A tak wygląda w całej okazałości
To nie jest róża pnąca.
W tym roku przyrost to prawie 2 m .Więcej przyrostów już wyciełam podczas usuwania przekwitniętych
kwiatków.
I nie wiem dlaczego .Tym bardziej że to nie tylko na tej tak się stało.
Podejrzewam że z powodu nawozu jaki dostała jesienią .
Przykryłam ją a w zasadzie okopczykowałam naturalnym nawozem z lekką warstwą ziemi ogrodniczej z marketu .
Dzisiaj zrobiłam pamiątkową fotkę moich róż.
Żałuje że nie zrobilam tego wcześniej .
Na drugi rok się poprawie
I ta moja ulubiona nie wiem jak się nazywa ,może moje drogie ogrodniczki ,któraś z Was zna nazwę ?
Róże wyjątkowo mają sporo kwiatów. Ale cynie podobnie, też mi się nie udały. W następnym roku będę wysiewać je bezpośrednio do gruntu.
Za miłe słowa i pochwały bardzo dziękuję
Witam, wszystko dobrze. Masz rację, ogród zszedł na dalszy plan i nrazie mały człowieczek rządzi w domu he he
Będę miała sporo do nadrobienia ale dałam sobie czas do wiosny. Drzewko posadzone.
Kupiłam Clematis Vistula (docelowa wysokość 2,5-3m) i posadziłam go pod kratką o wysokości 1,8m. Ma słońce od 11 do wieczora. Kwitnie, rośnie, wszystko fajnie, ALE kwitnie tylko w górnej części od 1,5m wzwyż. Czy z Waszego doświadczenia clematisy po prostu "tak mają" czy robię coś nie tak. Czy przycięcie go na górze sprowokuje go do większego rozwoju dolnej partii i kwitnięcia także na dole? Moim celem jest aby kwiaty róży i clematisa były obok siebie, przeplatały się (nasadzenie jest nowe, więc róża jest jeszcze niska).
Dla tych co uważają że mam wszystko piękne i niepotrzebnie narzekam... Mnie to nieco denerwuje.... Bo nie o taki efekt chodziło. To te nieszczęsne detale..a raczej detalista. Trudno nazwać detalem kilkadziesiąt metrów takiego poczochrańca.
Nawet zaryzykowałam że to trochę późno na cięcie.
Ja właśnie nabyłam Garden Design Course (John Brookes). Książka dla projektantów amatorów. Moim zdaniem, wartościowa.
Jeśli chodzi o Katalogi ZSZP, czy zawierają one więcej informacji niż e-katalogroslin.pl? Zastanawiam się czy jest sens kupować książki, skoro w dużo łatwiejszy sposób informacje te są dostępne na www.
Szukam książki dot. projektowania nasadzeń w POLSKICH warunkach. Sprawdzone kompozycje, które przetrwają w naszych warunkach. Możecie coś polecić?
Dziś rano było najpierw było mega zimno a potem wyszło słońce i świat od razu nabrał piękniejszych barw. W związku z tym udało mi się cyknąć kilka zdjęć. Macham do was pijąc już drugą kawę z takim widokiem oczywiście wąż musi być
Powiedzcie mi co to może być i czym to opryskać. Na trawie pokazały się czarne kropki, trwa miejscami zrobiła się żółta.
Ostatnio dopiero Wygrabilem stary filc i 4 śni temu posypałam nawozem jesiennym yara.
Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia "różowych" H. arborescens po przekwitnięciu. Konkluzja jest taka, że niestety nie wyglądają zbyt atrakcyjnie (szczególnie z daleka, gdy ich zieleń i róż miesza się w taki lekko brunatny kolor). Najlepiej wyglądają odmiany o jaśniejszym różu.