Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogrodowe zawirowania 18:10, 05 sie 2011

Do góry
Joanko - do kącika zapraszam. Jak zdążyłam się zorientować zloty ogrodowe to tradycja na tym Forum, liczę, że będziesz miała sposobność usiąść w kąciku relaksu.
GabiK - oj ciasno, ciasno i bałaganiarsko. Już wiem, że dzięki Ogrodowisku posprzątam u siebie, tyle tutaj wiedzy fachowej, tyle wspaniałych i życzliwych ludzi i mnóstwo inspiracji. A ja się cieszę tym, i tyle mnie tu cieszy.... jak w piosence prawie. Pracy będzie mnóstwo ale to akurat sama przyjemność.
Monteverde - dalie na zdjęciach z 2008 roku, ogromna ich liczba dla mojej Mamy. W tym roku jest ich mniej, piwnicę zalało z daliami, kartony się rozleciały opisy zamiękły i nie bardzo ucelowałam z kolorami. Efekt niezbyt okazały i też z powodu jednego rzędu dalii, z przodu jesienią posadziłam cebulowe. Z daliami jest problem, trzeba je wykopać, oczyścić, posortować, opatulić w "pierzynki - kora, trociny lub papier". Jesienią te zabiegi mnie zniechęcają do dalii ale jak przychodzi wiosna to sama myśl o daliach w ogrodzie budzi u mnie radość i znowu sadzę.
Z sadzeniem nowych odmian brzóz poczekam do czasu zrobienia porządków w ogrodzie ale dziękuję za namiary. Z donicy też jestem zadowolona, miejsce gdzie stoi jest najlepsze dla niej. I tę część ogrodu przykuchennego zamierzam zmienić w pasujący do donicy.
JoasiuDz - dobry pomysł by tę część ogrodu zmienić w bliski śródziemnomorskiemu, ten wąski kawałek pomiędzy brukiem a murem jest suchy i będzie lada moment dobrze nasłoneczniony i biorę lawendę pod uwagę. A drzewko to magnolia purpurowa "Nigra" powtarzająca kwitnienie, właśnie w tej chwili pokazują się kwiaty.
Ogrodowe zawirowania 13:44, 05 sie 2011

Do góry
Witaj Krysiu, fajnie u Ciebie, mnie szczególnie zauroczył zakątek z wazą. Taki śródziemnomorski klimacik. To drzewko przy wazie, to magnolia?
Ogrodowe zawirowania 23:45, 02 sie 2011

Do góry
Tyle się napisałam, wkleiłam zdjęcia i jeden "mach" i poszło w kosmos!!!!! ...........

Nic to, zatem bardzo krótko: Dziękuję za tak ciepłe przyjęcie.

Widok z dołu na dom, teren ogrodu obniża się w kierunku zachodnim. Zdjęcie z 2009r.

Jestem w trakcie zmian części ogrodu za domem, w części przy wyjściu z kuchni. Magnolia i iglaki zostały pozbawione dolnych gałęzi,przeszkadzały bylinom.

Był tu kiedyś wyłącznie cień lecz rozbierany dom odsłonił ten kawałek rabaty.

Rok temu posadziłam tutaj paprocie i języczki, chyba błąd bo nie jest tutaj już cieniście i mokrawo.
Ogród - początek 10:19, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Oto zdjęcia frontu z dzisiaj:
(ściana z oknem w tle ma szerokość 5,7m)

Może rzeczywiście należałoby przesunąć magnolię lekko w prawo ale boję się, że będzie wtedy na przeciągu - za rogiem domu zaczyna się "strefa wietrzna". Jeśli chodzi o widok na bramę wjazdową - jest całkiem z boku działki - (postaram się dzisiaj naszkicować cały układ działki) to magnolia nie zasłania i w przyszłości nie będzie zasłaniać widoku.

Wklejam jeszcze kilka zdjęć kwiatów w skrzyniach przed domem:
(w zeszłym roku ze skrzyń wylewały się krwisto czerwone pelargonie a w tym roku zaszalałam z kolorami, a co mi tam - raz się żyje!)

beczki:

Ogród - początek 09:38, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Piękna ta magnolia ale nie za blisko okna taki duży krzew? Ale mogę się mylić, bo ja niedoświadczona
Ładny dom masz.
Pozdrawiam

Magnolie posadziłam 1,7m od elewacji ale ciągle nie wiem jak szeroka urośnie ostatecznie. Wg niektórych publikacji, po 10 latach magnolia gwiaździsta osiąga rozmiary 1,2 x 1,5 m (wys x szer),a ostateczną wysokość do 3 - 4 m. Niestety nie udało mi się jeszcze oglądnąć w rzeczywistości starszego okazu aby ustalić mniej więcej szerokość.

Ogród - początek 01:17, 01 sie 2011

Do góry
Piękna ta magnolia ale nie za blisko okna taki duży krzew? Ale mogę się mylić, bo ja niedoświadczona
Ładny dom masz.
Pozdrawiam
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 16:22, 31 lip 2011

Do góry
Berberys

Magnolia z odkładów zrobionych przez Teściową Danusi

Hortensja dębolistna
Mój kawałek raju 21:49, 29 lip 2011

Do góry
hmmmmm magnolia??? Teraz??? A co Ty kobito masz za róże w avatarze????
Mój kawałek raju 21:46, 29 lip 2011

Do góry
magnolia Ann,kwitnie
Mój kawałek raju 21:21, 28 lip 2011

Do góry
Dla tego Aniu mówię magnolia odwdzięcza Ci się jak tylko potrafi
Mój kawałek raju 19:05, 28 lip 2011

Do góry
Aniu u Ciebie i coś dla oka i żołądka zawsze można znaleźć no ale magnolia niezłe kwitnie chyba trochę pory roku jej sie pomyliły albo tak dobrze jej u Ciebie, że postanowiła Ci się odwdzięczyć
Mój kawałek raju 18:34, 28 lip 2011

Do góry
po porannym przejrzeniu wątków, poszłam pozbierać ogórki do ogrodu

porobiłam też trochę zdjęć biednym wymęczonym deszczem roślinkom, bo rano oczywiście padało
zejście z tarasu a na nich calla, hortensja i miniaturowa budleja

druga strona , hortensja i bergenia
na koreance powojnik Duchness of Edinburgh
na wprost schodów magnolia Ann, zresztą Messel ma też już jeden pączek
Mój kawałek raju 17:14, 23 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
dzisiaj zimno jakby była jesień pada deszcz z przerwami i jest nieprzyjemny wiatr
przycięta wczoraj wierzba i kwitnąca magnolia Ann

wiatr poniszczy mieczyki

Aniu u nas też jest bardzo zimno, od rana padał deszcz mieczyki tak jak u Ciebie mam wysokie i od deszczu ciężkie, zastosowałam dla nich podpórki z suchych gałązek, pomysł Danusi godny powielenia
Mój kawałek raju 17:08, 23 lip 2011

Do góry
dzisiaj zimno jakby była jesień pada deszcz z przerwami i jest nieprzyjemny wiatr
przycięta wczoraj wierzba i kwitnąca magnolia Ann

wiatr poniszczy mieczyki
Mój kawałek raju 08:32, 23 lip 2011

Do góry
Piękne okazy. Ta magnolia zjawiskowa.
Mój kawałek raju 00:08, 23 lip 2011

Do góry
U mnie nie padało ,więc mogłam popracować.... w ogrodzie
może ktoś nie jadł kolacji, to proszę się częstować
odmiany: od lewej Opałka, Polish Giant i Amana Orange
Duchness of Edinburgh przerosła kamczacką
i moja datura zakwitnie, chyba ta akurat na żółto
magnolia Ann zakwitła po raz drugi ma pełno kwiatów i pączków
Mój kawałek raju 21:58, 20 lip 2011

Do góry
Przepiękna ta magnolia
Mój kawałek raju 20:26, 20 lip 2011

Do góry
O Jezuuuuuu jakie piękne liście ma ta magnolia nawet bez kwiatów jest cenna.
Mój kawałek raju 18:16, 20 lip 2011

Do góry
Było spotkanie i już po spotkaniu.Dzisiaj odwiedziła mnie Joanka z mężem Sławkiem, przywitałyśmy się jak stare kumpele, rozmowom nie było końca, potem zwiedzanie mojego ogrodu
przywitanie naszych piesków, 2 yorków Joanki i mojego jamnika
Joanka, bardzo miła wesoła dama
zwiedzałyśmy ogród po deszczu, Joanka przemoczyła nogi i buty ale co tam potem się rozgrzewałyśmy
kwitnie moja magnolia Ann
mamy takie same upodobania co do kawy, nie dość,że taki sam rodzaj, to jeszcze musi być porządny śniadaniowy kubek Joanka pije b/cukru, Sławek lubi wodę najchętniej gazowaną
zdjęcie na tarasie, mieliśmy pecha z pogodą, po deszczu zrobiło się strasznie parno, przyjemniej było w mieszkaniu niż na świeżym powietrzu. Ok.15.30 zaczeliśmy się żegnać, Joanka ze Sławkiem ruszyli w stronę Sztutowa, chcieli zwiedzić obóz koncentracyjny, pożegnaniom nie było końca oczywiście z obopólną obietnicą następnego spotkania
prezent od Joanki, żurawka Midnight Rose
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:31, 14 lip 2011

Do góry
Magjo, mam nadzieję, że poprawa nastąpi.
Masz rację co do stanowiska. Dzisiaj w pobliżu sadziliśmy pierisa i przy okazji obejrzeliśmy okolice rh. Niestety, porażka. Okazało się, że miał dołek właściwie na włożenie bryły. Żadnego zalecanego płaskiego, a rozległego. Ta dosypana do sadzenia ziemia była jak gąbka. Można ją było wyżymać. Dlatego zdecydowaliśmy się go podnieść i poprawić warunki. Mam nadzieję, że nie zaszkodziliśmy jeszcze bardziej, ale bałam się, że zgnije na dokładkę. Tak to jest, jak osoba nieznająca się bierze fachowców.
Na razie kolejne 2-3 liście są żółte, ale w 1 dzień to mogło jeszcze nie zadziałać?

A tak na przyszłość, co z tym biohumusem? Tak zalecają do wszystkiego, że jak obornik. A rh chyba lubią obornik? W ogóle biohumusu nie stosować, czy przy zdrowych można będzie?

A na innych kwasolubach się znasz? Nie wiem co dokładnie robić z kiścieniem i pierisem (na razie wyglądają OK), no i moja jedyna magnolia zaczyna biednie wyglądać. Też jej jaśnieją liście. Można to samo zastosować? I może też jej na stanowisko zajrzeć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies