynie lekko kwaśnym. Jak wsadzi w byle jaki grunt, to nie będzie rosła i nawet może się nie przyjąć, a jak w puch i to dobry - to będzie rosła jak na drożdżach.

ważna sprawa: magnolia nie lubi zbyt głebokiego sadzenia, musimy o tym pamiętać.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:00, 23 mar 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
A jak to jest z przesadzaniem magnolii?znoszą czy nie bardzo?

Magnolia nie lubi przesadzania Trzeba z tym uważać, tylko jeśli musisz. Ziemia lekko kwaśna.
Pogaduchy skowronków 08:09, 21 mar 2011

Do góry
Witaj Danusiu piękna ta magnolia!
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:17, 19 mar 2011

Do góry
generalnie magnolia nie lubi cięcia - potwierdzam . ale możesz to robić . wtedy tylko marniej kwitnie
Moje ustronie 14:04, 16 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
piękne masz kwiaty i krzewy Grażynko, widać,że ogród Cię relaksuje) magnolia to?

Magnolię mam olbrzymią niw mam jej na dysku tylko na wolnych zdjęciach. Trochę poczekam i zrobię zdjęcie i wkleję.
Moje ustronie 23:18, 15 mar 2011

Do góry
piękne masz kwiaty i krzewy Grażynko, widać,że ogród Cię relaksuje) magnolia to?
Raczkujący ogród Iwony 13:09, 06 mar 2011

Do góry
Bratki stokrotki i prymulki....na progu wiosny jak najbardziej a potem powoli wymyślimy coś bardziej "stałego"
możesz na nas liczyć Iwonko
A co powiesz na róże?
królowa musi się jakaś znaleźć u Ciebie
a świta sama się znajdzie
Ten romb to dla mnie idealne miejsce na drzewo...nie musi być wielkie
ale taki pojedynczy akcent zwracający uwagę Twoją i gości...magnolia?
Kolorowe liście 16:28, 18 lut 2011

Do góry
Vitis - winorośl (typuję, że jest to Vitis vinifera "Purpurea")

Magnolia jesienią

Cercidiphyllum japonicum - grujecznik japoński wiosną

Fagus - buk

Euonymus japonicus "Bravo"
Sosnowo 18:06, 12 lut 2011

Do góry
Ceny podobne. U mnie zawsze powinny iść ilości hurtowe, stąd szukam sposobu jakby tu tanio coś posadzić Mam skromne jakieś doświadczenie w rozmnażaniu (żurawki, jałowce,krzewuszki, derenie, cis), natomiast chylę czoła przed moja teściową, dzięki której obsadziłam część ogrodzenia 260 sztukami tuj oraz wejście zdobi przepiękna magnolia .Rozmnażanie zdecydowanie ma sens
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:40, 06 lut 2011

Do góry
Warzywniki otoczyłabym bukszpanem, na murze dalsze drzewa,chyba Magnolia grandiflora (moja nie przezimowała)

Mój kawałek raju 23:04, 04 lut 2011

Do góry
moja magnolia" Ann",kwitła mi w tamtym roku 3 x) a to jej pączek z trzeciego kwitnienia)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies