Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:56, 20 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mało Cię ostatnio

Ależ gdzież tam. Trzy artykuły napisałam w sierpniu, teraz piszę czwarty o paprociach i mchach. Ciągle jestem na wątkach tematycznych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 20 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Danusiu, przyszłam prosić o poradę. Szukam czegoś na obwódkę do półcienistego zakątka z grillem na trójnogu, który stoi na kole z kostki; chcę je do połowy "otoczyć" czymś ładnym co rozjaśni miejsce.

Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:52, 20 sie 2016

Do góry
bata napisał(a)
Danusiu popełniłam fopa - swoją bytność na forum powinnam zacząć od przywitania z szefową, a nie od razu z grubej rury prosić o pomoc na różnych wątkach - także : dzień dobry Danusiu, stworzyłaś nie tylko piękny ogród, niedościgniony wzór, ale także niesamowite miejsce - ogrodowisko, jestem bardzo wdzięczna za Twoją bezinteresowną chęć pomocy

na moim wątku są plany

pozdrawiam, dziękuję

Witam, rozgrzeszam Błąd naprawiony

W plany wejdę po weekendzie albo w niedzielę, teraz Mamie czas trzeba poświęcić. Nie ogrodowisku.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:48, 20 sie 2016

Do góry
sylwesterk napisał(a)
Witam,
uprzejmie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co dolega mojej kosodrzewinie. Nie ma owadów, mszyc na roślinie.

Z góry dziękuję.

Osnuja osnują, ale popełniłeś wiele błędów pielęgnacyjnych.

Przede wszystkim posadziłeś za głęboko..to widać jak na dłoni, druga sprawa - zasypałeś je kamieniami po sufit, już więcej chyba nie mogłeś nasypać, a jak jeszcze położyłeś agro ??, to już załatwiłeś je na amen.

Chłopie, rozgrzeb te kosodrzewiny, zobacz co tam masz u nasady pnia, podnieś je wyżej celem dania im szansy na życie,. potem obetnij suche gałęzie, zapomniałam napisać - daj ziemię do iglaków. Jeszcze jedna sprawa czy nie rosną w glinie, to powoduje zatapianie korzeni.

Żal patrzeć jaki los im zgotowałeś. Może ten post jest radykalny, ale może się opamiętasz i inaczej zaczniesz sadzić rośliny

Rozumiem, że wygodnie jest wyłącznie wykonać oprysk, ale to sprawy nie załatwi i sosny padną.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 08:38, 20 sie 2016

Do góry
Wygląda na to, że nie masz agrowłókniny, ale dla porządku zapytam czy jest?
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 08:31, 20 sie 2016

Do góry
Paprocie pióropusznik strusi. Porozłażą się i będzie gaj.
Sumak octowiec - jak zahamować ekspansję? 08:29, 20 sie 2016

Do góry
caletto napisał(a)
Witajcie

Ja troche odwrotnie jak w temacie wątku.
Mam do Was pytanie:
Chcialbym miec w ogrodzie kilka sumakow i w tym celu przywiozlem od znajomych kilka odrostow wykopanych z gruntu.

Powiedzcie mi czy z tymi mini korzonkami one sie przyjma ?
I jeszcze jedno pytanie, domyslam sie ze liscie klapna calkowicie, czy powinienem zostawic na krzaku takie klapniete luscie czy moze wyciac je i zistawic tylko podstawowy pieniek ?

Nie sadź tego dziadostwa wcale
Lustro w ogrodzie 08:23, 20 sie 2016

Do góry
Niedobre miejsce. Jak będziesz siedzieć tam, to będą się osoby odbijały, co jest deprymujące i odwracające uwagę. Z domu z kolei będzie się odbijał placyk z meblami.
A powinna woda, kręta ścieżka, kompozycje roślinne.

Tuje nie będą przytłaczające gdy dasz przed nimi dwa miskanty Variegatus. Po bokach.

Przytłaczający to jest ten dom u sąsiada i to on jest tutaj problemem nie tuje. Tuje są bardzo ładne. W ogrodzie powinnaś posadzić kuliste lub wrzecionowe drzewa o koronach powyżej tui, wtedy złagodzą ten moloch, ot co.
Pokaż fotkę z domem w tle.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:18, 20 sie 2016

Do góry
Jeszcze nie było takiego przypadku, żeby przed wzejściem trawnika nie było ulewy, stąd moja rada Ja w swojej długiej historii zakładania trawników nie miała szczęścia, zawsze była olewa.

Polecam podszkolenie się w temacie ulewy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7045-ulewa-po-zasianiu-trawnika

Przewidywane ulewy dla Warszawy jutro i pojutrze. Nawet 11 mm.

http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
Rozpoznawanie chwastów 08:16, 20 sie 2016

Do góry
RobertB napisał(a)
A u mnie w ogrodzie wyrasta jakieś trawopodobne coś.. rośnie między roślinami i ciężko to wyrwać. Nie tworzy jakiś większych kęp tylko ta cała grupa widoczna na zdjęciu to tak jakby roślina obok rośliny.. Widać zresztą po obu stronach od tej dużej części, że wyrastają kolejne małe. Nie działa na to środek selektywny: Fusilade... co to może być? Proszę o pomoc

To bardzo dziwne bo Fusilade działa na jednoliścienne, a ta trawa jednoliścienną jest. Ja bym nie czekała a wyrywała z korzeniami.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:14, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęba mi się śmieje

I postaram się by uśmiech Ci nie zniknął - zmobilizowałaś mnie że hej - na lakierowym haju chodzę
Lustro w ogrodzie 17:08, 19 sie 2016

Do góry
Nie ma takich luster na 6 m, musi być łączone a łączenie brzydko wygląda.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:07, 19 sie 2016

Do góry
Nie dosiewać jeśli norma wysiewu spełniona. Potem z powodu zagęszczenia siewki będą gnić i nie mieć miejsca na rozkrzewianie. Jak ulewa spłucze nasiona - wtedy będziesz dosiewał. Przed ulewami nie polecam tego zabiegu robić bo będziesz miał więcej pielenia w rabatach. Trawnik tam wzejdzie.
Testowe dodawanie zdjęć 16:49, 19 sie 2016

Do góry
Tekst oddzielaj od zdjęcia prostym klawiszem o nazwie ENTER. przesunie tekst poniżej zdjęcia i nie będzie właził jak powyżej, zobacz moją próbę. Prawda że lepiej?

O to chodzi

miko napisał(a)

proba

Kondziowy ogrod cz II 14:19, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wasz ogród jest na Ogrodowisku i zapewniam że miliony "innych" już go zobaczyło, albowiem odbiór na Ogrodowisku jest dużo większy niż nakład a raczej sprzedaż Magnolii

Ale miło jest mieć publikację.

Pszczelarnia 13:09, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja powiem, gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść

Na szczęście i tak główna kucharka decyduje co ugotuje
Kondziowy ogrod cz II 11:39, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wasz ogród jest na Ogrodowisku i zapewniam że miliony "innych" już go zobaczyło, albowiem odbiór na Ogrodowisku jest dużo większy niż nakład a raczej sprzedaż Magnolii

Ale miło jest mieć publikację.

Też tak myślę

Pozdrawiam Was!!! Cieplutko
Pszczelarnia 09:45, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danulek, Ty się nie śmiej tylko powiedź, co myślisz a co ja wiem, że myślisz na ten temat (na temat drzewa).

Burze mózgów są dobre. Sprawiają, że człowiek chce myśleć i wybierać oraz argumentować.

Pszczelarnia 07:38, 19 sie 2016

Do góry
Ogród - moje czwarte dziecko 07:36, 19 sie 2016

Do góry
proponuję abyś zrobiła szkic całego ogrodu, od tego trzeba zacząć bo w ogóle nie wiadomo jak i co masz. Rozrzucone pojedyncze rabatki planujesz, ale całości brak

Brak obfitości, połączenia jednego z drugim, nie rób od sasa do lasa, co przyjdzie do głowy, a pomogę ci w rozplanowaniu całego ogrodu, tylko go narysuj. Tamten zygzak pod oknem nie był zły.

Cały czas mi się wydaje, że na rogach masz na małe te rabaty i nie taki powinny mieć kształt.

Daj mi znać w moim wątku, że wkleiłaś plan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies