Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ulewa po zasianiu trawnika 10:01, 17 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nic nie robić, czekać co wzejdzie, jak wzejdzie i gdzie spłynęły nasiona. Dopiero potem poradzę co robić, teraz to nic nie zrobisz. Dlatego tak "uwielbiam" siać trawniki, zawsze jest ulewa gdy modlisz się żeby nie było

Ale jak to wygląda, trawnik posiałeś w miejscu na basen? No bo wszędzie okopy jakby wojna była, w dodatku opancerzone matą normalnie jak w wojnę.

Bez drenażu to za chwilę będzie tutaj jezioro albo zbiornik p.pożarowy

Witam ponownie,

Byłem na krótkim urlopie i przez to nie zdarzyłem przesłać zdjęć z tego co wyrosło ..... a wygląda to tak.
Czy to się da jakoś uratować ?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:08, 17 sie 2016

Do góry
Jeśli byłaby śliwa to wtedy Carex, funkii w zimie nie będzie to zrezygnuj, daj za to żurawki np. 'Cherry Cola'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:05, 17 sie 2016

Do góry
Jeszcze brzoza - fajna jest, tylko czy da się ją kupić?
A może gdyby udało się kupić śliwę dziecięcą, ale szczepioną na odpowiedniej wysokości? Przy hoprtensjach daje dobry kontrast, tu brakuje bordo.

Taka śliwa

Na tym zdjęciu lepiej widać o co mi chodzi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 17 sie 2016

Do góry
bata napisał(a)
Danusiu dziękuję za uwagi i cenną krytykę...

jeżeli chodzi o drzewo mam kilka:
- katalpa (wybór męża)
- klon jesionolistny
- wiąz geisha
- brzoza kulista magical

w nogi chyba dam funkie golden tiara i podsadzę to runianką, choć pomysł z carex amazon mist też chodzi mi po głowie, ech...

jeszcze raz dziękuję za uwagi,

Masz dobry pomysł, coś w nogi, bo rabacie koloru czyli ożywienia brakuje, jest teraz mdła. Zebrinus za mało się różni i jest pstry w dodatku. Może Morning Light?
A, doczytałam, że Gracillimus, może być.

Katalpa wydaje się chyba najbardziej "mięsistym" okazem, chociaż ja za katalpami nie przepadam (późno puszcza liście co mnie denerwuje), ale musi być kulista, wtedy ta zwarta korona da fajny efekt.

Wąski cienisty przedogódek 07:57, 17 sie 2016

Do góry
Hortensji w fazie kwitnienia lepiej nie przesadzać, ja ostatnio przesadzałam Annabelle - sporo więdnie i jak jest gorąco, to liście żółkną, ale jeśli nie jest bardzo ukorzeniona - to czemu nie? Pamiętaj o obfitym podlaniu przed i po, dobrze jest zacieniować, wbić paliki i jakąś siatkę cieniującą rozwiesić. Może będą się śmieli niektórzy, ale to pomoże bardzo.

Przeczytałam cały wątek, super jest
Tutaj z lawendy bym całkiem zrezygnowała. Na wiosnę tnij nisko, po przekwitnieciu też tnij, ale i tak zrezygnujesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:35, 16 sie 2016

Do góry
lawendulla napisał(a)

Przepięknie! Uwielbiam takie "klimaty" i kolory
Bardzo dziękuję za wszystko Danusiu, aż się boję myśleć jaki miałabym ogród bez Ciebie i Ogrodowiska
Oczywiście cały czas jakoś mam za dużo trawnika więc sukcesywnie powiększam rabaty. Z reguły przekopywaliśmy wiosną i od razu sadziłam, ale to trochę uciążliwe z powodu darni "do-góry-nogami". Czy myślisz, że to dobry pomysł, aby przekopać teraz, rozłożyć na to gazety i wysypać skoszoną trawę? Czy do wiosny to się wszystko ładnie rozłoży czy jednak nie zdąży?

Dobry pomysł, rozłoży się całkiem, albo na tyle, że nie będzie uciążliwe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:34, 16 sie 2016

Do góry
Auri napisał(a)

Danusiu...masz pewne...ale za kilka lat
Teraz dojrzałam do zagospodarowania tego co mam...a jak dojrzeję ( głównie finansowo i czasowo ) do rewolucji to na kolanach dotrę
... a teraz to co zacytowałam wydrukuję...źebyś się czasami potem tych słów nie wyparła
Pozdrawiam cieplutko i źyczę dobrej nocki

Dziękuję, będę czekać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:34, 16 sie 2016

Do góry
Coraz bliżej Luk Ale nie mam czasu na to póki co i nie mam typu co posadzić. Prędzej pewnie kącik z rzeźbą będzie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:29, 16 sie 2016

Do góry
Wszystko przeczytałam i się pozachwycałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:44, 16 sie 2016

Do góry
bata napisał(a)
Toszka, a co zamiast miłorzębu mogłabym wstawić w to miejsce,

Inne drzewko o karłowej koronie, ale mające taką wysokość pnia jak trzeba Skoro nie ma miłorzębu, idź do szkółki i sprawdź co mają i czy pasuje.

Może śliwa dziecięca szczepiona na pniu? Ambrowiec Gumball, wiśnia 'Kanzan' ale ta będzie miała za szeroką koronę. Jedyne wyjście pojeździć po szkółkach i znaleźć odpowiedni egzemplarz.

Poza tym rabata jest kiepska, pomijając Zebrinusy i hortensje, to nawet z miłorzębem będzie nie za bardzo. Za mało roślin, a być może Zebrinus zbyt mało atrakcyjny. Mnie się nie podoba taka rabata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:20, 16 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo chętnie, mogę też przeobrazić Twój obecny ogród że nie poznasz tego miejsca, Tylko musisz wykopać obrzeża granitowe i zrobić je na nowo, albo nie robić wcale.

Danusiu...masz pewne...ale za kilka lat
Teraz dojrzałam do zagospodarowania tego co mam...a jak dojrzeję ( głównie finansowo i czasowo ) do rewolucji to na kolanach dotrę
... a teraz to co zacytowałam wydrukuję...źebyś się czasami potem tych słów nie wyparła
Pozdrawiam cieplutko i źyczę dobrej nocki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:15, 16 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepięknie! Uwielbiam takie "klimaty" i kolory
Bardzo dziękuję za wszystko Danusiu, aż się boję myśleć jaki miałabym ogród bez Ciebie i Ogrodowiska
Oczywiście cały czas jakoś mam za dużo trawnika więc sukcesywnie powiększam rabaty. Z reguły przekopywaliśmy wiosną i od razu sadziłam, ale to trochę uciążliwe z powodu darni "do-góry-nogami". Czy myślisz, że to dobry pomysł, aby przekopać teraz, rozłożyć na to gazety i wysypać skoszoną trawę? Czy do wiosny to się wszystko ładnie rozłoży czy jednak nie zdąży?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:37, 16 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przejedź glebogryzarką, albo przekop, przygotuj równą powierzchnię i kup nasiona renomowanej firmy. Siej od nowa.

Niestety nie mogę. Po warstwą nowej ziemi mam rozłożoną siatkę na krety. Zasiliłam trawnik nawozem, podlewam i po posianiu nowej trawy zaczynają pojawiać się nowe źdźbła. W chwili obecnej trawnik wygląda troszeczkę lepiej, puste place powoli wypełniają się trawką. Na zimę posypię go obornikiem. Wiosną obowiązkowo zrobię badanie gleby i kupię nową trawę.
Ogródek przy lesie 19:20, 16 sie 2016

Do góry
Ciekawie opowiadasz Wczytałam się, wyobrażam sobie... teraz czekam na zdjęcia
Tawułka - Astilbe 14:22, 16 sie 2016

Do góry
Można, o ile karpy nie są zaschnięte. Muszą mieć zielone liście. Podlewaj po posadzeniu.
witam i pozdrawiam 14:20, 16 sie 2016

Do góry
Przez te ponad 6 lat na forum przybyło wielu specjalistów w różnych dziedzinach, którzy podobnie jak ja poświęcają swój prywatny czas na wspomaganie innych.
witam i pozdrawiam 14:10, 16 sie 2016

Do góry
Ups, bo wyjdę na samochwałę, ale zaczynałam tutaj sama (od strony informatycznej wielki i całkowity wkład wnosi Ronin). Na kurs ogrodnictwa zapraszam do moich artykułów, które możesz znaleźć na stronie głównej, forum to nie jedyne miejsce czerpania wiedzy i inspiracji, sa nimi przede wszystkim artykuły pod tagami, a także liczne publikacje w pismach ogrodniczych i wnętrzarskich a także książka "Jak zaproejktować ogród marzeń" - http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html

Zapraszam do lektury.

Ulewa po zasianiu trawnika 13:59, 16 sie 2016

Do góry
Bastian napisał(a)
Dzień Dobry!

Dokładnie 3 tygodonie temu zasiałem trawę na pow. ok. 340m2 (10kg DSV 230). Załączone zdjęcia pokazują stan sprzed 3-4 dni.
Teren pod siew był dokładnie przygotowany (naniesiono dodatkowo ok. 20-25cm ziemi ogrodniczej). Był też zniwelowany zgodnie z moim projektem.

Niestety kilka dni po siewie przyszła potężna ulewa i zmyła część nasion.
Trawa w tym momencie jest za rzadka. Mam więc następujące pytania:
1. Gdzie dosiać trawę? Punktowo czy na całej powierzchni?
2. Jak to technicznie zrobić?

Bardzo proszę o radę w tym temacie.

Dodaj zdjęcia bo nie ma.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:33, 16 sie 2016

Do góry
Na ten temat jeszcze nikt pracy doktorskiej nie napisał, więc polecam skosić po mojemu połowę trawnika, a po B. drugą połowę. Wtedy powiesz jaki sposób wg ciebie jest bardziej korzystny. Mnie tez się to przyda. A i w rozwój ogrodnictwa wniesiesz osobisty wkład Dlaczego tylko ja mam na sobie eksperymentować i swoje doświadczenia wieloletnie przekazywać ?
Czekam niech ktoś inny się wykaże.
Ogrodowe Świry! Ogród pod lasem 12:59, 16 sie 2016

Do góry
Skoro nie chcesz aby to co będzie rosło za bardzo nie konkurowało z widokiem na las to nie sadź tui, bo tuje źle się komponują z lasem. W lesie tuje nie rosną. Polecam grab, cis albo żywopłot bukowy. Lub inny liściasty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies