Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 17:42, 27 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
A koleżanka dziś jeszcze w pracy? Przecież już weekend

Beatko, w domku już Czytam mój wątek od początku i porządkuję najważniejsze informacje, kopiuj/wklej linki do Exela i notatka, czego dotyczy. A teraz muszę lecieć na zebranie wiejskie
Więcej czasu na O będę miała dopiero w poniedziałek.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:21, 27 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, gratuluję nagrody.
Czasami się zastanawiam, gdzie jest granica profesjonalizmu. I ogrodów robionych z projektem. Dlaczego niektórym przeszkadza, ze takie ogrody startują w konkursach?
Często w komentarzach wytykane są ogrody robione wg projektu, a przecież każda z nas na Ogrodowisku korzysta z wielu pomysłów: kopiujemy rabatki, Danusia pomaga zaprojektować kawałek ogrodu, doradza, dziewczyny w programie do projektowania pomagają tworzyć nasadzenia, doradzają w planowaniu nasadzeń. Uważam, ze każdy sposób jest dobry i nie rozumiem tych, co wytykają fakt, ze projekt tworzył profesjonalista. Dla mnie każdy ogród powinien mieć równe szanse i tyle. A jak komuś to przeszkadza, że był projekt, to się nie zna i nie warto tym się przejmować. Każda rabatka powinna wcześniej być zaplanowana, zaprojektowana. Inaczej popełniamy szereg błędów i trzeba robić wszystko od nowa. Wiem, co mówię
I twój ogród zasługuje na nagrodę i nie warto czytać głupich komentarzy.

Iwonko to nie jest kwestia przejmowania się, bo generalnie to ja się nie przejmuję tym ''co ludzie powiedzą'' komentarze czytam, myślę, że nie wiele osób będąc w takiej sytuacji nie czytałoby chociażby z ludzkiej ciekawości

To co piszesz też przewija się w komentarzu, bo tylko ten kto nie widział żadnego ogrodu, żadnego czasopisma ogrodniczgo może powiedzieć, że zrobił ogród sam. Cała reszta w mniejszy lub większy sposób inspiruje się, planuje wspólnie z innymi 'swoje' rabatki...idąc tym tropem mogę powiedzieć, że np Bogdzia zaprojektowała mi rabatę z rh a między innymi Mała_Mi zaprojektowała mi byliny
Czasami śmieje się że mam stygmat projektu Danusi i nie powinnam się wychylać
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:39, 27 lut 2015

Do góry
Aniu, gratuluję nagrody.
Czasami się zastanawiam, gdzie jest granica profesjonalizmu. I ogrodów robionych z projektem. Dlaczego niektórym przeszkadza, ze takie ogrody startują w konkursach?
Często w komentarzach wytykane są ogrody robione wg projektu, a przecież każda z nas na Ogrodowisku korzysta z wielu pomysłów: kopiujemy rabatki, Danusia pomaga zaprojektować kawałek ogrodu, doradza, dziewczyny w programie do projektowania pomagają tworzyć nasadzenia, doradzają w planowaniu nasadzeń. Uważam, ze każdy sposób jest dobry i nie rozumiem tych, co wytykają fakt, ze projekt tworzył profesjonalista. Dla mnie każdy ogród powinien mieć równe szanse i tyle. A jak komuś to przeszkadza, że był projekt, to się nie zna i nie warto tym się przejmować. Każda rabatka powinna wcześniej być zaplanowana, zaprojektowana. Inaczej popełniamy szereg błędów i trzeba robić wszystko od nowa. Wiem, co mówię
I twój ogród zasługuje na nagrodę i nie warto czytać głupich komentarzy.
Kosolkowa Pasja 15:21, 27 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

A te co tak popędziły? Przykryte były? U mnie są mniejsze przyrosty.
Miniaturowa miejska oaza Ani 13:18, 27 lut 2015

Do góry
Iwk4 tak mam problem z podpisem i bardzo Ci dziekuje za chec pomocy, niestety taki ze mnie gamin, ze nic z tego nie wyszlo (a wlasciwie zobacz co mi wyszlo Nie wiem jak Wy to robicie;P

Adom i Siakowa witam Was serdecznie i bardzo dziekuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 27 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, czy jest gdzieś wątek albo artykuł, gdzie mogłabym dowiedzieć się, jakie nożyce nadają się do cięcia bukszpanów? Może masz fotki takich?

Ps. Mam problem z Powiadomieniami.

Pozdrawiam

ana_art napisał(a)

a tak na marginesie formy do cięcia są bardzo trudne do zakupienia.

Były w naszym sklepie ponad dwa lata dla zainteresowanych mam jeszcze ze sklepu Ogrodowisko szablony do cięcia kulek i stożków, zapinane na bukszpan. Marzenka tnie z szablonami, uwielbia doskonałość, ja z racji pewnego już niedbalstwa tnę bez, ale mam duże doświadczenie jak ktoś zainteresowany, niech pisze na pw.

Kulka i stożek do cięcia topiarów Takie:

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=36

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=37

Plus maty okrągłe pod kulkę i do tego większe, wygięte nożyce owczarskie takie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:02, 27 lut 2015

Do góry
Kasia, Ewa, dziękuję za wskazówki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:47, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Łukasz, od kiedy na wiosnę mogę dzielić żurawki? Czy wziąć wtedy młode sadzonki do domu? W doniczki? Kiedyś u ciebie był opis, jak je dzielić. nie mogę znaleźć

Iwonko instrukcję dzielenia Żurawek Łukasz ma na 386 stronie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:37, 26 lut 2015

Do góry
Łukasz, od kiedy na wiosnę mogę dzielić żurawki? Czy wziąć wtedy młode sadzonki do domu? W doniczki? Kiedyś u ciebie był opis, jak je dzielić. nie mogę znaleźć
Ogródek Iwony 23:32, 26 lut 2015

Do góry
Doszłam do wniosku, aby nie bać się cięcia lawendy:
1. Ciąć na wysokości 10 cm promieniście w kulkę.
2. Nie bać się, że lawenda jest sucha, potem ładnie odbije.
3. Po każdym przekwitnięciu znowu przyciąć.
4. Ciąć w czasie kwitnięcia forsycji, czyli w marcu, nie wcześniej.

http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/07/lawenda-przycinanie/
Miniaturowa miejska oaza Ani 23:03, 26 lut 2015

Do góry
MissJellyfish napisał(a)
...musze sie zajac problemem, ktory stoi na drodze powstaniu jakiegokolwiek ogrodka Mianowicie (uwaga) .. jest tu tylko 10cm ziemi a pod spodem jest piasek
Zatem musze najprawdopodobniej zebrac cala ziemie, potem piasek wywiezc na taczkach (?O_o) aby nastepnie zamowic wywrotki ziemi, ktorych w okolicy jeszcz enie znalazlam. Taki oto mily proces mnie czeka

10 cm ziemi, potem piasek ...
Ile tego piasku masz i co jest pod piaskiem ?
Miniaturowa miejska oaza Ani 22:54, 26 lut 2015

Do góry
Witaj. Masz chyba problem z podpisem. Zacytuj mój post, skopiuj to, co teraz wyświetla ci się na zielono i wklej do podpisu na swoim profilu.
Ogród ma potencjał. Pozdrawiam

Miniaturowa miejska oaza Ani
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:51, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czyli nie bać się cięcia, nawet jak wygląda sucha. Dzięki

Ja sie nie boję, Moje pierwsze lawendy zamęczyłam podlewając je wiecznie. Potem dowiedziałam się u ogrodnika, że lawenda ma dostac tyle wody ile z nieba zleci i nie może być zasilana. i tak robię.

Sierpień,

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:46, 26 lut 2015

Do góry
Czyli nie bać się cięcia, nawet jak wygląda sucha. Dzięki
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:41, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, przyszłam do ciebie na lawendę. Który rok u ciebie rośnie?

Te na której widzisz listki- te bardziej z tylu były sadzone jako maleńkie w 2013 i to było ich pierwsze cięcie. ( nie wiedziałam że po pierwszym kwitnieniu trzeba ja też ciachnąć). Ta na pierwszym planie - taka sucha, bez listków- ma o rok więcej. Myślałam, że nie pójdzie, bo wyglądała na zasuszona i cięłąm ją na takiego jeża, ale dzis jest ogromna.

W tym roku wszystkie są już duże.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:36, 26 lut 2015

Do góry
Kasiu, przyszłam do ciebie na lawendę. Który rok u ciebie rośnie?
Ogródek Iwony 22:32, 26 lut 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Witaj
Czytam, że potrzebujesz pomocy w sprawie cięcia lawendy- zamieściłam u siebie zdjęcia.

Pozdrawiam

Kasiu, dziękuję, już lecę
Ogródek Iwony 22:31, 26 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na lawendę za wcześnie..... ale nie moja bajka, każdy robi jak uważa.. u mnie jeszcze może być zima... czekam na forsycje.. a to jeszcze trochę czekania.
Sprawdziłam, że u Ciebie też zapowiadają ochłodzenie.. oby się mylili.. ale .. http://www.yr.no/place/Poland/Other/Bory_Tucholskie/long.html

Powiadomienia mi też nie działają.

Aniu, ja cierpliwie poczekam. Pierwsza dekada marca ma być u mnie zimna. Nie ma się co spieszyć.
Nie pisz, że nie twoja bajka, bo cieszę się, jak doświadczeni ogrodnicy dobrze radzą tym co mniej wiedzą. Dziękuję.
Zaglądam codziennie do ciebie i czytam Nie zawsze piszę
Mi się bardzo podoba określenie cięcia - jak zakwitną forsycje.
Ogródek Iwony 22:24, 26 lut 2015

Do góry
Kamilko, nie przejmuj się, zaglądaj w wolnej chwili i pytaj się, jak coś potrzebujesz. Pozdrawiam wiosennie, ale też mroźnie. W nocy są jeszcze przymrozki.

Milko, witaj. Z lawendą chcę jeszcze poczekać. Nie jestem pewna, czy te młode przyrosty nie powstały wtedy, jak zima nie była zimą. Te nocne przymrozki są zdradliwe.

Ana, dzięki za zaznaczenie, nie ma to jak wizualizacja.

Marzenko, pamiętam, by ciąć promieniście, chyba nawet u Ciebie czytałam Instrukcję też czytałam, ale jak coś człowiek robi pierwszy raz, to woli się naście razy upewnić

Mirko, a jak duże sadzonki robić z lawendy? Z pojedynczych gałązek (tak robiłam latem, ale coś słaby efekt osiągnęłam), czy mogą być większe sadzonki z kilkoma bocznymi gałązkami?

Beatko, macham. Tylko jeszcze nie tnij
Makowo na Kociewiu 22:10, 26 lut 2015

Do góry
Kasiu, rezerwacja zrobiona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies