Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród pod lasem 12:13, 27 sie 2019

Do góry
Mam jeszcze trochę ,ale nie będę was zanudzać.Ciagle to samo focę bo nic się ostatnio u mnie nie zmienia.
Może jeszcze tylko przedogródek…

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:12, 27 sie 2019

Do góry
z góry to bedzie wygladać jakoś tak

ta jasniesza poświata to teraźniejszy żwirek
Mój ogród pod lasem 11:58, 27 sie 2019

Do góry

Stipowy kucyk

Mój ogród pod lasem 11:48, 27 sie 2019

Do góry

Ogród zacząć czas. 11:43, 27 sie 2019

Do góry
Dla osłody w czytaniu moich wywodów, przesyłam słodycz prosto z krzaczka
Mój ogród pod lasem 11:43, 27 sie 2019

Do góry

a to już 25.08....tawułki przekwitły a Anabelki już zielone

Ogród zacząć czas. 11:42, 27 sie 2019

Do góry
W oczekiwaniu na przesyłkę z roślinami i korzystając z okazji, że jest w pracy cisza przed burzą, czyli przed zamknięciem miesiąca, przygotowałam sobie rysunek rabaty frontowej wzdłuż ogrodzenia.
Niestety nie znalazłam w biurze kartki w kratkę i znowu walczyłam dzielnie w paincie wyszło co wyszło.
Ogólna uwaga jest taka, iż ogrodzenie składa się z sześciu paneli ogrodzeniowych. Trzy kończą się na wysokości ok. 180 cm (sprawdzę jeszcze dokładnie) i trzy następne są 20 cm niżej. Wynika to ze spadku w drodze, od strony ogrodu jest teren wyrównany. Tylko tuż przy furtce jest mocny spadek i jest to to miejsce z wielkim znakiem zapytania.
Najpierw marzyła mi się rabata jak u Edytki Lindsay z wątku Tu ma być ogród ze szpalerem wiśni Umbry. Mój M stwierdził jednak, że nie będzie to u nas tak dobrze wyglądać, ze względu różnice wysokości w ogrodzeniu. Niestety może mieć rację…
Poznałam potem wątek Joli z Lawendowego zawrotu głowy i tak się zrodził pomysł na rabatę jak poniżej:

1. Platan Alpens’ Globe
2. Grab fastigiata
3. Miskant ML lub KF (dla powtórzenia z frontowego kwadratu)
4. Kulki cisowe
5. Rozplenice hammeln
6. Rozchodnik (przy grabach Purple Emperor, przy platanach- Carmen?)
Między rozchodnikiem a rozplenicą na wiosnę cebulowe- tulipany albo czosnki.
Zamiast rozchodnika może też być spokojnie jeżówka
Wzdłuż całości może pasek z żurawek? Przy Platanach- Obsidian lub Plum Royale, a przy grabach- Lime Marmolade?
Nie wiem, czy nie za dużo już różnych różności namieszałam.
Mój ogród pod lasem 11:34, 27 sie 2019

Do góry
Uff, ogarnęłam w miare sprawy pozaogrodowe i jestem z WamiWrzucę kilka fotek zaległych ale i z tego weekendu... wszystko tak szybko się zmienia,że z dnia na dzień robi się nieaktualne

21.08

Malutki pod lasem 11:26, 27 sie 2019

Do góry
Byliśmy też na Śnieżce, ale tej nie polecam. Jak dla mnie za dużo ludzi, gorzej chyba jak na Kasprowym. Szlak czerwony zrobiony z tego względu jednokierunkowy, a i tak całe gromady ludzi idą w dół, a niektórzy nawet zbiegają! Trzeba bardzo uważać, szczególnie jak się idzie z małym dzieckiem.
Muszę jednak przyznać, że widoki, szczególnie na Czeską stronę jak się już schodzi trasa jubileuszową piękne

W niedzielę już z zapakowanym samochodem postanowiliśmy zajechać jeszcze do Świeradowa-Zdroju. Wjechaliśmy kolejką na Stóg Izerski do schroniska. Napiliśmy się wody w Parku Zdrojowym i wyruszyliśmy w ciężką drogę do domu.
Bardzo nam się Karkonosze podobały. Pewnie jeszcze wrócimy.

A w domu....
Trawnik, no cóż, bez komentarza, niby się trochę zazieleniło, ale chwastów od groma.
Wczoraj o 19 kosiłam, wcześniej się nie da. Niby mam jeszcze tydzień urlopu, ale czuję, że nic nie zrobię, bo tak grzeje, jeedynie wczoraj wypieliłam rabatę z jarząbami, bo tam za domem cień jest.
Ogród z czereśnią 11:22, 27 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
To najwyższe niebieskie to rzeczywiście szałwia - kupowałam na targu, pani przysięgała, że ona jest wieloletnia ale zobaczymy bo raczej z tego co czytam to u nas nie zimuje. Wychodzi mi na to, że to jest szałwia omączona. Ale,nawet jeśli nie zimuje to nic, kupię znowu, bo szybko się rozrasta - w tym miejscu są dwie rośliny kupowane jako małe sztuki. Kwitnie cały czas bardzo obficie i pięknym kolorkiem. Ja jestem z niej bardzo zadowolona. Obok jest też przetacznik w takim samym kolorze tylko trochę niższy. Stąd taka dość duża kępa się zrobiła.

Piękna
Malutki pod lasem 11:18, 27 sie 2019

Do góry
Kolejny dzień to ok. 15 km na nogach, dla Jasia wyczyn
Wjechaliśmy kolejką na Szrenicę, matko jak tam było zimno!

Dalej na nogach na Śnieżne Kotły, miejsce, którego się naoglądałam w necie i trułam tak, że musieli iść Przecudnie Zdjęcia tego zupełnie nie oddają.
Dzięki Polinko za pomoc i przekonanie, że 5 latek da radę
Malutki pod lasem 11:15, 27 sie 2019

Do góry
Ostatni tydzień mnie nie było, pojechałam w Karkonosze. Byłam kiedyś na obozie w Karpaczu, ale było to ze sto lat temu i mało pamiętam Dla reszty z naszej czwórki był to dziewiczy wyjazd w nieznane i... super było Bardzo nam się podobało. Sporo miejsc do zobaczenia i zwiedzenia z dziećmi w wieku Jasia.
Pierwsze dwa dni trochę deszczowe, więc tylko krótkie wycieczki sobie zrobiliśmy, ale zawsze to coś, bo chodziło o to, żeby te wakacje były aktywne, nie przeleżane
Wstrzeliliśmy się akurat między ulewy i zobaczyliśmy Wodospad Kamieńczyka, do którego idzie się fajnym wąwozem w kaskach, dla Jaśka mega atrakcja

Byliśmy też Koleją Izerską w Harrachovie, super Ale tu mi zdjęć gdzieś brakuje

Od środy było już pogodnie, zobaczyliśmy Zamek Chojnik, polecam, piękne widoki z wieży
Ogród bez reguł 10:59, 27 sie 2019

Do góry
Wędrówek roślinno - ogrodowych ciąg dalszy...
Wczoraj byliśmy w Zamku Książ. Trudno powiedzieć, że znajdują się tam ogrody. Jest to klasyczne założenie parkowe, wynikające prawdopodobnie z lokalizacji - zamek na skale. Na dziedzińcu - "przedogródek" , a w nim

Mamutowiec olbrzymi Sequoiadendron Giganteum - zaskoczenie totalne. Przyznaję - nigdy w życiu wcześniej nie widziałam na żywo sekwoji kalifornijskiej. Nie mogłam od niej odejść i napstrykałam chyba milion zdjęć, zwłaszcza w porównaniu z zabudowaniami .

Tak jak napisałam - założenie typowo parkowe, na dodatek przytłaczająco zimozielone . Naprawdę, w takiej ilości dla mnie lekko niestrawne. Choć obiektywnie rzecz biorąc - piękne (hmmm, czy jest "obiektywne" piękno?), a na pewno interesujące .

Liliowo i kolorowo:) 10:39, 27 sie 2019

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:23, 27 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na siatkę pójdą jeszcze maty słomiane jak gdzieś znajdę w dobrej cenie

A może podsadź wierzbą i zaplataj jej pędy, tyle, że ciąć trzeba ze trzy razy w roku.... chyba? Pestka56 ma taki żywopłot?
Coś by się chciało.... 09:59, 27 sie 2019

Do góry
Co myślicie o czymś takim?
Cyprysik na pniu, stożek cisowy, kulki cisowe lub bukszpanowe w zależności od tego jakie będę w stanie dostać + żurawka lub jakieś niskie trawki.
Donice planuję wymienić na prostokątne betonowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies