Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 20:54, 25 lut 2015

Wojtku materiał do nawadniania dotarł i zapewne kiedy tylko będzie możliwość zacznę działać. Szpilki to jedna rzecz, o której zapomniałem

Mileno absolutnie nie ma czego nadrabiać, nudy, praktycznie zero zdjęć. Jedyne co działo się konkretniej to planowanie rabaty.
U mnie już też widać wychodzące tulipany i cieszy mnie, że nigdzie nie zgniły co w poprzednich latach miało miejsce... na piaszczystej ziemi to jest ciekawe.
Werbenę wysiałem z własnych 5 kwiatostanów z nasionkami, za późno na siew nie ma moja nawet jeszcze nie kiełkuje. Dostałem ostatnio bardzo dużo nasion, ale mam troszkę teraz problemów ze zdrowiem i innych spraw mam nadzieję, że zrozumiesz. Dużo osób ma werben, więc popytaj. Gdybyś jednak nie znalazła to w przyszłym tygodniu się odezwij

Renatko z tymi pniami to jest problem. Nowe pędy powinny wyrosnąć, ale najczęściej wyrastają na samej górze i wysoki pieniek nadal zostaje. Według hodowcy żurawek powinno się taką żurawkę wykopać i posadzić głębiej co nie zawsze może skończyć się sukcesem bo pieniek może zgnić. Ja próbowałem go odłamać i ukorzenić, zazwyczaj się udawało, ale większość roślin była dość marna. Obcinałem do tej pory żuraweczki z powodzeniem bo odrastały nowe pędy, ale takich zdrewniałych pieników jeszcze nie próbowałem, ale w tym roku będę próbował bo myślę, że byłby to najlepszy sposób na takie okazy. U kogoś też czytałem i z tego co pamiętam zakończyło się sukcesem. Jeżeli jest to jedna żurawka, która zostawiła potomstwo myślę, że warto spróbować, ale 100% gwarancji na sukces nie dam.
Ostatnio strasznie się gubię w swoich wypowiedziach, mam nadzieję, ze zrozumiesz mój bełkot

Zauważyłem dzisiaj, że werbena chyba zacznie kiełkować, ale pewien nie jestem byłby to chyba sukces bo posiana była 9 dni temu.

Liliowce zamówione, wiosna może przychodzić i nawet przyszła, dzisiaj śnieg znikł całkowicie pozostał tylko paskudny i grząski trawnik.
Tulipany wychodzą, a krokusy chyba powoli zabierają się do kwitnienia.
Nic nowego się nie dzieję, wracam wegetować nadal bo zdrowie szwankuje.
Napia 21:03, 25 lut 2015

Zdrówka życzę i wiosny jak najszybciej
Ale szybko kiełkuje werbena. Moja już dwa tygodnie ponad po wysiewie i nic Inna rzecz, że w ogrodzie werbena, którą miałam w zeszłym roku nie wymarzła, więc w tym roku powinna ładnie kwitnąć

Krys 21:45, 25 lut 2015

Łukasz zdrowia zycze
wojtas2101 00:15, 26 lut 2015

Luki napisał(a)
Wojtku materiał do nawadniania dotarł i zapewne kiedy tylko będzie możliwość zacznę działać. Szpilki to jedna rzecz, o której zapomniałem

Szpilki kupisz w Tkaniny Sp. z o.o., ul. Przejazdowa 2, 42-280 Częstochowa
http://sklep.tkaniny.info.pl/rozne-c-120.html
lub na 1-go Maja 21.
Agatan24 11:00, 26 lut 2015

Luki podcinales juz hortensje? Ja nie wiem co robić niby juz nie ma przymrozkow ale patrzyłam na pogodę to niby za tydzień zapowiadają jeszcze niewielkie. Jak myślisz?
Katkak 19:39, 26 lut 2015

Łukaszek na początek zdrówka życzę. Zima odchodzi, a Ciebie biedaku choróbsko złapało. Też mam dwie takie żurawkowe palemki po dzieleniu, więc też je ciachnę. Tylko kiedy? Teraz, czy jeszcze poczekać? Łukasz widziałam dziś w liściach Żurawek dziurki. Wystraszyłam się, że mogą to być opuchlaki. Co myślisz? Radź kolego . A co do przycinania berberysów to nie wytrzymałam i ciachnęłam dziś 20cm nad ziemią. Mam nadzieję, że przymrozków nie będzie bo u mnie jest już bardzo ciepło. Kiedyś było +13. Ale z przycinaniem hortensji chyba jeszcze poczekam. Moja werbena też wykiełkowała, podobnie bazylia, szałwia omszona w białym kolorze i powój gwiezdny. Wysiałam też sporo łubinów i kilka z nich też się już pokazało. Acha, jeszcze kobea pnąca zaczyna kiełkować. Pokatuję Cię jeszcze trochę jeśli pozwolisz . W kwestii warzywnika jeszcze. Otóż poprosiłam męża żeby zrobił mi takie grządki z deseczek jak u Ciebie. I pytanie brzmi - czy te deski czymś impregnowałeś? No to już Cię nie męczę. Kuruj się bo wiosna za progiem .
Luki 21:56, 26 lut 2015

Agnieszko na razie nie mówię o sukcesie bo wykiełkowało dosłownie jedno nasionko trzeba jeszcze poczekać. Podejrzewam, że moja z ogrodu też by przezimowała gdybym nie wsadził jej do doniczki i nie zapomniał zabrać do piwnicy No cóż jak coś kiełkuje to na pewno wyrośnie

Krysiu dziękuje bardzo.

Wojtku chyba dużo się od Ciebie dowiem na temat ciekawych miejsc w okolicach Cz-wy Nie wpadłbym na to, że na Stradomiu kupie szpilki, a przejeżdżam tam przynajmniej raz w tygodniu

Agato z hortensjami jeszcze bym poczekał, mrozy odpuściły dopiero niedawno. Za konkretniejsze cięcie , porządki itd zabierać będę się dopiero w marcu mimo, że to za kilka dni. Hortensje najwcześniej obetnę za tydzień-dwa.

Kasiu to nie grypa ani przeziębienie, więc uwięziony w domu nie jestem
Co do żurawek, jakiekolwiek pielęgnacje czyszczenie wykonuje jak widać, że zaczynają rosnąć. Z żurawkami nie trzeba się śpieszyć

Opuchalki nie wygryzają dziurek po środku liści, mogły to być ślimaki lub jakieś gąsienice. Opuchalki wygryzają koronki na krawędziach liści, ale jakoś chyba bardziej wolą w nich ucztować w postaci larw... jak ja nie lubię tego paskudztwa

Sporo tego nasiałaś Ja nie mam zdecydowanie do tego cierpliwości, wszystko co rośnie w domu i wymaga podlewania kończy się u mnie niepowodzeniem Kiedyś nawet kaktusa ususzyłem, a to już jest wyczyn
Obecnie lubią mój pokój i parapet storczyki, jeden kwitnie już 16 miesiąc

Moje skrzynki to tak na prawdę prowizorka bo zrobiona z desek po budowie a mam cały sprzęt potrzebny do obróbki to z tatą przygotowaliśmy równiutkie deseczki.
Całość jednak zabezpieczyłem impregnatem ale tylko z zewnętrznej strony.
Najlepiej żeby deski nie miały bezpośredniego kontaktu z podłożem. Moje leżą prosto na ziemi i nie posłużą długo. Od środka najlepiej zabezpieczyć folią.
Mimo wszystko skrzynie zrobione z suchych desek powinny kilka lat posłużyć.
Najtrwalsze rozwiązanie to skrzynki na żwirku, w środku zabezpieczone folią.
Widziałaś jak Danusia robiła skrzynki w ogrodzie z lustrem? tam jest fajnie pokazane jak foli jest przymocowana o ile dobrze pamiętam
Znalazłem zdjęcia : 1, 2
Jak dobrze pamiętam Danusia pisała, że wykonane są z sosnowych desek. Prostota i jak dla mnie idealnie wyglądają.
Moje zrobione są podobnie, ale nie tak ładnie i tylko na jedną deskę
W ogrodzie z lustrem położone są na kostce granitowej, a myślę, że u Ciebie w ogrodzie ładnie by wyglądały na starej cegle, pasowałoby, a deski nie miały bezpośredniego kontaktu z ziemią i wodą.
Składnia moich wypowiedzi mnie przeraża, ale poetą nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę
Katkak 22:32, 26 lut 2015

Dzięki za tak szybką i treściwą odpowiedź . Ufff, dobrze, że nie opuchlaki, już wolę inne gadziny . Z opuchlakami trudno jest walczyć. Ja skrzynie też chyba zrobię takie na jedna deskę. Tzn fajniejsze byłyby na dwie, ale jak znam mojego męża, to jak zrobi na jedną deskę, to i tak będzie święto lasu . Mam akurat trochę żwirku do zagospodarowania, więc może wykorzystam... Co do wysiewania nasionek, to mnie akurat niesamowitą frajdę to sprawia. Kukam do tych doniczek, jakby co najmniej w godzinę miało coś nowego wyrosnąć . Jak dla mnie Twoje wypowiedzi są jak najbardziej czytelne . Dziękuję jeszcze raz i zdrówka życzę
wojtas2101 23:28, 26 lut 2015

Tylko nie wiem czy maja teraz na stanie. Tomżyński ma również art. do nawadniania.
Iwk4 23:37, 26 lut 2015

Łukasz, od kiedy na wiosnę mogę dzielić żurawki? Czy wziąć wtedy młode sadzonki do domu? W doniczki? Kiedyś u ciebie był opis, jak je dzielić. nie mogę znaleźć